Wie niet horen wil die moet maar?


leestijd: ongeveer 2 minuten

Als je de hele dag denkwerk verricht is het niet gek dat je je lijf min of meer vergeet. Maar omdat het ‘niet zo gek is’, betekent dat nog niet dat het ook slim is om het lichaam zo stelselmatig te negeren. Je lijf vertelt je van alles. Als je wilt luisteren tenminste.

Of zeg je: ‘mijn lijf…wat is dat ook alweer?’ 

Gevoelsinstrument

Contact verliezen met je lijf betekent contact verliezen met jezelf. En contact verliezen met jezelf betekent minder contact hebben met de ander. En daar ontstaan de eerste tekenen van ‘vervreemding’. Jammer, want het lijf doet ongelooflijk zijn/haar best om je van informatie te voorzien. En zoals het met alle lessen gaat; ons lichaam geeft eerst subtiele signalen door. Een klein belletje die er gaat rinkelen. “Hallo, er daar iemand? Ik heb je wat te vertellen,” zegt het lichaam. Maar misschien doe je niet open en laat je je lichaamssignaal onverrichter zaken voor je deur staan.

Geen zin in. Niet nu.

Maar het lijf is sterker dan je geest. Het belt nog een keer aan. “Hallo, ik weet dat je er bent. Doe open, want ik heb een boodschap voor je.” En het lijf voegt de daad bij het woord en geeft een prikkel. Een steek door je hoofd, een scheut door je onderrug of een verkramping in je ene schouder. “Aandacht, graag.” 

“Zeg, hou’s op. Ik hoor je heus wel”, zeg je. Maar je verandert niets en gaat door met waar je mee bezig was.

Het lijf weet dit en heeft nog een arsenaal aan mogelijkheden om je wakker te schudden. Tijd om het in te zetten. Een flinke migraine, dat zal helpen. En die knie gewoon even laten blokkeren. “Wakker worden!!” 

En zo grijpt het lijf in; het belt eerst bescheiden aan en geeft kleine signalen. Maar als dat genegeerd wordt zet het lijf zwaarder geschut in. En nog zwaarder. En mind you, het heeft een hoop verrassingen voor je. Net zolang totdat je het serieus neemt. Desnoods slaat je lijf je gewoon neer en vloert je.

Wat wil jouw lijf jou vertellen? En luister je wel?

Wie niet horen wil, moet maar voelen. Daar ben je dan. 

Hèhèèè.

 

Foto: Flickr