Weten of ervaren, kennis of kunde


leestijd: ongeveer 2 minuten

Exposure-auditie

Zo. Ik mag weer een jaartje verder zingen bij Nederlands Concertkoor. Ik heb geen faalangst, geen paniekaanvallen of andere grote angsten meer doorgaans, maar die audities voor NCK (en voorheen TKA) halen een dijk van een angst naar boven in mij om in mijn naaktheid gezien te worden en dan uitgelachen te worden. Freud zou er wel raad mee hebben geweten, vermoed ik zo. Gelukkig ben ik ook niet de enige, zo hoor ik van mijn collega zangers. Dus we hebben een paar jaar geleden afgesproken dat ik op ‘exposure-auditie’ ga. Gewoon elk jaar om door de angst heen te komen. De voorlaatste keer brak ik in enorm zweten uit, iets wat ik nergens anders heb. Niets maakt dit los, behalve die verplichte jaarlijkse herauditie doen (die we allemaal moeten doen). Gekeurd, uitgelachen, te licht bevonden, wie-denk-je-wel-dat-je-bent gevoelens. Zulks…

Geen trauma

Het bijzondere is dat ik helemaal geen trauma op zingen heb zitten; ik ben nooit voor gek verklaard als ik ging zingen (nu ja, dat blijkt ook wel anders zou ik beslist niet 20+ jaren bij vrij gerenommeerde koren kunnen blijven zingen), niemand heeft me ooit uitgescholden…Ik kan het gewoon niet bedenken wat het is, en ik heb de hele ton al omgekeerd. Aan inzicht ligt het dus niet. Het gaat er niet om dat we moeten weten waarom iets eng is, want als dat zou helpen zouden alle zelfhulpboeken metéén werken. En dat doen ze vaak niet. We moeten er contact mee maken, met de angst. Het ‘gewoon gaan doen’ dus.

Ongemak nemen

En omdat ik natuurlijk ‘practice what I preach’, ben ik gestopt met nadenken over ‘waarom toch’ en ‘hoe zit dit eigenlijk’ en diep-dieper-diepst graven in mijn geheugen naar de oorzaak en ‘de oplossing’. Die ligt niet op het niveau van ‘weten’ maar in een nieuwe werkelijkheid creëren door het ongemak onder de arm mee te nemen die angstige situatie in.

Ik weet – toevallig – dat er een paar mensen zijn die dit vandaag net even moesten lezen. En misschien was jij dat ook wel.

Wil je ook de PDF ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief dan ontvang je hem volgende week ook (maart 2022)