Wensen & Grenzen

Dé training in het Wheel of Consent

In 7 maanden volkomen helder in je wensen en grenzen

Onmiskenbare duidelijkheid

Als ik jouw rug kriebel, gewoon omdat ik het heerlijk vind om jouw rug te kriebelen; ben ik dan aan het geven? Of ben ik dan aan het ontvangen? Of allebei? En voor wie is het nu eigenlijk echt? Voor jou! Nee, wacht. Want wat nu als ìk het ook leuk vind? Is die aanraking dan voor mij? Hoe zit dit eigenlijk allemaal? Zie je hoe potentieel ingewikkeld een simpele aanraking kan zijn? Sinds #metoo zijn we wereldwijd de weg kwijt. Maar hoe moet het dan: aanraken met consent? Als er iets duidelijk is geworden in de wereld de laatste 5 jaar, is het wel dat consent belangrijk is. We willen onmiskenbare duidelijkheid (want dat is veilig) maar ook weer niet alle leven slaan uit ons plezier. Toch?

Wheel of Consent

Wordt het dan nu een saai vraag- en antwoordspelletje? Moet er een app komen waarbij je eerst honderd vinkjes zet voordat je iets met elkaar durf te doen in intimiteit? Zo willen ‘ze’ het in Scandinavië gaan doen. “Je mag ook niks meer?” horen we mensen zeggen nu, als uiting van machteloosheid, bij het ontbreken van een duidelijk antwoord. Dat hoeft niet zo te zijn. Godzijdank, trouwens. Want het Wheel of Consent hééft het antwoord. Dan ervaar je precies (maar dan ook: precíes) de dynamieken in geven en ontvangen, met bijbehorende verhelderende vragen. Ga je nooit meer over de grens van een ander en laat je dat andersom ook niet meer gebeuren. Je weet trefzeker hoe je de vragen moet stellen en wat je moet zeggen/doen als je zelf de grens wilt aangeven. En nee, deze training gaat niet alleen over aanraken of seksualiteit al is dat wel het meest duidelijke instrument om dit ‘in te trainen’. Eigenlijk kun je het Wheel of Consent inzetten in álles waar we met elkaar consent in willen bereiken.

Wensen en grenzen aangeven in je relaties

Hier komt de ogenschijnlijke paradox: zonder grenzen maak je geen contact. Hoe gek dat dus ook klinkt, zeker voor mensen die nogal symbiotisch ‘aangelegd’ zijn. Maar voordat je je wensen en grenzen kunt aangeven, zul je ze eerst aan moeten voelen. Want het hebben van grenzen is één ding. Maar het beschermen van je grenzen is een heel andere tak van sport. Het uitspreken van je behoeftes is ook wezenlijk maar maak er eerst maar eens volledig contact mee. Niet voor iedereen even eenvoudig. In deze 7 maanden durende training (2 dagen live, en 120 dagen dagelijks met online opdrachten en quotes in je mail) onderzoeken we met behulp van heel concrete communicatie, afstemming en aanraking hoe we gezonde keuzes van binnenuit kunnen leren maken. En hoe we die begrensd en ge-contained kunnen leren aangeven bij anderen.

Getraind by Betty Martin, Robyn Dalzen en Michael Dresser

De workshop Wheel of Consent heb ik tweemaal gevolgd. Tweemaal, omdat ik de impact ervan de eerste keer onderschatte. Ten tweede zag ik de gelaagdheid van dit model pas veel later, toen ik volop ging oefenen in mijn privé-leven. Toen volgde ik de ‘teacher training’. Hiermee ben ik officieel gerechtigd (als een van de weinigen in Nederland) er training in te geven. In 2023 ga ik de training volgen waarmee ik het Wheel of Consent mag leren introduceren aan deelnemers die zelf weer het Wheel of Consent willen aanleren aan anderen. Het boek van Betty Martin (The Art of Receiving and Giving) over haar revolutionaire model het ‘Wheel of Consent’ is er een die de wereld (en mijn leven) behoorlijk op zijn kop gezet heeft. Wat mijn handen ermee hebben gedaan nog meer: ik snap het nu op celniveau. Alles rondom wensen en grenzen krijgt er kraakheldere kaders van.

Carolien weet het Wheel of Consent in deze ‘Wensen en Grenzen’ training op levendige wijze letterlijk wakker te maken. Door uitdagende lichaamsgerichte oefeningen kom je je eigen grenzen en die van de ander tegen. Heel waardevol!

Geesje Bluijssen

Relatietherapeut, Bluijssen-Verbindt!

De training: wat ga je ervaren en leren?

“Bij Carolien volgde ik de training Wensen & Grenzen op basis van het Wheel of Consent en wat was dat fijn! Carolien is een sensitieve vrouw die in een mum van tijd een veilige omgeving weet te creëren. Voor mij is het heel makkelijk om vanuit het hoofd te onderzoeken en te verklaren. Maar door de oefeningen kwam ik meteen, bam, in mijn lijf. Daar waar het gebeurt…Deze training is heel waardevol voor mensen die wel ergens voelen dat er in contact een onderstroom is, maar niet goed helder krijgen wat er niet klopt.”

Clementine Maathuis

Creatieve doorzetter met liefde voor natuur en duurzaamheid v/h beleidsmedewerker Gemeente Enschede

De training is hartstikke leerzaam. Carolien schept direct een veilige sfeer door haar eigen openheid en eigenheid. Ze zit erg goed in de materie. Carolien let er erg op dat we niet afdwalen naar semantische discussies, het met het hoofd doorwrochten van het model van Wheel of Consent. Ze brengt ons steeds weer terug naar ervaren en voelen. Het denken doet ook mee maar staat niet op een voetstuk, en komt in tweede instantie. Het is in deze training veilig om jezelf in te brengen, iets te delen of om dat niet te doen. Het lukt mij nu beter om mijn grens aan te geven in situaties waarin ik weet dat dat ongemak veroorzaakt bij de ander. Ik kan dat ongemak beter verdragen, zonder het te willen fiksen. Wat ik wil en nodig heb is net zo belangrijk als de behoeften van een ander. 

Ellen Omvlee

Masseur, hout- en levenskunstenaar, fietskoerier, columnist

Tarief

Het tarief van deze training is €735,- en deze wordt in de meeste gevallen vergoed door werkgevers of door een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor zelfstandigen geldt dat de kosten voor werkgerelateerde training & coaching als zakelijke kosten op te voeren zijn.

Behoeftes, verlangens, wensen, grenzen

We verkennen je behoeftes, verlangens, aanraking, vrijheid en afstemming in al je relaties. We onderzoeken de dynamieken in een veld van activiteit (doe je iets) versus passiviteit (word je iets aangedaan) en dienend (voor wie is het?) versus ontvangend (wie heeft er baat bij). En daar wordt een nieuw wereldbeeld geschapen. Het leren hiervan door middel van deze methodiek is echt mindblowing.

Wat wil ik. Wat wil ik niet. Eigenlijk

“Hoe wil je dat ik je aanraak?” Het is een van de eerste vragen als je bij mij in de praktijk komt. Ik wil door bijv. mijn vriendin heel anders aangeraakt worden dan door mijn geliefde. Nogal wiedes, maar daarmee tevoorschijn komen is andere koek. En dan ontdek je misschien óók dat je dit ongemak niet alleen in aanraken tegenkomt, maar ook op andere gebieden in je leven. Misschien had je al lang ‘ho’ moeten zeggen tegen je vriendschap met X, terwijl je maar doorgaat.

Hoe ga je om me grenzen aangeven en te kennen krijgen?

Durf je je grenzen te verwoorden, hardop, in contact? Kun je dan je schuldgevoel over de ander ‘teleur te stellen’ zelf dragen? Of lukt het je nauwelijks zonder verantwoording af te leggen? Aan welke voorwaarden moet worden voldaan om je veilig te voelen, heb je dat helder voor jezelf? En zo ja: breng je dat dan ook in in het contact? Hoe communiceer je een grens? En: hoe incasseer je een grens? Hoe ga je om met het gevoel van afwijzing die je ervaart als je een ‘nee’ verkoopt of krijgt? Wat is je eerste beweging, en wat zou een behulpzamer beweging zijn in het relateren? Als ik meega in jouw wens, voor wie doe ik het dan? Als ik mag ontvangen, hoe ga ik dan om met het schuldgevoel dat ik steeds iets terug wil doen voor de balans?

Voor wie is deze training?

Wil je samen helderheid leren scheppen in je intieme communicatie, vooral als het gaat over aanraking? Dan is deze training voor jou. Je gaat alles leren over verlangen, instemming, egoïsme, vrijgevigheid, grenzen, respect en plezier.

Wil je je cliënten/klanten beter helpen, die stoeien met hun wensen en grenzen? Heb je behoefte aan een concreet stappenplan, met oefeningen die je ze kunt meegeven? Je leert het eerst zelf ervaren maar kunt daarna meteen aan de slag in je eigen praktijk. Dan past deze training geweldig. 

Ben je single, en durf je niet uit te reiken naar een nieuwe partner omdat je nog ‘gedoe’ heb in je lichaam van vorige partners die niet zo heel subtiel waren in hun toenadering? Wil je graag ‘goed beslagen ten ijs’ je nieuwe relatie in en niet weer in de pijn komen? Dan is deze training voor jou. 

Deze training is echt life-changing als je gaat inzien dat dit model op je hele leven gelegd kan worden. 

Resultaten van deze training

Na deze training ben je volstrekt helder over wat het verschil is in geven en ontvangen en voel je precies voor wie de aanraking is. Je bent goed in staat je behoeftes te voelen en te communiceren, je durft je uit te spreken in wat je wilt en niet wilt, je voelt gelijkwaardigheid tussen jou en je partner/vrienden en er komt totale ontspanning in je contacten en relateren. Je wensen en grenzen zijn onbetwistbaar!  

Dit krijg je 120 dagen in je mail

Bovenstaande (willekeurig bij elkaar gezochte) quotes komen uit het boek van Betty Martin (in consent met Betty Martin samengesteld – natuurlijk). Die quotes krijg je dagelijks in je inbox, 60 dagen na trainingsdag één + 60 dagen na trainingsdag twee, samen met een oefening of reflectievraag.

Een paar voorbeelden van de dagelijkse lessen

Hier zie je een aantal voorbeelden van de oefeningen. Je ontvang dus 120 lessen, voor en na de training samen.

Dag 28, Dag 32, Dag 37.