Weeds are flowers too en andere spirituele horror (deel 1)


leestijd: ongeveer 6 minuten

Als er iets is waar ik opgelucht van ga ademhalen de laatste jaren is het wel het aantal schandalen dat aan het licht aan het komen is. Eerst waren alle grote instituten aan de beurt (banken, etc.) toen de grote Ego’s (zie #metoo) en langzamerhand komt er ook steeds meer aan het licht hoe er in de spirituele wereld wordt gemanipuleerd en besodemieterd. Zucht! De ene na de andere zelfbenoemde guru valt van het voetstuk. Zet daar dan daar maar niemand op, dan hoeven ze er vroeg of laat ook niet af te lazeren. De Koning moet ook gewoon poepen en Máxima laat ook wel ’s stinkscheetjes. Helpt mij altijd enorm als ik merk weer eens in de ‘diepe bewondering’ dreig te komen bij iets of iemand.

Dader-slachtoffer dynamieken

Angst, intimidatie, geweld of ander kwaad gebruiken om een ander te willen beheersen is misbruik. Dan ben je een dader/dit is dadergedrag.

En hoe meer je verlangt naar De Grote Oplossing Voor Alles, hoe gevoeliger je bent voor guru’s, leiders, sektes, cults en massa-psychose. Dan loop je sneller de kans om slachtoffer te worden.

Daders hebben een gevoelige neus, een extra antenne, voor mensen in kwetsbare posities. Slachtoffers reageren vaak vanuit trauma en zien de ‘red flags’ niet voor wat ze zijn. Beide partijen hechten zich aan elkaar via ‘trauma bonding‘. Voor je het weet zit je samen tot over je oren in dader-slachtoffer dynamiek.

Spirituele horror

Misbruik in de spirituele wereld? Ik som een paar mensen op. Een paar.

 • Doei bijvoorbeeld, Sogyal Rinpoche, met je prachtige boek over ‘Leven en Sterven’ maar waar je ondertussen fluitend van je positie misbruikte;
 • En daahaag, Tijn Touber, toen je onlangs de Protocollen van Sion aanhaalde aanprees – en je je volgers aanmoedigde zich daar in te gaan verdiepen – maar er niets ‘kwaads’ mee bedoelde behalve dat we allemaal naar de verdommenis schijnen te gaan door schaduwregeringen van Rotschild et al;
 • En tot nooit weer ziens, Genpo Roshi, met je zogenaamde mea culpa maar het was toch echt niet de eerste keer dat je betrapt werd, stommerd;
 • Dikke toedeloe, Nico D. jij nare, nare tantramasseur, met je veroordeling en je ontkenning op ontkenning op ontkenning en je volharding van je onschuld en wat zijn we blij dat er rechtspraak is in Nederland;
 • En dan een veel minder voor de hand liggend, maar daardoor misschien juist duivels rijtje: heeft iemand al de correcte maar nogal party-pooperige opmerking gemaakt dat Louise Hay helemaal niet zo onbesproken was? En dat ze nogal heftig kon inbeuken op je ‘zogenaamde aandeel in je eigen ziekte’? En wat te denken van Byron Katie, die op het podium slachtoffers van seksueel geweld gewoon keihard de schuld gaf en zei “There has never been evil and there never will be. Evil is simply a story about what’s not…” En lees dan, als je toch bezig bent, ook even wat ze zegt over hoe zij (Katie is verlicht, immers) zou reageren als ‘ze’ haar baby van haar af zouden pakken en in het vuur zouden werpen. Het is werkelijk om van over je nek te gaan, zo gedissocieerd als haar uitspraken zijn. En zo iemand heeft volgers?

Maar hier komt het. Het is toch schoppen tegen het zere, been, als ik dit zeg. Hier komen een paar standaard tegenwerpingen in mijn ‘clubjes’, als ik dit aanhaal.

“Carolien, niemand is 100% slecht.” Nee, maar dat is precies een reden voor veel mensen om fout gedrag te tolereren. “(S)He’s not ALL bad.” Weet je wel dat sommige van Hay’s studenten die dachten dat ze haar lessen niet goed genoeg hadden opgevolgd, beschaamd, machteloos en vol van zelfverwijt stierven? Is dat dan liefde te noemen? Hoe kun je dat mensen nu aandoen???

“Carolien, dat jij zegt dat Hitler een slecht mens was, zegt ook iets over jezelf. Want alles wat je in een ander herkent, is een spiegel van je eigen ziel.” Echt, ‘en giegeleuftda??’ zou mijn moeder zeggen. Ga toch weg. Onwaar. Daar schreef ik vorige week al iets over.

“Carolien, waar daders zijn, zijn slachtoffers.” Klopt als een bus, maar een slachtoffer heeft nergens om gevraagd. Of wel? Dit is victimblaming van de hoogste orde. Het enige dat je te doen staat als slachtoffer is zelfonderzoek. Zodat je het kunt voorkomen. De dynamiek en de gedragsdans – zonder jezelf te beschuldigen (!) – is ingewikkeld. Onderzoek waar jouw haakjes liggen waar de ander je mee kon vangen. Een vis kan zichzelf niet onder de loep leggen hoe het toch komt dat hij gehapt heeft op het aas aan de hengel van de visser. Maar wij mensen kunnen nadenken, patronen ontwaren en vervolgens vissers + hengels + aas herkennen en denken: doeiiii, ik ‘zwem een rondje verder’.

Slecht of ziek

Het is misschien moeilijk om te geloven dat er mensen op deze wereld zijn die slecht zijn. Je zou het niet denken met zo’n intens praatje van mij hier, maar daar geloof ik dan weer niet in. Maar ik erken wel dat er mensen op deze wereld zijn die ziek zijn. Die heel, heel ziek zijn. En die, als ze zich niet laten helpen, andere mensen heel veel schade berokkenen. En om emotioneel misbruik te voorkomen, moet je een beetje je eigen handleiding kennen. Je eigen gedachten, gevoelens en gedrag leren observeren, zodat jij er niet in stinkt.

Een gewaarschuwd mens

Een aantal kenmerken in deze dynamiek is belangrijk om te leren herkennen (en dit is deel 1 van vele, want ik kom er zeker op terug). 

 1. Emotioneel/seksueel misbruik gebeurt bijna altijd in hiërarchische verhoudingen;
 2. De dader/machtige zoekt vaak voor cues in kwetsbaarheid en slaat dan toe;
 3. De abuser maakt gebruikt van technieken om je te geestelijk te verwarren;
 4. Spirituele abusers zijn vaak geliefde mensen in de buitenwereld;
 5. Emotioneel (en seksueel) misbruik gebeurt altijd in 1-op-1 situaties, tête-à-tête, en nooit in de publieke arena;
 6. Misbruik gedijt ‘geweldig’ in de kracht van duisternis;
 7. Truth twisting wordt ingezet om je aan je eigen gezonde verstand te doen twijfelen.
Vraag: Wie is er nu vatbaar voor misbruik? Antwoord: Wij allemaal.

Maar er is wel een aantal haakjes bij jezelf die je kunt leren herkennen. 

 • Verlang je er – bewust of onbewust – misschien naar gered te willen worden?
 • Heb je een gelukzalig idee hoe het zou kunnen zijn als je nergens meer over na hoefde te denken zelf en dat de Grote Redder het wel oplost? 
 • Voel je je vaak de ‘kleine’ of ‘kwetsbaarste’ in het gezelschap van anderen? 
 • Heb je een lastige relatie met autoriteit? 
 • Geloof je heel graag in dat de wereld allemaal goed en mooi en vredig en fantastisch zou kunnen zijn als we maar … (en dan komt er een enorm ideaal, vaak heel roze en zoet en kinderlijk);
 • Ben je een beetje een sucker voor dromerige quotes en klik je je gek op Facebook en andere Sociale Media? 
 • Ben je linksom of rechtsom verslavingsgevoelig? (waarbij de definitie van verslaving is: “ik kan er niet vrijwillig mee stoppen”);
 • Twijfel je altijd aan jezelf en aan je waarnemingen? 
 • Ben je vroeger niet gezien, gehoord, en/of niet serieus genomen? 
 • Vind je het een grote kwaliteit van jezelf dat je heel vergevingsgezind bent?
 • Krijg je vaak complimentjes dat je de zaken altijd zo goed van alle kanten kunt bekijken en laat je je daar misschien stiekem ook wel een beetje op voorstaan? 
“Weeds are flowers too, once you get to know them”

Nee hoor! Weeds are weeds. En die moet je met wortel en tak uit je mooie tuin halen. Anders komen ze steeds terug.

Debunked.

Klinkt allemaal wel heel hopeloos en negatief, hè? Dit. En toch ben ik dat niet. Bij HeartPepper® komen – echt waar, het bestaat – slachtoffers EN daders van emotioneel en/of seksueel geweld. Op beide ben ik übertrots. Dat ze zich niet langer het zwijgen op laten leggen.

Slachtoffers zwijgen omdat ze dat ooit beloofd hebben aan de dader in ruil voor ‘geen straf’ en/of omdat ze onterecht denken dat ze schuld hebben of aandeel en zich he-le-maal kapot schamen (en wie zóu er zich moeten schamen, hè?).

Daders zwijgen omdat ze denken dat als ze gaan praten, er geen plaats meer voor ze zal zijn op deze wereld. Verguisd en vertrapt. Klopt ook niet! Juist niet.

Weeds are not another kind of flower. Weeds are weeds, start recognizing them unless they have grown into flowers themselves.”

HeartPepper© Conscious Tantra Work

Dus hoe gek het ook klinkt: je bent welkom bij HeartPepper als je denkt: ik heb me ook als weed gedragen. Ik ben een stoethaspel op zijn minst en een klootzak/bitch op zijn ergst geweest. Welkom in de wereld waar je ziek kunt zijn en een stap kunt zetten op weg naar heling. En die stap, is 90% van het werk. En uiteraard ben je ook welkom als je slachtoffer bent geworden van emotioneel misbruik en/of lichamelijk grensoverschrijdend gedrag. Bij HeartPepper leer je een nieuw normaal.

Welkom. Je bent niet de eerste…

Plaats een reactie