Volg je gevoel niet


leestijd: ongeveer 2 minuten

Een paar weken geleden was ik een weekendje bij mijn moeder. Samen t.v. kijken; dat vindt ze fijn. Ik ook trouwens.

Net als vroeger.

En zo keek ik met haar naar een programma – op een zender die bij mij onder knopje 136 zit of zo – RTL 4. Obese heet het programma, de Amerikaanse versie. De trainer Chris Powell deed daar een aantal uitspraken die me dit artikel doen schrijven.

“Don’t listen to your body! Don’t listen to your feelings!” Hij zegt dit tegen de mensen om ze aan te moedigen om door te gaan, juist wanneer het lastig wordt.

Volg je hart?

Nu zou je vast van mij verwachten – iemand die mensen helpt om juist hun gevoel te volgen en daarbij het ‘lichaamsbewustzijn’ in te schakelen – dat ik het er níet mee eens zou zijn. Dat ik zou tegensputteren bij iemand die zegt dat je niet naar je gevoel moet luisteren. Maar hier komt ‘t: in tantra gaat het over onderscheid kunnen maken tussen wanneer je nu juist wel en wanneer je nu juist niet je gevoel moet volgen. Om intuïtie en angst van elkaar te kunnen scheiden! Omdat je ‘gevoel’ je soms voor ‘t lapje houdt. En over stil durven staan in het middengebied. Dat grijze midden, waarbij je je af durft te houden van het vinden van ‘die ene waarheid’ en ongemak kunt verduren omdat er twijfels zijn.

Het is wijs om gezonde achterdocht te ontwikkelen bij de uitspraak ‘volg je hart’ want het is een beetje een gratuite antwoord geworden voor mensen die twijfelen. Op Twitter zie je soms essentiële vragen beantwoord worden met een clichématig #volgjehart. Heb je twijfels? Hup! Volg je hart. Zit je altijd goed. Nou?

Niet waar.

Ik weet het niet!

Dus “ik voel dat ik nu beter niet kan opgaan voor mijn rij-examen, want dat zegt mijn hart” of “het is nu niet het juiste tijdstip om te gaan zoeken naar een nieuwe partner” of “ik voel dat mijn hart zegt dat ik pas volgend jaar echt toe ben aan stap X, Y of Z”….dat zou je intuïtie kunnen zijn maar het kan ook echt iets anders zijn.

Het dwangmatige ‘volg je hart’ kan ons dus in de weg zitten. Maar wat moet je dan als je ‘t niet weet?

Wat dacht je van twijfelen? Dat toestaan?

Soms is het heel wijs om de heartfelt ‘Ik-Weet-Het-Niet’ in te zetten. Het twijfelen weer in ere te herstellen en om in te zien dat je met twijfelen jezelf niet diskwalificeert maar juist oprecht BENT met wat er IS. En dan? Wat moet je daar dan mee?? Het is een pittige klus. In een tantramassage kom je dichter bij je eigen waarheid. En is het onderscheiden van alle kleurschakeringen die je hart heeft, opeens veel minder moeilijk.

Welkom.

Plaats een reactie