Traumasporen (h)erkennen

Geaccrediteerde + gecertificeerde workshop met studiepunten en certificaat

We hebben allemaal trauma’s

De tirannie van het verleden

Psychiater Bessel van der Kolk – al meer dan 40 jaar in het vak – schreef een prachtig boek over Traumasporen. Het boek beschrijft op inspirerende wijze hoe een groep therapeuten en wetenschappers – samen met hun moedige patiënten – heeft geworsteld om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hersenwetenschappen, gehechtheidsonderzoek en lichaamsbewustzijn te integreren tot behandelingen waarmee getraumatiseerde mensen bevrijd kunnen worden van de tirannie van het verleden. 

Het biedt hoop en duidelijkheid

Het diepmenselijke boek van Van der Kolk geeft inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma en biedt hoop en duidelijkheid voor iedereen die de verwoestende effecten van traumatische ervaringen heeft leren kennen. Trauma is een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd, niet alleen vanwege de uitwerking op slachtoffers van ongelukken en misdrijven, maar vooral ook vanwege de vaak minder zichtbare tol die huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling, verwaarlozing en verslaving eisen.

Vernieuwende werkvormen

Dit boek is het uitgangspunt van deze workshop. Je krijgt theorie, maar ook vooral ervaringsgerichte oefeningen gedurende deze dag, zodat je je eigen traumastukken kunt thuisbrengen. Zo alleen wordt kennis diep geïntegreerd in je eigen praktijk. Mensen die mensen begeleiden, moeten weet hebben van hun eigen traumastukken. Je moet zelf ervaren wat lichaamswerk, muziek, kunst, dans met je kan doen, zodat je daarmee ook je eigen cliënten weer beter kunt begeleiden. Deze workshop is voor elke begeleider die openstaat voor vernieuwende werkvormen en die zich open durft op te stellen in een groep als het gaat over eigen verwondingen.

Locatie: HeartHouse, Bussum

Accreditatie: Het bestuur van de Stichting Keurmerk Beroepsscholingen heeft deze workshop geaccrediteerd en gecertificeerd. Dat betekent dat Professionele Begeleiders en Zorgverleners deze workshop kunnen toevoegen aan hun Permanente Educatiepunten. Scholingscategorie: SKB-F. Totaal SBU 47 / 1,7 EC’s.

Tarief

Het tarief van deze workshop is €235,- en de workshop wordt vergoed door werkgevers of door een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor zelfstandigen geldt dat de kosten voor werkgerelateerde coaching als zakelijke kosten op te voeren zijn en het certificaat is geldig om op te voeren als permanente educatiepunten.

‘We gingen de diepte in’

Het getal 8 symboliseert (als Lemniscaat) voor mij het leven vandaar geef ik deze workshop een 8*. De rode draad door de dag was voor mij de ademhaling en de releasing daarmee. Het gaf mij holding. Ik heb je ervaren als zeer eigen en warm, je gaf me een bedding om te mogen komen. De plenaire feedbackrondes vond ik erg waardevol. Vooral omdat ik dan zo op de grens ben van mogen komen of stil houden. Dat gaf een mooie zelfreflectie naar mijn primaire beweging. Het was voor mij een prachtige ervaring om op een plek te zijn anders dan Phoenixopleidingen en mezelf toe te vertrouwen aan mijn eigen kwetsbaarheid. Dat voelde kwetsbaar en krachtig. Dank en een diepe buiging voor jou.

John van Rennes

Psychomotorisch therapeut

Wouter van Broeck

Directeur

We hebben Carolien ingehuurd om deze workshop bij onze zorginstelling intern te geven. Groot respect voor haar, hoe ze de grote groepen in haar eentje begeleidt, draagt en verzorgt. De dag is zeer zorgvuldig opgezet en uitgevoerd. In 2023 gaat dit door naar onze andere instellingen.

Tijn Verhoeven

Relatietherapeut

Wat ik fijn vond was je uitleg, de muziek, jouw precisie, zachtheid en humor. Ik realiseer me hoe trauma doorwerkt in contact en dat zachtheid, ademen, bewegen en aanraken nodig zijn. Ik zeg 4,5 van de 5 sterren!

Maiko Teuben

Trainer/coach

De veiligheid waardoor de deelnemers zichzelf inbrachten vond ik een sterk punt. En natuurlijjk leren door te ervaren. Live muziek en ademcoaches; goed bij elkaar gezocht. Ik heb over de basisinzichten over trauma’s geleerd en door de fysieke, zintuiglijke en actieve werkvormen blijft het me ook bij.

Petra Tuunter

Bekkenfysiotherapeut

Ik was blij met de mooie ruimte, de fijne medecursisten, goede leiding van de workshop. De opbouw was goed! Het benoemen van de traumasporen van mijn ouders heb ik nooit bewust tot me door laten dringen, dat heeft me veel opgeleverd. Ook de ademsessie heeft me laten voelen wat me echt dwars zat, dat gaf waardevolle inzichten die me hebben veranderd.

Anja

Trainer/coach

Ik heb de workshop ervaren als ontspannen, ik voelde me welkom, we kregen in korte tijd heel veel interessante oefeningen en de professionele ademcoaches erbij was ook geweldig. Ik heb nu bewustwording op mijn traumasporen en triggers, er was een doorsnijdende helderheid om er zo naar te leren kijken (kaartjes, opdrachten), ik ben me veel bewuster geworden van de ondersteuning bij trauma zoals aanraken, bewegen, ademhalen. Er waren veel oefeningen in deze dag, veel informatie, maar omdat Carolien het combineert met oefeningen zoals zingen, bewegen, ademhalen was het wel vol maar niet te. Ik vind Carolien haar begeleiding open, eerlijk en ze is ontzettend zichzelf. Dat gaf op zo’n potentieel zware dag veel ongedwongenheid. Het was gewoon heel effectief! Ik had een fijne en erg leerzame dag.

Programma

De dag volgt de indeling van het boek, de 5 hoofdstukken.

De herontdekking van je trauma

Trauma en het verlies van het zelf. Trauma maakt het bijna altijd moeilijk om intieme relaties aan te gaan. Hoe kun je jezelf of anderen ooit weer vertrouwen nadat je iets heftigs hebt meegemaakt? Je leert in dit gedeelte van de dag via ervaringsgerichte oefeningen contact met jezelf maken / herstellen. We gebruiken adem, stem en lichaam.

Trauma en je brein

De anatomie van het overleven. Na een trauma wordt de wereld ervaren door een ander zenuwstelsel. Het is van invloed op het hele menselijke organisme. Lang nadat de feitelijke gebeurtenis voorbij is, blijven de hersenen signalen naar het lichaam sturen om te ontsnappen aan een gevaar dat in werkelijkheid niet langer bestaat. Je krijgt inzicht in hoe je lichamelijke reacties je emoties aansturen.

De kindergeest

Op dezelfde golflengte komen: gehechtheid en afstemming. Hoe harmonieus waren onze vroegste interacties met onze verzorgers? Via ervaringsgerichte oefeningen maak je contact met je innerlijk kind en krijg je direct een imaginatie-oefening mee om thuis mee door te gaan zodat je een stuk van je eigen heling leert doen, zonder dat je daarvoor steeds een beroep hoeft te doen op hulpverleners of anderen.

De sporen van trauma

Geheimen onthullen: het probleem van de traumatische herinnering. Waar in je bewuste en waar in je onderbewuste schuilen jouw traumatische herinneringen? We gaan er in deze module vanuit dat je lichaam dit op celniveau nog weet. In de bijbehorende oefeningen tasten we onszelf af, of samen als je dat wilt, wat ons lichaam ons wil zeggen. Wat is het verhaal van jouw lichamelijke toestand?

Wegen naar herstel

Na deze workshop kun je een Aanraaktherapiesessie bij mij boeken met 25% korting. Dan neem je je pijnpunten als het ware ‘mee’ zoals je die ontdekt hebt en kun je ervaring opdoen met hoe mijn methode je kan helpen in je eigen heling. Na deze workshop heb je ook helder hoe je trauma (groot of klein) kunt herkennen in je lichaam, je micro-emoties en stresssignalen ziet voor wat ze zijn. Met deze geïntegreerde kennis van zaken kom je beter beslagen ten ijs bij je eigen klanten en cliënten zodat je werk als effectiever wordt ervaren.

‘Fijne begeleiding, zeer goed opgezet, een vakvrouw! Plus, heerlijke live-muziek, professionele ademsessie, prachtige locatie. Compleet!’

“Ik deed met deze workshop mee omdat het een praktische vertaling van een belangrijk en dik boek is, wat ik jaren geleden gelezen heb en zeer belangrijke informatie bevat voor de complexe problematiek waar ik mee werk. De variatie aan aanbod, de afwisseling van theorie en praktijk en vooral gericht op ervaren vond ik fijn. En zelf je traumasporen in je lijf weer ontmoeten een doorvoelen d.m.v. de ademcoaching vond ik heel toevoegend. De workshop is goed doordacht en kloppend. Vrij en eigen, je bent professioneel en echt een vakvrouw.”

Gertrud van Beekveld

Haptotherapeut

Ik wilde meer leren over hoe trauma te behandelen. De begeleiding van Carolien was erg goed en heel naturel. De omlijsting met muziek, de zaal, de lunch en de ademsessie heb ik als heel fijn ervaren. Het duidelijke kader en de oefeningen leverden me bijzonder veel op. Ik heb nu helderder hoe je trauma kunt herkennen en mensen de ruimte kunt geven het te verwerken.”

Barbara Steeman

Faalangst trainer/coach

Het aan den lijve ondervinden vanuit eigen ‘materiaal’ met het gedachtegoed van het boek Traumasporen; daardoor wilde ik meedoen. De afwisseling in theorie, beoefening, muziek en beweging, de sfeer; dat alles er mocht zijn en je helemaal aanwezig mocht zijn op je eigen manier, fijne locatie en heerlijke lunch. Wat ik fijn vind aan jouw stijl is dat je heel prettig begeleidt. Een mooie mix van serieus, met aandacht, maar ook luchtig en met humor.

Margot Weel

Psycholoog

Over mij: Senior Gedragstrainer/coach

Werkt sinds 2007 in het vak, heeft nationaal en internationaal meer dan 1400 mensen be/opgeleid. Haar grootste leermeesters: Thich Nath Hahn, Wibe Veenbaas, Mariët van Cooten, William Wilsson, Jan Kortie, Sarah Jens, Betty Martin, Robyn Dalzen, Christian Pankhurst, Conny ten Klooster. Carolien gelooft erin dat oersterke relaties – haar missie met HeartPepper – gevormd wordt door zelfkennis en zelfzorg. Stap 1? Altijd: Radicale Eerlijkheid. Carolien doorziet patronen in menselijk gedrag in no-time. Ze begeleidt vooral Professionele Begeleiders en Zorgverleners, leiders in organisaties en helpt teams ontwarren met haar zelfstandig ontwikkelde model ontwikkeld vanuit Systemisch Werk. Tough Love in de begeleiding, dat scheelt maanden gesprekken bij anderen die er omheen draaien. Haar methodiek – het Odin Proces – is gevormd in 14 jaar werken met mensen met een groot hart en een rijk bedraad brein. 

Wat was dit een mooie volledige workshopdag, met zowel speelsheid & luchtigheid als diepgang & kwetsbaarheid. De 3 sterkste punten van de dag vond ik dat het persoonlijk was, belevend en verdiepend. Op verrassende manieren mochten we ervaren door o.a. ademen, aanraken en bewegen. En wat was dat fijn om dat te ontdekken in zo’n diverse en veilige groep! De begeleiding van Carolien voelde open en persoonlijk. Ik voelde me gedragen door het team en de dag. Er werd een grote diversiteit aangeboden in oefeningen en ervaringen. Deze dag is echt een aanrader als je wilt ervaren en ontdekken in verbinding.

Mara van Aartijk

Holistisch masseur

Wat een prachtdag was dit! Ik heb gezongen, gedanst, gehuild, gelachen én geheeld in fijne verbinding. De setting was veilig, je ziet iedereen en er zijn fijne kaders. Het was een compleet nieuwe ervaring voor mij en kwM precies op het juiste moment. Herkenning bij de medecursisten gaf me concrete realisatie dat ik mij niet kleiner hoef te maken ten opzichte van anderen. Dank je wel voor de veilige verbonden basis die jij mij en de hele groep gaf deze dag.

Judith Fonteijn

Communicatie-adviseur & Trauma en NLP coach (i.o.)

“De samenvatting die Carolien maakte van Traumasporen vond ik heel waardevol überhaupt en specifiek ter voorbereiding van de fantastische, zeer aan te bevelen workshop al helemaal. Carolien, jij bént je werk. Je hebt geweldige mede-begeleiders georganiseerd, bent ontzettend goed in het faciliteren van een groep als het gaat om pittige thema’s als trauma. Mijn contact met jou wordt vervolgd, waar ik heel blij om ben. Ik ben echt onder de indruk van de workshop en over hoe je de groep begeleidt. Ik waardeer het feit dat je gul bent met delen van kennis en materiaal heel erg.”

Geesje Bluijssen

Relatietherapeut

De voorbereiding (filmpje, appgroep – kortom, weten wat je te wachten staat en wat er verwacht wordt), die 3 dingen vond ik vooral goed. Jouw vakvrouwschap, stevigheid in aanwezigheid, duidelijkheid, structuur: veilige bedding om je aan over te geven. Muziek – wat fijn zeg! Een dag echte ’embodiment’ dat me heeft ondersteund bij mijn werk en mijn zelfzorg. De workshop krijgt van mij een 9.

Karin Bosveld

Mentor voor professionele begeleiders

“De bedding die je geeft, de voorbereiding in de vorm van complete PDF met context, alle oefeningen; dat zijn de 3 sterkste punten van de dag voor mij. De meest concrete take-aways zijn: luisteren naar mijn lijf en als het zegt ‘vertragen’ dat dan ook serieus nemen. De ‘niet-hoeven-voelen’ oefening en dan denken: oooooh jaaaa, zo doe ik dat! De oefening over afstemmen, die uit het Wheel of Consent komt was bijzonder waardevol: hoe nauw ontvangen en toestaan luistert en hoe snel ik (subtiel) over mijn eigen grens ga. Deze dag krijgt van mij een 10.”

Niño Jacobs

Leiderschapsreizen, trainer/coach

“Carolien was als een soort oermoeder aanwezig. Er was een veilige sfeer, die uitnodigde tot delen. De opbouw (theorie, ervaren, delen) is heel krachtig. De muziek, de oefeningen, de ademhalingsessie, de deelnemers en de locatie vond ik allemaal heel fijn. De oefening waarin ik voor mezelf een representant mocht neerzetten en de hele groep getuige was van de gevoelens die ik als jonge puber heb ervaren in een moeilijke situatie was immens krachtig. De door de drie gasttrainers begeleide ademhalingsessie was ronduit indrukwekkend.”

Ellen Omvlee

Hout- en levenskunst, masseur

‘Dit verdriet moet je in jezelf alle ruimte en onderdak verschaffen, die het toekomt en op die manier zal het verdriet in de wereld misschien verminderen, als iedereen draagt, eerlijk en loyaal en volwassen draagt wat hem wordt opgelegd. Maar als je het verdriet niet het eerlijke onderdak verleent, maar de meeste ruimte openstelt voor haat en wraakgedachten, waaruit weer nieuw verdriet voor anderen geboren zal worden, ja dan neemt het verdriet nooit een einde in deze wereld en zal zich steeds vermeerderen.’ – Etty Hillesum

Trauma laat zich alleen in verbinding helen

Niemand ontkomt aan traumatische ervaringen in zijn/haar leven. Ook al willen we nog zo graag net doen alsof dat best meevalt. Maar waar blijft die energie van die ervaring, als je er al eindeloos over gepraat hebt? Vaak verdringen we het, gaat de pijn ervan naar de achtergrond. Maar daarmee is het niet weg. Want alles wat je uitsluit bepaalt je leven des te meer. De onderstroom. Zo verlaten we onszelf en onze binnenwereld. Onze weggestopte stukken worden triggers die de draak in ons ontsteken en we begrijpen geen bal van ons heftig gedrag. De ander schrikt zich kapot en begrijpt niet wat hij/zij aangericht heeft. De littekens zijn weer gaan bloeden, maar we wisten niet eens meer waar die verwonding ook al weer ontstaan was.

Kennis diep geïntegreerd

 Je krijgt veel ervaringsgerichte oefeningen gedurende deze dag, zodat je je eigen traumastukken kunt thuisbrengen. Zo alleen wordt kennis diep geïntegreerd in je eigen praktijk. Ik vraag van je om openheid van zaken te willen betrachten in de groep, wetend dat niemand ontkomt aan shit in dit leven. En om geheimhouding en integriteit voor wat er gezegd wordt door anderen.

Zelfhelende vermogens aanspreken

Omdat trauma’s vaak een jong overlevingsmechanisme geboren laten worden, soms nog zelfs voordat we spreektaal ontwikkelen, werken we met creatieve werkvormen die aanspraak maken op je onderbewuste, je lichaam en creativiteit als zelfreinigende ‘machines’. Deze workshop kan je inzicht op uitzicht bieden. Want als je er daarna verder mee aan het werk wilt, is het in elk geval deze dag geboren en kan het nooit meer ‘niet niet’ gezien zijn door jou. Uiteraard ben je daarna ook bij mij welkom voor vervolgwerk. Bij deze workshop kun je Aanraaktherapiesessie van 75 minuten met 25% korting krijgen, zodat je met je eigen pijnplek meteen een helende sessie ontvangt en de kracht ervaart van wat Bessel van der Kolk nu precies bedoelt te zeggen.

“Opgekropte emoties en trauma’s kunnen je lichaam ziek maken. Jouw omschrijving raakte mijn gevoelige snaar. De uitnodiging vooral jezelf te mogen zijn, de openheid en diepgang tussen alle deelnemers, jouw vriendelijke, eerlijke en open manier van begeleiden vond ik heel prettig. Het ademen; wat kwam er veel los en wat voelde ik me daarna bevrijd. Ik werd me wel bewust dat er zoveel vastzat en had eerder nog nooit iets gevonden dat me verder hielp. Daarna de opstellingen waarbij ik werd uitgenodigd in het midden te gaan zitten. Heel goed en helend. En als laatste: het vrije dansen, aanraken en bewegen. Geweldig verdiepend”

Nienke Griffioen

Chiropractiepraktijk Lighthouse

“De opbouw begon al voor de workshop, heel belangrijk. Er was veel en goede begeleiding. Carolien stelt zich open, kwetsbaar op maar houdt wel de touwtjes in handen. Heel fijn. Ik deed mee met de workshop omdat er een goede combinatie was tussen theorie en lichaamswerk. Ik ben zelf niet voor niets gespecialiseerd geraakt in trauma en het was tijd voor een verdiepingslaag in mijn eigen healing. Het was veilig, Carolien gaat zorgvuldig om met mensen en er is veel aandacht voor goede begeleiding. Ik heb mijn ‘alles alleen doen’ houding doorbroken. Ik heb veel, heel veel hulp gekregen en ontvangen. Top!

Mirjam van der Zee

Practical Moon Lady

“Het onderwerp sprak me aan, vanuit het Systemisch Werk. Daarom wilde ik de workshop graag meedoen.  De verbonden ademhalingssessie gaf ook lichamelijk veel ruimte. De wijze waarop de training werd gegeven gaf ook weer inspiratie. In houd van de combinatie van nuchterheid en zachtheid, meeveren maar ook het ‘tempo erin’. Soms vond ik de oefeningen iets te kort. In de systemische oefeningen ervaren de representant en de opgestelde vanuit hun eigen ‘haakjes’ van alles, die worden ‘geactiveerd’. Ik vond de korte en krachtige manier van leiden van de workshop fijn, er waren mooie oefeningen en de muzikale begeleiding voegt veel toe.”

Evelyn H.

E-learning specialist, trainer/coach

“Het onderwerp traumasporen heeft mijn interesse. De fijne, praktische en verbindende oefeningen, de afwisseling in de oefeningen zelf samen met de theorie, het ademen en de ruimte; voor mij de hoogtepunten van deze dag. Het tekenen – zo beeldend mijn trauma zien – gaf helderheid. De live muziek op de dag was ook zo aanvullend, prachtig. Dank je wel!”

Nina

Haptotherapeut

“Ik wilde graag inzicht in mijn eigen proces krijgen. Wat ik fijn vond was de betrekking van mijn eigen lichaam, de ademsessie en het vertrouwen in de groep. Dat de theorie wordt gecombineerd met de ademsessie (voelen) is heel sterk en daar heb ik het meest aan gehad. We gingen de diepte in, daar moest ik wel aan wennen want mijn stijl is langzaam. Het voelde als verloop kloppend en de begeleiding van Carolien is echt zuiver. Terugkoppelen na een oefening over wat je beleefd hebt, in een 3-tal traumaverhalen delen en de ervaringen integreren. Het was een waardevolle dag.”

Chris Wierikx

Praktijkinstructeur IPO
Haagse Hogeschool

“Het onderwerp – de basis uit een zeer gewaardeerd boek -, Carolien’s persoonlijkheid, de Phoenix -achtergrond (en dus te verwachten werkwijze) maakten dat ik meedeed met deze workshop. Er was variatie in het programma, balans tussen hoofd, hart en lijf. De veilige, warme setting, de begeleiding en jouw intuïtie om mee te bewegen in wat de groep nodig had vond ik heel fijn. De ademsessie en de live-muziek zijn hele waardevolle toevoegingen voor het ‘landen’ en voor intensiever verdiepen en doorvoelen. Waar ik het meest aan het gehad was de theorie verbonden met groepswerk en de oefeningen, zodat ik meer inzicht in mijn eigen traumasporen heb gekregen. En de ademsessie, aanraken en helen in persoonlijk trauma. Ik vond de opbouw heel prettig! Je creëert een warm welkom, bent authentiek, open, gaat voor in kwetsbaarheid, voelt aan waar je vertragen, kadert waar nodig en weet ook lichtheid te brengen wanneer het zwaar voelt. Dank!”

Afra

Trainer/coach

“De fijne begeleiding van Carolien en haar collega’s, de prettige groep en de rustige, veilige sfeer. Dat wil ik graag noemen als 3 zaken die ik fijn vond. Ik heb inzicht gekregen in de trauma’s van mijn ouders via beelden die ik op intuïtie heb gekozen. Er was veel rust, een goede opbouw. Wat ik boeiend vond was dat ik het tijdens de ademsessie zo koud kreeg, wat ik toen kon duiden als een traumaspoor van mij. Ik was ‘s avonds zo moe, dat ken ik niet van mijzelf. Het was de uitwerking van een stuk heling van een traumaspoor. Dank je wel!”

Gonnie Jansen

Filmmaker/verpleegkundige

“De workshop krijgt van mij echt een 10. Wat ik vooral fijn vond was de openheid, de veiligheid en de fysieke benadering. Ik ben weer beter in mijn lijf gezakt en heb een aantal heel concrete handvatten om in mijn eigen praktijk te gebruiken. “

Evelien Quelle

Psycholoog

De uitnodiging om passages uit het boek van Bessel van der Kolk verder uit te diepen heeft mij getriggerd om dit met collega’s uit het werkveld te bespreken. De zorgvuldigheid waarmee de ruimte was ingericht, de muziek en de ongedwongen sfeer waren voor mij erg prettig om me welkom te voelen. De ademsessie in combinatie met de onderwerpen waren voor mij waardevol, om oude pijnstukken aan te gaan en nieuwe intenties te voelen. De stijl van Carolien is ongedwongen, speels en er is ruimte voor interactie en individuele stukken. Er is geen overmatig ‘strak’ programma. Carolien brengt zichzelf in als begeleider, wat ik erg prettig vond. Ik voelde me echt gezien, niet ‘gestuurd’.

Michel

Massagetherapeut/coach i.o.

“De workshop Traumasporen die Carolien heeft ontwikkeld is een regelrechte aanrader voor iedere coach, therapeut, begeleider. Het is een dag waarbij vooral de rust, variatie in werkvormen en algehele zachtheid eruit springen. Helemaal passend bij wat nodig is voor zo’n teer thema als trauma. Carolien maakt bij de oefeningen steeds de koppeling naar hoe je er zelf 1 op 1 mee kunt werken met cliënten. Lekker praktisch dus, daar hou ik van. Voor mij was dit een dag vol liefde en licht die mij ook op persoonlijk vlak weer inzichten bracht. Ik geef de dag een dikke vette 9! Omdat er altijd iets te wensen overblijft. O ja, laat ik niet vergeten te zeggen dat de muzikale bijdrage ook echt top is.”

Ester Wijnen

Leiderschapscoach, spreker en inspirator. Auteur ‘Jij bent het probleem!’

“De titel van de workshop was voor mij interessant. De pragmatische aanpak, zeer deskundige en betrokken begeleiding samen met een fijne dagindeling maakte het een supergoede dag. De stijl van Carolien is zeer deskundig, authentiek en inspirerend. De oefeningen waren zo goed en hebben me veel opgeleverd, ook omdat ze goed op elkaar af waren gestemd.”

Christel

Trainer/coach

“Ik wilde de workshop graag doen om de traumasporen in mijzelf te leren herkennen en bewuster te worden wanneer ik reageer vanuit mijn trauma’s. Wat fijn was aan deze workshop: de veilige setting, de heldere begeleiding en de ruimte voor het ‘niet-weten’. Het onderdeel dat mij het meeste raakte was de opstelling van mijn trauma – dat gaf me mentaal inzicht in mijn trauma en dan de ademsessie er op volgend gaf me de ruimte om verdrietig te zijn, te voelen en te uiten. Ik mocht huilen. Ik vond de opbouw goed verzorgd, de begeleiding kundig en veilig. De stijl van Carolien is duidelijk, met heldere grenzen en een goed gevoel voor wat nodig is. Ik vond haar woorden en wat zij zegt heel krachtig.”

Chris

Trainer/coach

“De combinatie van theorie uit het boek en oefeningen ‘aan den lijve’; de persoon Carolien als trainster maakten dat ik graag aanwezig was. De vriendelijke open sfeer die Carolien creëert; de oefeningen die het thema zo dichtbij brengen; de ademcoaching. Prachtige ingrediënten. Nu was ik er als assistent-begeleider bij, dus ik heb zelf aan de meeste oefeningen niet meegedaan. Welke onderdelen mij het meest opgeleverd hebben? Voor mijzelf zou ik zeggen: er voor Carolien en de deelnemers zijn – wat ik erg fijn vond – en ook de ademcoaching (waar ik wel aan mee deed). Ademcoaching – in het formuleren van mij intentie – bracht me bij mijn basisgevoel, waar ik al best veel aan gewerkt heb, maar de oefening bracht me daarin weer wat laagjes dieper. De opbouw? In één woord: heel fijn – persoonlijk, betrokken, warm, vanuit je hart. De opbouw was overeenkomstig en zat goed in elkaar en jouw begeleiding was ook heel fijn. Om mijn review af te maken wil ik graag opmerken dat het voor coaches, therapeuten, etc. een hele fijne workshop is waar je zowel voor jezelf als voor je cliënten een hele hoop uit kunt halen. En je zorg voor de deelnemers Carolien, het programma, de aankleding, echt tot in de puntjes! Super gedaan, was blij erbij aanwezig te mogen zijn geweest.”

Gerphil Kerkhof

ADHD coach