Traumasporen PRO training

Het diepmenselijke boek van Bessel van der Kolk geeft inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma en biedt hoop en duidelijkheid voor iedereen die de verwoestende effecten van traumatische ervaringen heeft leren kennen. Bessel van der Kolk heeft met zijn boek dé brug geslagen tussen Lichaamswerkers in alle vormen en maten en de reguliere GGZ. Dat past precies bij mijn missie: om lichaamswerk in te zetten bij heling.

Trauma is een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd, niet alleen vanwege de uitwerking op slachtoffers van ongelukken en misdrijven, maar vooral ook vanwege de vaak minder zichtbare tol die huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling, verwaarlozing en verslaving eisen.

Mensen die mensen begeleiden, moeten weet hebben van hun eigen traumastukken en ervaren wat lichaamswerk, muziek, kunst, dans met hen kan doen, zodat ze daarmee hun eigen cliënten nog beter kunnen begeleiden.

Deze training verschaft je op inspirerende wijze de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hersenwetenschappen, gehechtheidsonderzoek en hoe wij in dit prachtvak lichaamsbewustzijn kunnen leren integreren bij de behandelingen waarmee getraumatiseerde mensen bevrijd kunnen worden van de tirannie van het verleden.

Deze training is voor elke psycholoog, trainer/coach of mentor die zich open durft op te stellen in een groep als het gaat over eigen verwondingen en die met tastbare werkvormen naar huis wil, samengevat in een mooi opgemaakt naslagwerk voor in de eigen praktijk.

Voor wie?

Mijn werk is bedoeld voor (in opleiding zijnde) psychologen, therapeuten, psychiaters, coaches, healers, mentoren, begeleiders, filosofen en zorgverlenende ondernemers. Je kunt jezelf dragen, bent bekend met je eigen levensverhaal en pijnpunten, zoekt naar nieuwe methodes die gaan over ervaringsleer en lichaamswijsheid. Je weet dat je daarvoor eerst kennis moet maken met je eigen respons, zodat je ze belichaamd kunt doorgeven aan je eigen klanten/cliënten.

Wat leer je?

De herontdekking van je trauma

Trauma en het verlies van het zelf. Trauma maakt het bijna altijd moeilijk om intieme relaties aan te gaan. Hoe kun je jezelf of anderen ooit weer vertrouwen nadat je iets heftigs hebt meegemaakt? Je leert in deze module ook via ervaringsgerichte oefeningen contact met jezelf weer herstellen. We gebruiken adem, stem en lichaam. Voor je eigen cliënten krijg je concrete oefeningen mee zodat je die meteen kunt gebruiken in je eigen praktijk.

Trauma en je brein

De anatomie van het overleven. Na een trauma wordt de wereld ervaren door een ander zenuwstelsel. Het is van invloed op het hele menselijke organisme. Lang nadat de feitelijke gebeurtenis voorbij is, blijven de hersenen signalen naar het lichaam sturen om te ontsnappen aan een gevaar dat in werkelijkheid niet langer bestaat. Je krijgt inzicht in hoe je lichamelijke reacties je emoties aansturen. Voor je eigen cliënten krijg je concrete oefeningen mee zodat je die meteen kunt gebruiken in je eigen praktijk.

De kindergeest

Op dezelfde golflengte komen: gehechtheid en afstemming. Hoe harmonieus waren onze vroegste interacties met onze verzorgers? Via ervaringsgerichte oefeningen maak je contact met je innerlijk kind en krijg je direct een imaginatie oefening mee om thuis mee door te gaan zodat je een stuk van je eigen heling leert doen, zonder dat je daarvoor steeds een beroep moet doen op hulpverleners of anderen. Voor je eigen cliënten krijg je concrete oefeningen mee zodat je die meteen kunt gebruiken in je eigen praktijk.

Wegen naar herstel

Na deze workshop kun je een Aanraaktherapiesessie bij mij boeken met 25% korting. Dan neem je je pijnpunten als het ware 'mee' zoals je die ontdekt hebt en kun je ervaring opdoen met hoe mijn methode je kan helpen in je eigen heling. Voor je eigen cliënten krijg je concrete oefeningen mee zodat je die meteen kunt gebruiken in je eigen praktijk.

De sporen van trauma

Geheimen onthullen: het probleem van de traumatische herinnering. Waar in je bewuste en waar in je onderbewuste schuilen jouw traumatische herinneringen? We gaan er in deze module vanuit dat je lichaam dit op celniveau nog weet. In de bijbehorende oefeningen tasten we onszelf af, of samen als je dat wilt, wat ons lichaam ons wil zeggen. Wat is het verhaal van jouw lichamelijke toestand? Voor je eigen cliënten krijg je concrete oefeningen mee zodat je die meteen kunt gebruiken in je eigen praktijk.

Resultaten

Na deze Traumasporen PRO training heb je helder hoe je trauma (groot of klein) kunt herkennen in je eigen (en andermans) lichaam, ken je je eigen en andermans micro-emoties en stresssignalen. Met deze geïntegreerde kennis van zaken kom je beter beslagen ten ijs bij je eigen klanten en cliënten zodat je werk als effectiever wordt ervaren. Je hebt een concrete - en mooi vormgegeven - set met tools tot je beschikking die je kunt inzetten in je eigen praktijk zodat je tijdens de behandeling of gesprekken met je cliënten je je 'interventie' kunt kiezen en uitvoeren op je eigen werkplek. Het werkboek '150 interventies Emotioneel Lichaamswerk + oefeningen bij Trauma' krijg je achteraf mee naar huis.

Wat er over mijn werk gezegd is

Ik heb nu meer bewustwording van mijn traumasporen en triggers

"Het onderwerp Trauma en het boek was mijn trigger om deze workshop mee te doen. Ik heb de workshop ervaren als ontspannen, ik voelde me welkom, we kregen in korte tijd heel veel interessante oefeningen en de professionele ademcoaches erbij was ook geweldig. Ik heb nu bewustwording op mijn traumasporen en triggers, er was een doorsnijdende helderheid om er zo naar te leren kijken (kaartjes, opdrachten), ik ben me veel bewuster geworden van de ondersteuning bij trauma zoals aanraken, bewegen, ademhalen. Er waren veel oefeningen in deze dag, veel informatie, maar omdat Carolien het combineert met oefeningen zoals zingen, bewegen, ademhalen was het wel vol maar niet te. Ik vind Carolien haar begeleiding open, eerlijk, spontaan en ze is ontzettend zichzelf. Dat gaf op zo'n potentieel zware dag veel ongedwongenheid. Het was gewoon heel effectief! Ik had een fijne en erg leerzame dag."

Anja
Begeleider

Ik heb nu helder hoe je trauma kunt herkennen en mensen de ruimte kunt geven het te verwerken

"Ik wilde meer leren over hoe trauma te behandelen. De begeleiding van Carolien was heel goed en heel naturel. Mijn enige punt ter verbetering zou misschien zijn dat ik een enkele keer erg geraakt was en dat we toch alweer verder gingen. Toen zat ik even in een split...ga ik met mijn verstand verder volgen (wil ik) of ga ik rustig blijven bij mijn gevoel (wil ik ook...). Daar was een paar minuten muziek fijn geweest. De omlijsting met muziek, de zaal, de lunch en de ademsessie heb ik als heel fijn ervaren. Het duidelijke kader en de oefeningen leverden me bijzonder veel op. Ik heb nu helderder hoe je trauma kunt herkennen en mensen de ruimte kunt geven het te verwerken.

Barbara Steeman
Bast Coaching

Ik voelde me zo bevrijd erna!

"Het thema is zo urgent in deze gezondheidscrisis. Bij iedereen van ons heeft wel ergens een trauma opgelopen en het wordt ons niet geleerd hoe dit te herkennen en te verwerken. Opgekropte emoties en trauma’s kunnen je lichaam ziek maken. Jouw omschrijving raakte mijn gevoelige snaar. De uitnodiging vooral jezelf te mogen zijn, de openheid en diepgang tussen alle deelnemers, jouw vriendelijke, eerlijke en open manier van begeleiden vond ik heel prettig. Het ademen; wat kwam er veel los en wat voelde ik me daarna bevrijd. Ik werd me wel bewust dat er zoveel vastzat en had eerder nog nooit iets gevonden dat me verder hielp. Daarna de opstellingen waarbij ik werd uitgenodigd in het midden te gaan zitten. Heel goed en helend. En als laatste: het vrije dansen, aanraken en bewegen. Toestaan om te voelen en even uit het hoofd in het lijf. Ik houd van jouw vriendelijke, open benadering. Het terugleggen van vragen, jouw observaties en natuurlijke manier van leiden. Het even oogcontact zoeken, hand op je hart, iemand echt zien en waarderen. Het uitspreken van emoties en gevoelens in de groep. Zoals bij X die Y afwees voor de oefening omdat ze mij wilde vragen. Benoemen dat het goed is dat ze haar intuïtie volgt. Je zorgde voor veiligheid in de groep waardoor we diep gingen in korte tijd.

Nienke
Chiropractieprakijk Lighthouse Health

Ik heb mijn alles alleen doen houding doorbroken

"De opbouw begon al voor de workshop, heel belangrijk. Er was veel en goede begeleiding. Carolien stelt zich open, kwetsbaar op maar houdt wel de touwtjes in handen. Heel fijn. Ik deed mee met de workshop omdat er een goede combinatie was tussen theorie en lichaamswerk. Ik ben zelf niet voor niets gespecialiseerd geraakt in trauma en het was tijd voor een verdiepingslaag in mijn eigen healing. Het was veilig, Carolien gaat zorgvuldig om met mensen en er is veel aandacht voor goede begeleiding. Ik heb mijn 'alles alleen doen' houding doorbroken. Ik heb veel, heel veel hulp gekregen en ontvangen. Top!"

Mirjam van der Zee
The practical Moon Lady

Het bracht me een nieuwe behandeltool, en voor mijzelf meer zelfliefde

"Ik deed met deze workshop mee omdat het een praktische vertaling van een belangrijk en dik boek is, wat ik jaren geleden gelezen heb en zeer belangrijke informatie bevat voor de complexe problematiek waar ik mee werk. De variatie aan aanbod, de afwisseling van theorie en praktijk en vooral gericht op ervaren vond ik fijn. En zelf je traumasporen in je lijf weer ontmoeten een doorvoelen d.m.v. de ademcoaching vond ik heel toevoegend. Het tekenwerk; zoiets nodigt je uit om heel simpel je trauma weer te geven waardoor je bij de kern komt anders kun je het niet getekend krijgen. De ademcoaching bracht me een nieuwe behandeltool en voor mezelf meer zelfliefde. De workshop is goed doordacht en kloppend. Vrij en eigen, je voelt voor mij professioneel en je bent voor mij echt een vakvrouw."

Getrud van Beekveld
Haptotherapeut/SW

Deskundig, authentiek en inspirerend

"De titel van de workshop was voor mij interessant. De pragmatische aanpak, zeer deskundige en betrokken begeleiding samen met een fijne dagindeling maakte het een supergoede dag. De stijl van Carolien is zeer deskundig, authentiek en inspirerend. De oefeningen waren zo goed en hebben me veel opgeleverd, ook omdat ze goed op elkaar af waren gestemd."

Christel
Trainer

Voor coaches en therapeuten een heel waardevolle workshop

"De combinatie van theorie uit het boek en oefeningen 'aan den lijve'; de persoon Carolien als trainster maakten dat ik graag aanwezig was. De vriendelijke open sfeer die Carolien creëert; de oefeningen die het thema zo dichtbij brengen; de ademcoaching. Prachtige ingrediënten. Nu was ik er als assistent-begeleider bij, dus ik heb zelf aan de meeste oefeningen niet meegedaan. Welke onderdelen mij het meest opgeleverd hebben? Voor mijzelf zou ik zeggen: er voor Carolien en de deelnemers zijn - wat ik erg fijn vond - en ook de ademcoaching (waar ik wel aan mee deed). Ademcoaching - in het formuleren van mij intentie - bracht me bij mijn basisgevoel, waar ik al best veel aan gewerkt heb, maar de oefening bracht me daarin weer wat laagjes dieper. De opbouw? In één woord: heel fijn - persoonlijk, betrokken, warm, vanuit je hart. De opbouw was overeenkomstig en zat goed in elkaar en jouw begeleiding was ook heel fijn. Om mijn review af te maken wil ik graag opmerken dat het voor coaches, therapeuten, etc. een hele fijne workshop is waar je zowel voor jezelf als voor je cliënten een hele hoop uit kunt halen. En je zorg voor de deelnemers Carolien, het programma, de aankleding, echt tot in de puntjes! Super gedaan, was blij erbij aanwezig te mogen zijn geweest."

Gerphil Kerkhof
ADHD coach Essential Waves

Balans tussen hoofd, hart en lijf

"Het onderwerp - de basis uit een zeer gewaardeerd boek -, Carolien's persoonlijkheid, de Phoenix -achtergrond (en dus te verwachten werkwijze) maakten dat ik meedeed met deze workshop. Er was variatie in het programma, balans tussen hoofd, hart en lijf. De veilige, warme setting, de begeleiding en jouw intuïtie om mee te bewegen in wat de groep nodig had vond ik heel fijn. De ademsessie en de live-muziek zijn hele waardevolle toevoegingen voor het 'landen' en voor intensiever verdiepen en doorvoelen. Waar ik het meest aan het gehad was de theorie verbonden met groepswerk en de oefeningen, zodat ik meer inzicht in mijn eigen traumasporen heb gekregen. En de ademsessie, aanraken en helen in persoonlijk trauma. Ik vond de opbouw heel prettig! Je creëert een warm welkom, bent authentiek, open, gaat voor in kwetsbaarheid, voelt aan waar je vertragen, kadert waar nodig en weet ook lichtheid te brengen wanneer het zwaar voelt. Dank!"

Afra
Trainer/coach

Ik kon meer toelaten, geweldige katalysator

"Ik wilde deze workshop graag meedoen omdat Carolien Oosterhoff deze verzorgt (en ik haar al ken via een individueel coachtraject bij haar) en het gedachtengoed van Bessel van der Kolk spreekt me zeer aan. Carolien was als een soort oermoeder aanwezig. Er was een veilige sfeer, die uitnodigde tot delen. De opbouw (theorie, ervaren, delen) is heel krachtig. De muziek, de oefeningen, de ademhalingsessie, de deelnemers en de locatie vond ik allemaal heel fijn. De oefening waarin ik voor mezelf een representant mocht neerzetten en de hele groep getuige was van de gevoelens die ik als jonge puber heb ervaren in een moeilijke situatie was immens krachtig. De door de drie gasttrainers begeleide ademhalingsessie was ronduit indrukwekkend. Wat een gevoelens kwamen er los. En niet alleen bij mij maar ook bij de andere deelnemers, wat juist heel fijn was, daardoor kon ik het ook meer toelaten. En die muziek! Wow! De workshop zat goed in elkaar. Het is geen programma dat wordt afgedraaid. Het gaat juist heel organisch, wat ik heel fijn vind. Toen Carolien aan het einde van de middag merkte dat het qua theorie wel wat vol zat in onze hoofden bood ze weer iets anders aan. Carolien speelt heel goed in op wat er nodig is en is niet bang om van het geplande pad af te wijken. Carolien begeleidde de groep heel veilig door er helemaal te zijn, ze merkt op wat er allemaal gebeurt en laat niemand bungelen. Ik voelde me echt gezien. Door haar en ook door de deelnemers. Voor mij is dit deelnemen in een groep een geweldige katalysator om mezelf te uiten. Er gaat echt een helende werking uit van het delen in de groep, met mensen die over en weer getuige zijn van gevoelens die naar boven komen. Ik houd ook van de open stijl van Carolien. Ze durft te laten zien dat ze geraakt is. Ze is niet bang voor heftige gevoelens die los kunnen komen en vangt die juist goed op. Dat is veilig. Ze draagt de groep, maar niet vanuit een ivoren toren, juist vanuit gelijkwaardigheid, vanuit een gedeelde menselijke ervaring. Dat nodigt uit om zelf ook helemaal te komen, het pantser te laten zakken. Wat daaraan ook zeker bijdraagt is de verschillende ingangen die ze daarbij gebruikt. Muziek, tekenen, ademen, theorie, aanraking. Ze zei dat het niet diep zou gaan, want we hebben maar een dag. Nou, dat is dus niet waar! En die ene dag maakt wel heel nieuwsgierig naar verdere verdieping. En verder wil ik je nogmaals heel erg bedanken Carolien, ik vond het echt een prachtige indrukwekkende workshop. Ik hoop dat je hier heel veel mensen mee gaat bereiken en kunt laten ervaren hoe je trauma stapje voor stapje kunt helen."

Ellen Omvlee
Ikhoutvanmij

Oude pijnstukken aangegaan en nieuwe intenties gevoeld

"De uitnodiging om passages uit het boek van Bessel van der Kolk verder uit te diepen heeft mij getriggerd om dit met collega's uit het werkveld te bespreken. De zorgvuldigheid waarmee de ruimte was ingericht, de muziek en de ongedwongen sfeer waren voor mij erg prettig om me welkom te voelen. De ademsessie in combinatie met de onderwerpen waren voor mij waardevol, om oude pijnstukken aan te gaan en nieuwe intenties te voelen. De stijl van Carolien is ongedwongen, speels en er is ruimte voor interactie en individuele stukken. Er is geen overmatig 'strak' programma. Carolien brengt zichzelf in als begeleider, wat ik erg prettig vond. Ik voelde me echt gezien, niet 'gestuurd'."

Michel
Massage therapeut

De combinatie van nuchterheid en zachtheid, meeveren en het tempo erin was mooi

"Het onderwerp sprak me aan, vanuit het Systemisch Werk. Daarom wilde ik de workshop graag meedoen.  De verbonden ademhalingssessie gaf ook lichamelijk veel ruimte. De wijze waarop de training werd gegeven gaf ook weer inspiratie. In houd van de combinatie van nuchterheid en zachtheid, meeveren maar ook het ‘tempo erin’. Soms vond ik de oefeningen iets te kort. In de systemische oefeningen ervaren de representant en de opgestelde vanuit hun eigen ‘haakjes’ van alles, die worden ‘geactiveerd’. Ik vond de korte en krachtige manier van leiden van de workshop fijn, er waren mooie oefeningen en de muzikale begeleiding voegt veel toe."

Evelyn
E-learning specialist, trainer/coach

Energie ging stromen, levenslust kwam vrij

"Het aan den lijve ondervinden vanuit eigen 'materiaal' met het gedachtegoed van het boek Traumasporen; daardoor wilde ik meedoen. Het boek heeft me erg geraakt, zowel professioneel als persoonlijk en dit leek me een heel mooie manier om er wat actiever mee te gaan werken. De afwisseling in theorie, beoefening, muziek en beweging, de sfeer; dat alles er mocht zijn en je helemaal aanwezig mocht zijn op je eigen manier (ik was erg moe vooraf, maar juist doordat niets moest, mijn buurvrouw viel zelfs even heerlijk in slaap, was het een energiegever!), en fijne locatie en heerlijke lunch. De voorbereiding met het aan elkaar voorstellen vooraf via de spraakberichtjes was erg bijzonder en heeft denk ik echt meegeholpen in hoe open de sfeer in de groep was! Het ervaren van lading door de deeloefening en vervolgens de oefening, voelen dat het lijf ontspant, ook zo mooi om aan iemand te kunnen geven, zo 'eenvoudig' maar zo doeltreffend. De ademsessie; mijn lijf en stem laten volgen door de emoties losgemaakt door de ademhaling. Het is iedere keer een wonder wat er dan gebeurt. De intensiteit waarmee mijn emoties dan loskomen (eerder ook ervaren met stemwerk) en hoe het dan gaat stromen en er een energie en levenslust vrijkomt! Wat ik fijn vind aan jouw stijl is dat je heel prettig begeleidt. Een mooie mix van serieus, met aandacht, maar ook luchtig en met humor. Fijne flexibiliteit in aanpassing van het schema toen de tijd opschoot. Het is mooi hoe open en kwetsbaar jij jezelf toont in de groep, als eerste, ik denk dat dat heel krachtig werkt voor het openen van ons als groep."

Margot Weel
Psycholoog

Fijn, persoonlijk, losjes, en toch met een lijn en leiderschap

"Het onderwerp traumasporen heeft mijn interesse. De fijne, praktische en verbindende oefeningen, de afwisseling in de oefeningen zelf samen met de theorie, het ademen en de ruimte; voor mij de hoogtepunten van deze dag. Het tekenen - zo beeldend mijn trauma zien - gaf helderheid. De live muziek op de dag was ook zo aanvullend, prachtig. Dank je wel!

Nina
Haptotherapeut Westerpark

Wie is Carolien?

HeartPepper: voor een oersterke relatie met jezelf

Carolien-Oosterhoff-foto-Lucy-Lambriex-2366-850pix

Carolien Oosterhoff (1967) is een vrije, levendige geest die haar sporen heeft verdiend in internationale consultancy en training/coaching. Na meer dan 20 jaar werkervaring startte ze in 2009 haar eigen bureau. Een 'under the skin' trainer/coach die het leven - en jou - bij de kladden grijpt. Ze is Register Coach, heeft oneindig veel opleidingen gevolgd en staat ingeschreven bij het Abituriëntenregister CPION. Een Renaissance Soul, levenskunstenaar pur sang met werk dat vorm krijgt in film, persoonlijke begeleidingswerk en schrijven van poëzie en proza. 

Carolien is de oprichter van HeartPepper®. "80% van de tijd die je met mij doorbrengt ben ik jouw vragenvuur, interviewer en diepzeeduiker die jou helpt je eigen antwoorden te vinden. Ik doorzie patronen in intermenselijk gedrag in no-time en leg de vinger op de zere plek, soms nog voordat jij het zelf waargenomen hebt. Tough love in de begeleiding, dat scheelt jou maanden gesprekken bij collega's die er om heen draaien of die je niet durven spiegelen of confronteren."

Boek deze training meteen

Nog niet definitief inschrijven maar wel op de hoogte gehouden worden?

.

Visie op groepstrainingen bij HeartPepper

Alle workshops die gegeven worden veronderstellen een zelfde 'entreelevel' qua kennis en vaardigheden in het thema van de dag. In de praktijk weet de een - uiteraard - meer van een bepaald onderwerp dan een ander. Het maakt de groep onveilig als er tussen de groepsleden onderling een 'kenniswedstrijdje ontstaat' of sfeer waarin 'elkaar vliegen afvangen' de boventoon voert. Die energie wil ik niet in mijn groepen. We zijn aan elkaar gelijk als mens en aan elkaar aftroeven op kennis heeft uiteindelijk onder de streep niemand wat. Het werkt vooral niet sfeerverhogend tussen groepsleden, laat ik dat benadrukken.

Soms wordt er van je gevraagd iets over jezelf te delen. Op geen enkel moment ben je hiertoe verplicht. Sommige mensen leren nu eenmaal sneller door naar het proces van anderen te kijken en durven dan zelf pas de deur van hun hart open te doen. Er wordt wel verondersteld dat je op je gemak bent met emotionele verhalen van anderen.

Alle workshops zijn voor alle kleuren, geuren en smaken mensen. Dus Lgbtqia+ en ook alles wat daar weer buiten valt: welkom. De samenstelling van de groep is gebaseerd op volgorde van inschrijving. Mensen met een handicap of andere invaliderende lichamelijke aandoening: de praktijkruimte is op de begane grond en goed in en uit te rijden met rolstoelen. Laat weten als je een speciaal verzoek hebt waar we rekening mee kunnen houden op voorhand zodat de workshopdag voor jou zonder ongemakken kan verlopen.

Bij HeartPepper tolereer ik geen racisme, discriminatie, vrouwonvriendelijk gedrag of taalgebruik, bodyshaming, validisme. Ik accepteer alle politieke standpunten en persoonlijke meningen, maar treedt actief op tegen de verspreiding van desinformatie. Als je op zoek bent naar groepen waar je je standpunt over vaccinatie kan delen, kan dit buiten de workshop prima. Mensen die de grens van een ander niet kunnen verdragen, die 'nee is nee' niet snappen, zijn niet welkom.

Een covid-sneltest, vaccin of een andere manier om het risico op verspreiding van covid te minimaliseren tijdens dit evenement heeft de voorkeur. 

Op alle workshops zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.

Als je een met een programma van HeartPepper meedoet, verklaar je het volgende."Hierbij verklaar ik dat ik op de hoogte ben dat de deelname aan een workshop, Aanraaktherapie-sessie of Tantric Works Session een fysieke, emotionele en energetische uitwisseling impliceert. Ik ben mij er bewust van dat ik zelf verantwoordelijkheid heb om aan te geven waar mijn grenzen liggen (waar ik me comfortabel bij voel) en dat ik me ertoe verbind de grenzen van andere deelnemers te respecteren. Dit betekent ook dat ik bij machte ben om steeds te kiezen om mijn deelname aan een activiteit te onderbreken. Ik verklaar dat ik in een fysiek, emotioneel en mentaal voldoende stabiele toestand verkeer, om de workshop of sessie zonder risico te volbrengen en dat ik HeartPepper en mede-organisatoren niet aansprakelijk zal stellen voor eventuele gevolgen van het werkproces. Indien ik onder behandeling ben voor een of meerdere fysieke of mentale aandoeningen, geef ik dit aan bij de organisatoren."