Stilteweken

EB

Ik trek mij terug en wacht.
Dit is de tijd die niet verloren gaat:
ied're minuut zet zich in toekomst om.
Ik ben een oceaan van wachten,
waterdun omhuld door 't ogenblik.
Zuigende eb van het gemoed,
dat de minuten trekt en dat de vloed
diep in zijn duisternis bereidt.

Er is geen tijd. Of is er niets dan tijd?

- Vasalis

In stilte komen we tevoorschijn aan onszelf

Bovenstaande is een van mijn lievelingsgedichten. We hebben allemaal die 'oceaan van wachten' nodig in ons leven, op gezette tijden. Vaak hebben we veel meer behoefte aan stilte dan we aan onszelf erkennen. Pas als we min of meer gedwongen stil 'móeten' zijn - op vakantie, als we door een kerk lopen en als vanzelf gaan fluisteren; in een gezamenlijke meditatie bij de yogatraining, of als we door het bos lopen op een moment dat er weinig anderen zijn -  merken we hoe bijzonder fijn het ook alweer is en welke diepe rust het geeft. We nemen ons voor: dit moet ik vaker doen. En dan...blijft het er dan weer bij.

Sinds 1998 ben ik leerling van Thich Nath Hahn. Daar heb ik Dé Stilte echt leren kennen. Ik volg sindsdien stilteweken met enige regelmaat. Vorig jaar ben ik mijn werkritme zo gaan aanpassen dat ik 3 weken op en 1 week af werk. Die 4e week is sindsdien mijn eigen stilteweek. Het is me zo goed bevallen dat ik deze stilteweken nu ook aanbied als dienst. Kom luisteren naar wat je hart je ingeeft, kom thuis bij jezelf. Eindelijk geen afleiding van Social Media, vrienden of familie, geen verplichtingen of verwachtingen, niks moeten. Dit wil niet zeggen dat we aldoor fysiek stil zijn, maar wel dat we naar binnen gekeerd blijven, gericht op onze innerlijke stilte.

Carolien doet haar werk met heel veel zorg, aandacht en liefde en het is een heerlijk cadeau aan mijzelf. Echt bizar dat er zulke ervaringen bestaan en zo weinig mensen dit meemaken.- Barbara Steeman

De combinatie van theorie en oefeningen 'aan den lijve'; de persoon Carolien als trainster maakten dat ik graag aanwezig was. De vriendelijke open; de oefeningen die het thema zo dichtbij brengen; de ademcoaching. Prachtig. - Gerphil Kerkhof

Je creëert een warm welkom, bent authentiek, open, gaat voor in kwetsbaarheid, voelt aan waar je vertragen, kadert waar nodig en weet ook lichtheid te brengen wanneer het zwaar voelt. Dank!" - Afra

"Carolien speelt heel goed in op wat er nodig is en is niet bang om van het geplande pad af te wijken. Carolien begeleidde de groep heel veilig door er helemaal te zijn, ze merkt op wat er allemaal gebeurt en laat niemand bungelen. Ik voelde me echt gezien." - Ellen Omvlee

Voor wie?

Ik werk vooral voor/met mensen die in de (geestelijke) gezondheidszorg werken. (In opleiding zijnde) psychologen, therapeuten, psychiaters, coaches, healers, mentoren, begeleiders, filosofen en zorgverlenende ondernemers die echt toe zijn aan een week Zelfzorg en die zachte steun en zorg willen ontvangen door gelijkgestemde energie van groepsgenoten. Het is voor alle soorten, kleuren en smaken Menschen (m/v/x) die goeddeels geestverwanten zijn. Dat versterkt het veld van rust enorm. Behoor je niet tot de doelgroep zoals omschreven maar wil je toch écht heel graag meedoen? Mail mij dan even via het contactformulier met je motivatie.

Deze stilteweek maak je kennis met het Odin Process. Deze unieke methode is het uitgangspunt in al mijn werk. Je ziet het terug in de Ervaringsleergang; in de workshops maakt het onderdeel uit van de processen en ook in persoonlijk werk is dit model steeds weer de leidraad. We starten op maandag met Radicale Eerlijkheid en eindigen op zondag met Eros. Elke dag ontvang je in de ochtend een korte lezing over het thema van de dag, met begeleidende vragen. De antwoorden laat je zo gedurende de dag voor je geestesoog verschijnen en vanzelf opkomen zonder dat je er voor gaat werken of moeite doet.

Wat ga je 'doen' en ervaren?

Ademen

Omdat Dé Stilte ook veel kan oproepen, is er natuurlijk behoefte aan goede begeleiding. Er is steun én je leert steun te vinden bij jezelf door middel van ademen. De adem wordt deze week je veiligste plek waar je kunt zijn. Je krijgt concrete tools aangereikt zodat je niet in je eentje gaat zwemmen in je emoties of overspoeld raakt in je eigen gedoe.

Bewegen

In deze week zit je niet de hele week op een kussentje. Er is aandacht voor Meditatie in Actie, zodat je ook in Dé Stilte leert zijn terwijl je in actie bent. Concreet betekent dit: je helpt in stilte mee met het koken, afwassen en opruimen. Dit is behulpzaam in de week zelf maar ook heel belangrijk om dit thuis te kunnen blijven toepassen. Deze week kan natuurlijk niet zonder lichaamswerk.

Geluid maken in een stilteweek? Ja.

In deze stilteweek kom je in contact met wat er in je leeft. We gebruiken deze week technieken die ik leerde in mijn opleiding tot Professioneel Stembevrijder (2012-2014). Gaan we zingen in een Stilteweek? Nee. We gaan geluid geven aan wat er resoneert van binnen en wat naar buiten wil: 'tonen'. Voorbij de woorden, uitleg, teksten, analyses bevrijd je jezelf op een diepe laag. Zo transformeer je je krapte, tot ruimte. Dit is een heel indrukwekkend proces.

Wandelen

Zitten is het nieuwe roken, dus we gaan beslist niet de hele week zitten. Er is loopmediatie, werkmeditatie, ligmeditatie en we gaan twee keer per dag in de natuur wandelen in Dé Stilte. Er zijn zintuigelijke opdrachten die je helpen om je focus te behouden zodat je verdiept in het contact met jezelf. Bewegen is van gróót belang voor het 'ver-werken' van wat er naar binnen komt in deze week.

Aanraken

Dé Stilte kan een diepe verbinding met anderen opleveren maar kan je ook in contact brengen met je eigen eenzaamheid. Het is niet de bedoeling dat we daar verbaal over gaan uitweiden in deze week. Het voelen is genoeg (en al heel wat). Aanraken en aangeraakt worden kan wel enorm steunend zijn. Aanraken-mét-consent wordt woordeloos aangeboden als steun, troost en heling door de trainer.

Zweten

Voor wie de Premium week boekt (in Het Land van Maas en Waal), heeft ook de unieke gelegenheid om de speciaal voor ons als groep ontworpen zweethutceremonie mee te maken. Een Zweethut in stilte? Dat brengt je nog dieper naar je eigen waarheid en kracht. De zweethutceremonie is een krachtig ritueel, afkomstig van de oorspronkelijke bewoners van Noord Amerika. Deze oude ceremonie is met grote zorgvuldigheid doorgegeven maar ook verbonden met onze eigen (Keltische) traditie. De warmte van de stenen en het vuur, brengen je meer in verbinding met je hart. Dit vergemakkelijkt het overgeven aan wat zich aan wil dienen om volledig aanwezig te zijn en los te laten wat er losgelaten mag worden. In de Klassieke week in Almere is deze mogelijkheid er niet.

'Ontgin, waar niemand
vruchtbaarheid vermoedt,
elke woestijn heeft zijn wel;
geloof onafgebroken:
hier móét water zijn.'

Hendrik Marsman

Waarom zou je meedoen?

Voor wie is dit niet?

Ik zeg graag dit tegen je: laat je maar roepen naar deze week. Je weet het van binnen al, als je dit leest, of je juist graag wilt of het nog (veel) te spannend vindt op dit moment. Misschien heb je al 's eerder een stilteweek gedaan en beviel het niet: ik weet als geen ander dat het echt op je 'eigen tijd' moet komen. Dus lijkt het je volkomen ondenkbaar, om een paar dagen stil te zijn? Dan is het voor jou waarschijnlijk nog wat te vroeg. Laat het idee dan gewoon rijpen. Merk je dat je twijfelt? Boek dan een intake. Want mijn stilteweken zien er anders uit dan anders, waarbij ontspanning en vrijheid de boventoon voeren en het beslist niet alleen maar 'zwaar' wordt.

Voor wie wel?

Verlang jij juist wél heel erg naar een paar dagen geen telefoon, geen social media en geen input uit andere hoofden? Wil jij juist dolgraag even helemaal weg uit je dagelijkse ratrace en tot jezelf komen? Geen iPhone, geen ongezond eten en alcohol, geen sjezende collega's om je heen of juist je eigen hoofd dat maar niet stil kan worden? In deze week kom je helemaal in contact met het moment omdat we deze week alles vertraagd doen. En omdat alles in stilte plaatsvindt, op de ochtenduitleg na, komt je eigen ratrace vanzelf tot stiltstand. Als je zoiets nog niet eerder hebt meegemaakt zul je versteld staan van de grootse impact van zo'n week. Onvergetelijk, in alle gevallen. Jaren later zul je het er nog over hebben. En ook als je al wel eens kennis hebt gemaakt met stilteweken, lees dan verder: bij HeartPepper krijg je een uniek weekprogramma, dat je nergens anders zult aantreffen. Het zal niet de eerste keer zijn dat mensen uit een Stilteweek komen met een totale transformatie-ervaring.

Proces van bezinning

Voorafgaand aan de stilteweek krijg je een 'instructiefilm' met alle praktische details zodat je de tijd hebt om dat allemaal op je in te laten werken en je op de eerste dag meteen je vragen kunt stellen. In stilte is er álle ruimte voor jezelf. In een stilteweek trek je je een aantal dagen terug in om het leven op een andere manier te beleven, zodat je je kunt heroriënteren, nieuwe inspiratie op kunt doen, stil kunt staan bij de rijkdom die je hebt of juist bij de vragen die er diep in je leven. In deze week is het individuele proces belangrijker dan het groepsproces. Dat neemt niet weg dat je samen toch een groep vormt, elkaar regelmatig zult waarnemen en indirect ook op elkaar betrokken zult zijn. We maken kennis aan het begin met elkaar, en aan het einde delen we op zondag in de kring. In stilte bij elkaar zijn tijdens maaltijden en het koffie- en theedrinken en samen de oefeningen beleven schept een enorme verbondenheid. Elke dag kun je 15 minuten gesprekstijd reserveren met Carolien en natuurlijk blijft zij oog houden voor jouw proces en zal je opzoeken als de stilte echt doorbroken moet worden.

Resultaten

Na deze week voel je je uitgerust, verbonden met jezelf, je diepste kern. Maar je voelt je ook enorm verbonden met je mededeelnemers, ook al heb je 'geen woord' met elkaar gewisseld! Dat is zo bijzonder, dat juist deze weken er een samenhang ervaren wordt zonder verbale uitwisseling. Dan ervaar je pas écht wat de kracht van Dé Stilte is geweest. Je bent deze week helderder gaan voelen, je weet daarom veel beter wat je wilt en niet wilt, hebt alle ruimte gevoeld om emoties te doorleven die verwerkt moesten worden in deze week. Je voelt je herboren, zacht en sterk tegelijk. Ruimte! Ruimte. Ruimte...

'Wij zijn geneigd de seizoenen en de wisseling van de seizoenen te zien als iets dat buiten ons plaatsvindt. En daarmee stel je jezelf als het ware buiten de cyclische beleving van de seizoenen. […] Het lijkt alsof het alleen nog maar lente en zomer mag zijn, want dit staat voor groei en expansie. En zodra het wat minder gaat, noemen we dat een teruggang of inzinking. Alsof die perioden waarin geen naar buiten gerichte groei plaatsvindt – de herfst en winter – er niet bij zouden horen. Er is in de natuur evenwel niets dat tot in het oneindige doorgroeit. Er zijn altijd perioden van terugtrekking, van consolidatie en verstilling nodig om tot verdere ontwikkeling te komen. Voortdurende expansie leidt tot uitholling en tot stagnatie, tot implosie en fragmentatie.’
Jaap Voigt (2008)'

Dag/weekprogramma

Maandag: Thema 'Radicale Eerlijkheid'

14:00 uur aankomst + uitleg over de week
15:30 uur: vragenuurtje
16:30 uur: rondleiding + uitleg
18:00 uur: koken + eten + opruimen
20:00 uur: stiltewandeling buiten
21:30 uur: lichten uit

Dinsdag: Thema 'Veiligheid'

09:00 uur: ontbijt klaarmaken + eten + opruimen
10:00 uur: korte lezing + praktische uitleg over programmaonderdelen van de dag
10:30 uur: stiltewandeling buiten
11:30 uur: ligmeditatie
12:00 uur: lunch klaarmaken + eten + opruimen
13:00 uur: slapen/rusten
14:00 uur: loopmeditatie binnen
15:00 uur: ademsessie
16:00 uur: stilte op eigen wijze
17:00 uur: slow-motion trance dance
18:00 uur: koken + eten + opruimen
20:00 uur: stiltewandeling buiten
21:30 uur: lichten uit

Woensdag: Thema 'Contact'

09:00 uur: ontbijt klaarmaken + eten + opruimen
10:00 uur: korte lezing + praktische uitleg over programmaonderdelen van de dag
10:30 uur: stiltewandeling buiten
11:30 uur: zitmeditatie
12:00 uur: lunch klaarmaken + eten + opruimen
13:00 uur: slapen/rusten
14:00 uur: verbonden ademsessie
15:00 uur: stembevrijding/tonen
16:00 uur: stilte op eigen wijze
17:00 uur: slow-motion stretchen
18:00 uur: koken + eten + opruimen
20:00 uur: stiltewandeling buiten
21:30 uur: lichten uit

Donderdag: Thema 'Intimiteit'

09:00 uur: ontbijt klaarmaken + eten + opruimen
10:00 uur: korte lezing + praktische uitleg over programmaonderdelen van de dag
10:30 uur: stiltewandeling buiten
11:30 uur: zelf-aanraaktherapie
12:00 uur: lunch klaarmaken + eten + opruimen
13:00 uur: slapen/rusten
14:00 uur: loopmeditatie binnen
15:00 uur: ademsessie
16:00 uur: tekenen/schrijven
17:00 uur: slow-motion bewegen
18:00 uur: koken + eten + opruimen
20:00 uur: stiltewandeling buiten
21:30 uur: lichten uit

Vrijdag: Thema 'Liefde'

09:00 uur: ontbijt klaarmaken + eten + opruimen
10:00 uur: korte lezing + praktische uitleg over programmaonderdelen van de dag
10:30 uur: stiltewandeling buiten
11:30 uur: meditatie in actie
12:00 uur: lunch klaarmaken + eten + opruimen
13:00 uur: slapen/rusten
14:00 uur: stilte-opstelling
16:00 uur: stilte op eigen wijze
17:00 uur: slow-motion bewegen
18:00 uur: koken + eten + opruimen
20:00 uur: stiltewandeling buiten
21:30 uur: lichten uit

Zaterdag: Thema 'Afgestemde Aanraking'

09:00 uur: ontbijt klaarmaken + eten + opruimen
10:00 uur: korte lezing + praktische uitleg over programmaonderdelen van de dag
10:30 uur: stiltewandeling buiten
11:30 uur: meditatie in actie
12:00 uur: lunch klaarmaken + eten + opruimen
13:00 uur: slapen/rusten
14:00 uur: stilte-opstelling
16:00 uur: stilte op eigen wijze
17:00 uur: slow-motion bewegen
18:00 uur: koken + eten + opruimen
20:00 uur: stiltewandeling buiten
21:30 uur: lichten uit

Zondag: Thema 'Eros'

09:00 uur: ontbijt klaarmaken + eten + opruimen
10:30 uur: koffie + deelronde
12:00 uur: naar huis

Je kunt kiezen uit twee locaties, met verschillende 'luxe'. De locaties zijn zorgvuldig gekozen, specifiek uitgezocht op de energie en de bestemming die de eigenaren voor ogen hebben met hun passie. Op locatie De Open Ruimte bied ik de Klassieke week aan. Op locatie Waaldijk 15, bied ik de Premium week exclusief voor psychologen en psychiaters. De stilteweek gaat altijd door, ook al is er maar 1 deelnemer.

max 12 prs.

Uitsluitend voor Psychologen/Psychiaters

2.395,- / week
 • Waaldijk 15 - Dreumel
 • Inclusief ontbijt, lunch, diner
 • Inclusief overnachting in privékamer
 • Privé badkamer
 • Inclusief professioneel begeleide ademsessie
 • Inclusief professioneel begeleide zweethutceremonie
 • Inclusief (houtkunst) professioneel begeleid krachtstok maken o.l.v. 'IkHoutVanMij'
 • Inclusief dagelijks live gitaarmuziek o.l.v. Monique Neefjes
 • Inclusief 2 professionele Aanraaktherapiesessies van 75 minuten van Carolien Oosterhoff
 • Inclusief 1 V.I.P. leiderschap-coachingssessie van 75 minuten van Carolien Oosterhoff
 • Exclusieve kleine groep gelijkstemde leiders
 • Uitsluitend in week 47 (2022)


TWEE LOKATIES

De Open Ruimte

"De Open Ruimte is ontstaan uit het verlangen naar een lege ruimte waar diverse werkvormen aangeboden worden die ons allen dichter bij onszelf brengen en meer in contact met de wereld om ons heen. Wij creëren hier een aanbod dat elkaar aanvult en uitdaagt om te blijven onderzoeken en te genieten van het potentieel dat wij als mensen zijn. De Open Ruimte werkt vanuit een holistische visie. Wij geloven dat mensen een potentieel zijn tot groei en creatie en een zelfgenezend vermogen bezitten. Laten we het ‘samen oefenen’ (leven) benaderen met een open geest, een ruimhartig hart en een vriendelijke attitude zodat we kunnen werken met het begrip van een wijze oudere zonder de speelsheid en de verwondering van het kind te verliezen…De Open Ruimte biedt een diversiteit aan lessen en sessies op een plek waar je (dagelijks) stil kan staan bij het potentieel dat je bent als stromende ziel in een levend lichaam! Je bent van harte welkom!"

Waaldijk15 

"Wij vinden het fantastisch om mensen te ontvangen op onze plek en een onvergetelijke ervaring te bieden. We stellen ons huis, trainingspand en hele terrein graag open, zodat mensen zich welkom weten en zich thuis kunnen voelen. Een warm bad, een veilige plek. Onze intentie is dat dat bijdraagt aan ‘het werk’ wat de mensen hier komen doen; vergroten van bewustzijn, authentiek leiderschap, heling, etc. Zodra je op Waaldijk 15 aan komt, ervaar je een gevoel van gastvrijheid en aandacht. Hierdoor kun je je in ontspanning richten op dat wat je komt doen. Geert en Barbara hebben werkelijk een prachtig terrein waarop ze veel te bieden hebben. Van zweethut tot groepswerk in fijne setting tot een heerlijk nachtje weg. Barbara en Geert geven je een liefdevolle bedding waarbij ze graag met je meedenken en zorgen dat je een zorgeloos verblijf hebt."

"Ik kan het moeilijk onder woorden brengen wat het me gebracht heeft. Het voelt alsof ik gesmolten ben. Dat is misschien nog wel het beste woord. Maar ik zit ook boordevol energie. Een heerlijke combinatie, echt wonderbaarlijk mooi." - Josefien - Musicus

"De manier waarop je het hele proces begeleidt; het bracht me op een manier ‘bij mijzelf’ zoals ik dat niet ken. Intens, liefdevol en ongelooflijk waardevol. Grote dank!"- Robert, advocate

"Ik houd van jouw vriendelijke, open benadering. Het terugleggen van vragen, jouw observaties en natuurlijke manier van leiden. Het even oogcontact zoeken, hand op je hart, iemand echt zien en waarderen. Het uitspreken van emoties en gevoelens in de groep" Nienke Griffioen

De Open Ruimte

Week 39

VOLGEBOEKT

Week 43

VOLGEBOEKT

Week 47

Voor Psychiaters & Psychologen alleen (3 plekken vrij)

Wie geeft deze stilteweek?

HeartPepper: voor een oersterke relatie met jezelf

Carolien-Oosterhoff-foto-Lucy-Lambriex-2366-850pix

Carolien Oosterhoff is een vrije, levendige geest die haar sporen heeft verdiend in internationale consultancy en training/coaching. Na meer dan 20 jaar werkervaring startte ze in 2009 haar eigen bureau. Een 'under the skin' trainer/coach die het leven - en jou - bij de kladden grijpt. Ze is Register Coach, heeft oneindig veel opleidingen gevolgd en staat ingeschreven bij het Abituriëntenregister CPION. Een Renaissance Soul, levenskunstenaar pur sang met werk dat vorm krijgt in film, persoonlijke begeleidingswerk en schrijven van poëzie en proza. 

Carolien is de oprichter van HeartPepper®. "80% van de tijd die je met mij doorbrengt ben ik jouw vragenvuur, interviewer en diepzeeduiker die jou helpt je eigen antwoorden te vinden. Ik doorzie patronen in intermenselijk gedrag in no-time en leg de vinger op de zere plek, soms nog voordat jij het zelf waargenomen hebt. Tough love in de begeleiding, dat scheelt jou maanden gesprekken bij collega's die er om heen draaien of die je niet durven spiegelen of confronteren."

Visie op groepstrainingen bij HeartPepper

Alle workshops die gegeven worden veronderstellen een zelfde 'entreelevel' qua kennis en vaardigheden in het thema van de dag. In de praktijk weet de een - uiteraard - meer van een bepaald onderwerp dan een ander. Het maakt de groep onveilig als er tussen de groepsleden onderling een 'kenniswedstrijdje ontstaat' of sfeer waarin 'elkaar vliegen afvangen' de boventoon voert. Die energie wil ik niet in mijn groepen. We zijn aan elkaar gelijk als mens en aan elkaar aftroeven op kennis heeft uiteindelijk onder de streep niemand wat. Het werkt vooral niet sfeerverhogend tussen groepsleden, laat ik dat benadrukken.

Soms wordt er van je gevraagd iets over jezelf te delen. Op geen enkel moment ben je hiertoe verplicht. Sommige mensen leren nu eenmaal sneller door naar het proces van anderen te kijken en durven dan zelf pas de deur van hun hart open te doen. Er wordt wel verondersteld dat je op je gemak bent met emotionele verhalen van anderen.

Alle workshops zijn voor alle kleuren, geuren en smaken mensen. Dus Lgbtqia+ en ook alles wat daar weer buiten valt: welkom. De samenstelling van de groep is gebaseerd op volgorde van inschrijving. Mensen met een handicap of andere invaliderende lichamelijke aandoening: de praktijkruimte is op de begane grond en goed in en uit te rijden met rolstoelen. Laat weten als je een speciaal verzoek hebt waar we rekening mee kunnen houden op voorhand zodat de workshopdag voor jou zonder ongemakken kan verlopen.

Bij HeartPepper tolereer ik geen racisme, discriminatie, vrouwonvriendelijk gedrag of taalgebruik, bodyshaming, validisme. Ik accepteer alle politieke standpunten en persoonlijke meningen, maar treedt actief op tegen de verspreiding van desinformatie. Als je op zoek bent naar groepen waar je je standpunt over vaccinatie kan delen, kan dit buiten de workshop prima. Mensen die de grens van een ander niet kunnen verdragen, die 'nee is nee' niet snappen, zijn niet welkom.

Een covid-sneltest, vaccin of een andere manier om het risico op verspreiding van covid te minimaliseren tijdens dit evenement heeft de voorkeur. 

Op alle workshops zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.

Als je een met een programma van HeartPepper meedoet, verklaar je het volgende."Hierbij verklaar ik dat ik op de hoogte ben dat de deelname aan een workshop, Aanraaktherapie-sessie of Tantric Works Session een fysieke, emotionele en energetische uitwisseling impliceert. Ik ben mij er bewust van dat ik zelf verantwoordelijkheid heb om aan te geven waar mijn grenzen liggen (waar ik me comfortabel bij voel) en dat ik me ertoe verbind de grenzen van andere deelnemers te respecteren. Dit betekent ook dat ik bij machte ben om steeds te kiezen om mijn deelname aan een activiteit te onderbreken. Ik verklaar dat ik in een fysiek, emotioneel en mentaal voldoende stabiele toestand verkeer, om de workshop of sessie zonder risico te volbrengen en dat ik HeartPepper en mede-organisatoren niet aansprakelijk zal stellen voor eventuele gevolgen van het werkproces. Indien ik onder behandeling ben voor een of meerdere fysieke of mentale aandoeningen, geef ik dit aan bij de organisatoren."