Sorry dat ik besta


leestijd: ongeveer 2 minuten

Er is een mooie quote die zegt dat trauma nooit terugkomt als een gedachte maar als een respons.

Van de week zat ik op de fiets, en ik was – terwijl ik aan het fietsen was – bezig om mijn Google Maps goed aan de praat te krijgen. Ja, gevaarlijk. Dus. Dat weet ik. En dus botste ik – inderdaad, ja – tegen mijn voorganger op. Niet hard, maar we schrokken beiden wel. Onmiddellijk was er een respons. Bij mij was er een ‘gewone’ en adequate schrikrespons en ook meteen mijn sorry, maar bij hem zag ik een respons die ik later alleen maar kon verklaren als een ’traumarespons’.

Hij nam het namelijk meteen voor mij op. Wat natuurlijk best ‘gek’ was, want ík reed hém aan van achteren. Hij lachte ontzettend vriendelijk, was bezorgd of ík me niet pijn gedaan had terwijl mijn voorwiel tegen zijn kuit aan was geparkeerd, was he-le-maal niet bezig met zijn eigen kleine meiske achter op de fiets die mij met grote ogen aankeek. Hij vulde ook meteen voor mij in waarom ik me geen zorgen hoefde te maken, dat zoiets iedereen wel ’s overkomt, en nou ja: hij ging maar door en ging maar door. Ik raakte er van in de war, zoals de rollen helemaal omgedraaid waren.

Een willekeurige buitenstaander zou zomaar hebben kunnen denken, bij het aanschouwen van dit tafereel, dat hij mij iets aangedaan had, zich verontschuldigde en diep door het stof ging voor iets wel-héél-ergs. Meteen vroeg ik me af: waar heb jij zó geleerd om alle schuld te dragen, ook al is het niet van jou? Deze reactie noem ik ook wel de ‘sorry dat ik besta’ respons. En me dunkt dat zoiets ooit ontstaan is uit trauma.

Bij trauma denken we meteen aan heel heftige gebeurtenissen, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn.

Psychiater Bessel van der Kolk schreef het prachtige, machtige (dikke) boek “Traumasporen”. En daarvan maakte ik een workshop. Ben je zelf begeleider, coach, therapeut, psycholoog of psychiater? Wil je theorie van v.d. Kolk in een dag tot je nemen EN ervaringsgericht er mee werken zodat je het ook door kunt geven aan jouw clienten, kom dan. Er is nog plek.