Over jou
Passen we bij elkaar?
Je werkt voor Goede Zaken
Je hebt een groot hart, een rijk bedraad brein. Je wilt belangrijk zijn in het leven van anderen. Iets kunnen betekenen, bijdragen. Misschien werk jij ook als…
…psycholoog, en werk je in loondienst (GGZ) maar wil je graag voor jezelf beginnen? Je hebt schoon genoeg van de papierwinkel, je hebt last van de onvrijheid die de invuloefeningen – die je moet doen voor de zorgverzekeraars – met zich meebrengen. Je wilt mensen ook graag begeleiden met modernere methodieken dan die ‘toegestaan’ (lees: vergoed) worden.
…trainer/coach, werk je al weer jaren voor jezelf maar wil je praktijk maar niet écht bloeien omdat je niet echt voor jezelf en je talenten durft te gaan staan, of omdat je ‘alles wilt zijn voor iedereen’ (en dus niks betekent voor niemand)?
…therapeut, en gaat alles in je leven soepel maar loop je privé vast in de relatie met je oude ouders, vaste clubjes of vriendschappen en zit daar nog beklemming. Je voelt dat de oude dynamieken je verstikken, je hebt steun nodig bij die nieuwe stap om je hierin te bevrijden.
…psychiater, en je wilt veel meer werken met het lichaam dan alleen de ‘praatkuren’ aangevuld met ‘pillen’ en maar 10 minuten hebben per patiënt. Trouwens, zo zie je je klanten helemaal niet; je ziet ze als een mens die veel meer nodig heeft dan alleen maar 10 minuten een ‘consult’. Je bent een groot voorstander van lichaamswerk, hangt de meer modernere opvattingen aan maar kunt die niet kwijt in je werk. Het zit je dwars.
…opleider/begeleider, werk je met je hele ziel en zaligheid maar is loondienst niet meer voor jou en wil je wég, zelfstandig worden, en economisch onafhankelijk worden. Het roer moet niet alleen om, het gaat om! Maar hoe?
Je bent je tijd ver vooruit maar er zijn nog een paar draken te temmen
Je bent 45+, kent je patronen, weet ook dat er als er iets moet veranderen jij dat in gang zult moeten zetten. Want jij bent je tijd ver vooruit, dat was altíjd al zo. Jij ziet wat anderen niet zien, voelt aan waar de dingen naar toe (zouden moeten ) gaan. Je weet ook dat jij het verschil kunt maken, want dat doe je al. Met je werk, je bedrijf en jouw ideeën. Je hele persoonlijkheid doet mee in alles wat je doet. Maar! Je bent opgevoed met meer Calvinisme dan je lief is. Die boodschappen fluisteren toch nog zachtjes in je oor (vooral ‘s nachts). ‘Hey, psst, doe nou maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, of ‘Toe nou joh, loop nu maar gewoon in de pas’ en ‘Pff, maak het jezelf niet zo moeilijk’. Ook al denken mensen van niet: de Brave Hendrik in jou is er nog steeds (maar moet nu écht de deur uit, samen met de Hoe-Het-Hoort draak). Het Roer Moet Om.
Het roer gaat ook om
Allereerst: dankjewel, dankjewel, dankjewel, voor het mooie werk dat je doet. Je wilt de wereld een mooiere plek maken, mensen helpen groeien en zorg verlenen. Maar je kent ook dit: je eigen inschikkelijkheid kom je toch te vaak tegen. Je eerste beweging is: te vaak denken aan ‘hoe het voor de ander is’. Je komt dus niet voldoende aan goede, liefdevolle zelfzorg toe. En dan bedoel ik niet alleen de typische zelfzorg die in ‘de bladen’ wordt genoemd maar juist ook: goed en helder kiezen voor je wensen (wat wil je nou eigenlijk écht) en duidelijk begrenzen (waar wil je mee stoppen en dan écht), gaan staan voor je verlangens, het leven leven op jouw voorwaarden. Leven, werken en relateren gaat gewoon nog niet zoals je het ten diepste wilt en je bent nu op het punt dat je daar mee wilt breken. Het is genoeg geweest nu, het roer gaat om!
Misschien herken je hier ook dingen in? Dan zouden we wel ‘s een goede match kunnen worden
Je houdt van muziek, dansen, expressie, kunst, schrijven, lezen, in de natuur zijn. De linkse hobbies, zullen we maar zeggen. Je leest liever een goed boek op je iPhone bij de tandarts, dan die flutbladen die er liggen. Je gebruikt de tijd bij de tramhalte liever om even te mediteren, je stond er toch al. Je houdt van wandelen, het liefst met vrienden en vriendinnen de natuur in. Of op het strand uitwaaien. Enne, liever naar een gezellig bruin café dan naar schreeuwerige festivals met te luide boemboemboemmuziek. Niet dat je je wilde haren kwijt bent, trouwens. Dat wil je ook helemaal niet. Dat is juist je vuur, die ongepolijste kant in je.
Hoe je denkt over de wereld
Het klimaat baart je zorgen. Hoe er in de bio-industrie met dieren wordt omgesprongen, raakt je. Je eet gezond, steeds meer biologisch en bent op weg naar vleesvrije maaltijden. Je neemt je verantwoordelijkheid, wilt bijdragen aan een betere wereld. Je hebt een sterke mening, gaat niet als een mak schaap over de dam zonder reflectie op je eigen handelen. Je houdt niet van fundamentalisme en blind groepsgedrag (ook al ben je zelf er toch soms ineens in verzeild geraakt). Je denkt veel na over het leven en hebt al vaak je eerdere denkbeelden herzien, gewoon omdat je je anders liet informeren. Je kunt je spijt betuigen, bent niet wraakzuchtig, ziet je eigen aandeel en neemt je verantwoordelijkheid: je ziet jezelf als humanist. Je bent best een okay mens, zeg je dan bescheiden. En dat bén je ook.
Zouden we ook daten?
Waarom deze opsomming? Om te kijken of je bij mij aan het goede adres bent. Ik leerde ooit dat het proces van ‘Coachee zoekt/vindt Coach’ net zoiets als daten is. Het helpt daar immers ook als we meteen erbij zeggen: “Ik heb kinderen en ik vind het belangrijk dat je daar mee om kunt gaan,” of: “Je moet van huisdieren houden, want ik heb er 6,” of: “Als je PVV stemt zie ik geen match voor me”,… etc etc. Waarom is het zo prettig als mensen dat meteen zeggen? Om de doodeenvoudige reden dat ik – net als jij (!) ‘not for everyone’ ben.
Voor wie ben ik dus wel de juiste begeleider?
- Je bent bereid om te investeren met tijd, geld en energie in je eigen voortgang;
- Je bent een collega/vakgenoot, zélf al kundig in je analyses. Je know-how zit je misschien eerder in de weg. Ik zal het niet doorvertellen ;-);
- Je betaalt alle sessies zelf (dus niet je partner of werkgever) en hebt geen financiële problemen;
- Je voelt je niet thuis bij de huis-tuin-en-keuken aanpak van reguliere hulpverleners en zoekt naar een eigenwijze collega die voorleeft wat ze uitdraagt, want anders kun je niet aannemen;
- Je springt niet verbaasd op van een vloek van mij, bent niet overmatig religieus of devotioneel aangelegd, maar wél open-minded en nieuwsgierig.
- Je hebt niks met samenzweringsdenken. Punt uit.
Ben je ja aan het knikken? Goed, leuk, we zijn een match. Twijfel je? Boek dan een intake. Knik je nee, dan is dat ook goed om nu al te weten, het bespaart ons beiden een frustrerend traject als we niet op een lijn liggen.
Deze vragen houden je bezig
Kan ik ondernemer zijn helemaal op mijn eigen manier, zonder concessies te doen aan wie ik ben?
De meeste klanten die ik help zijn ook in hun ondernemerschap of werk geneigd de ‘modellen’ van anderen te volgen. Niet omdat ze zelf niet creatief zijn (juist wél) maar het is de angst die spreekt. De beweging maken naar de ander toe mondt dan uit in te makkelijk de mainstream volgen en denken in termen van ‘hoe het hoort’ om vervolgens de eigen kleur te verliezen. Terwijl dat nu juist is wat ze zo uniek maakt. Maar hoe moet dat dan?
Kan ik helemaal kiezen voor mijzelf en mijn eigen pad zonder daarbij mensen te verliezen of egoïstisch te worden?
De grootste blokkade die mijn klanten ervaren is bang zijn om egoïstisch gevonden te worden. Vertrekken, afscheid nemen of stoppen met dat wat niet meer dient is kiezen voor zelfzorg, is kiezen voor je eigen geluk, is kiezen voor je eigen bron te blijven voelen. Mijn klanten weten dat wel, zeggen dat ook altijd tegen hun eigen klanten…maar zelf vinden ze het toch lastig.
Word ik niet als een 'too much woman/man' gezien als ik alle vrijheid wil om het leven helemaal te leiden zoals ik dat wil?
Mijn klanten vragen zich af hoe ze de deksel van hun verlangens af kunnen houden, in plaats van hem er steeds weer op te doen en zich te voegen naar de mores van hun familie, vriendenkring, collega’s of zelfs…cultuur. Ze willen weten hoe anderen dat doen!
Hoe word ik financieel vrij en gezond, zodat ik meer tijd over heb om te doen wat ik ten diepste wil?
Mijn klanten vragen zich af hoe ze nu al kunnen werken en reizen tegelijk, of meer vrije tijd kunnen gaan organiseren. Ze willen niet wachten tot hun pensioen met ‘los gaan’. Maar hoe kun je je leven zo organiseren dat dat lukt?
Hoe noem ik mijn vorm van relateren, die ik wens, zonder over te komen als Rupsje Nooitgenoeg?
Vrijheid willen in je relatie, hoe dat eruit ziet weten mijn klanten diep van binnen wel. Maar hoe noem je dat nu? En hoe ga je om met de kritieken die op je pad komen, het onbegrip, de veroordelingen?


Manager grote hotelketen
Magische doorbraak
Carolien Oosterhoff heeft bij ons drie middagen 'teaminterventie' verzorgd op basis van haar eigen ontwikkelde methodiek aan de hand van Systemisch Werk, toen we hopeloos met elkaar in de knoop dreigden te raken. We kenden haar nog van haar tijd dat ze bij Krauthammer International werkte en wisten van haar vervolgstappen op het pad van professionele scholing en ontwikkeling. De diepte-interviews, de persoonlijke begeleiding, haar ongelooflijk scherpe blik stijgt uit boven alles wat we eerder hebben gezien in externe trainers/coaches. Ons team loopt weer soepel en dat scheelt mij als manager een behoorlijke dosis kopzorgen! Mijn naam is bekend en ik ben graag haar actieve referent.