Mijn Missie

Op missie

Dit is mijn missie: hoe meer mensen (juist de groep mensen die van nature al een joekel van een hart heeft), eerst hartstochtelijk voor hun eigenwaarde zorgt, hoe minder leegloop er is in beroepen die de mensheid nu juist zo hard nodig heeft voor meer beschavingZorg. Kunst. Cultuur. Onderwijs.. Hoe meer mensen onbekommerd recht doen aan hun geboorteplicht om meer 'van zichzelf' te worden in dit leven in plaats van 'in dienst te staan van de ander', hoe minder shit er uitgeleefd wordt op onschuldigen. Kortom; de verantwoordelijkheid om goed voor jezelf te zorgen door zelfkennis en zelfzorg concreet handen en voeten te geven.

Kontje

Je snapt me. De ongemakkelijke waarheid - om het leven leuk te vinden, echt leuk bedoel ik - is dat dat gewoon al-le-maal bij onszelf begint. Gatver, wat een cliché. Maar maak het maar 's concreet. Dan ga je voelen dat dat nog helemaal niet zo evident is; de uitvoering van dat voornemen tastbaar maken. Maar het kan wel! Daar help ik bij. Want daar hebben we zonder uitzondering allemaal een kontje bij nodig. Als ik met een erfenis blij ben van mijn vorig leven als consultant, is het dat ik daar leerde hoe je zelfs 'groeistappen concreet maken' kunt leren. Die 'skill' neem ik mee omdat het jou daadwerkelijk resultaten laat boeken. Vandaar ook mijn voorliefde voor proceswerk. Hoe aards het ook klinkt, resultaten is wat je wilt. En als we dan gaan samenwerken, ga ik een beetje achter je broek aan zitten. Echt waar, trouwens.

Heling en zelfheling

Dit werk vervult een intense passie en diepe belangstelling voor heling van mensen. Of beter gezegd: stimulans voor zelfheling. Want daar geloof ik in, vanuit mijn tenen. Maar niet zonder steuntjes in de rug of zij, van anderen. Ik geloof in autonomie én in inter-afhankelijkheid. Stiekem ben ik natuurlijk een reusachtige wereldverbeteraar. Op de een of andere manier open ik mijzelf tijdens dit werk als een soort voertuig voor de helende kracht van liefde. Vraag me niet waar ik het precies vandaan haal in het moment zelf, maar ik voel me echt opgetild als ik aan het werk ben. De 'love-affair met jezelf' is - als het je niet gegeven is van nature - een levenslang proces dat dagelijks aandacht behoeft.

Waarom lichaamswerk?

Ik ken geen andere route die alles (al je patronen, al je ingesleten gewoonten, al je vervormingen in gedoe) zo kristalhelder blootlegt als lichaamswerk. Aanraken en aangeraakt worden in je ziel, via je lichaam. Linea recta naar Zelfgevoel. Als ik het niet zelf bij - inmiddels ontelbaar - veel cliënten zou hebben gezien, zou ik zo'n 'missiestukje' van een andere ondernemer misschien niet eens echt (durven?) geloven, wantrouwend als ik soms ben. Maar nu sta ik aan de andere kant en kan ik er niet meer omheen na 12 jaar ervaring in dit werk.

Het. Werkt. 

In de loop der jaren heb ik gemerkt dat lichaamswerk onmiskenbare waarheden in onszelf naar boven tovert. Over 'emotionele pijn' wordt er soms uren gedebatteerd. Of de pijn wel of niet terecht is bijvoorbeeld, bij partners. Een verleden lover van mij zei wel 's: "Dat móet je niet zo voelen". Alsof er een knop zit, waar aan gedraaid kan worden. Ook wordt er wat afgepraat in therapieruimtes. Lang geleden, in mijn zeer subassertieve fase als jonge adolescent, zat ik eens bij een psychotherapeute die op mijn wanhoopskreet "Maar ik voel geen bestaansrecht!" antwoordde: "Maar je bestáát toch?" Het is toch onvoorstelbaar dat iemand met 12 jaar studie zo'n antwoord geeft. Dus ik wil maar zeggen: voor veel mensen met enorme hoofdkwaliteit, is al dat 'gebabbel' ook een dijk van een valkuil. Dan wordt al dat denkwerk een uiterst slimme manier van je systeem om maar niet te hoeven voelen wat er te voelen is. Er is immers altijd wel íets om over 'na te denken'. Terwijl met aanraken en aangeraakt worden al die 'monologues intérieurs' meteen op de grond gaan liggen met hun pootjes in de lucht, en er knalboembats ineens daar het pure voelen is. Hèhè. Want emoties willen maar een ding: ze willen 'gewoon' gezien worden, tot expressie komen en erkend. En als je je emoties als een ballon onder water probeert te drukken, omdat de 'waarheid' van wat er zich in je innerlijk afspeelt niet past bij wat je graag zou willen voelen, dan worden je echte gevoelens net jengelende kinderen. Ze gaan steeds harder roepen.

Vingeraanwijzingen voor het leven

Het is bijzonder hoe we onze lichaamstaal steeds beter kunnen leren kennen en de bijpassende emoties leren herkennen voor wat ze zijn: duiders, boodschappen, vingeraanwijzingen voor het leven. Wat een klus het soms is om gewoon ‘ja’ te zeggen tegen die emotie. Het 'gewoon' te erkennen, te zien voor wat het is. Het welkom te heten. Je kunt dat letterlijk doen door te zeggen: 'Hallo boosheid, daar ben je dan'. Of ‘Hallo verdriet, ik zie je’. Ik weet het, tuurlijk, het klinkt echt ver-schrik-ke-lijk stom. Maar I dare you: probeer het eens. Zeg het! Desnoods fluister je het zachtjes. En adem, adem, adem. En ervaar dan of het smelt of niet. Het mooie is dat ’smelten’ het enige teken is waar aan je kunt aflezen of je emoties echt erkend zijn. Anders smelt het niet maar wordt het een onverteerbaar, taai sudderlapje. Is dat nou niet mooi? Ik bedoel: dat dat zo helder is? Wie wil dat nu niet, denk ik dan. Wie wil nu niet zacht én stevig én toegankelijk zijn. Want daar - en nou komt-ie - huist onze stevigheid. Hoe paradoxaal! Maar echt! Daar huist ons kristalhelder vermogen tot beslissen, ons loepzuiver gevoel voor richtinggeven aan het eigen leven.

OB-YU692_TNH1_G_20130906091054

Visie

Over spirituele bypassing en vergelijkbare horror, het volgende. Van tantrisch/emotioneel lichaamswerk en expressie houd ik immens maar ik voel me in bijna geen enkele spirituele 'scene' thuis. De New (c)Age beweging is helemaal doorgeschoten naar alleen maar licht & liefde. Help. De ontkenning van de schaduwzijde - die we allemaal bezitten - is me veel te groot in de reguliere groepen. Oeioeioei, wat gaat er toch veel onder het vloerkleed vanuit het adagium dat 'alles liefde is' en dat 'karma alles wel oplost'. Komtie (want eerlijk is eerlijk): vroeger vond ik dat heerlijk. Een workshop dagje verblijven in 'total bliss', de hele dag elkaar huggen en lieve woordjes zeggen. Ach, het had wel wat, zal ik maar zeggen. Een oxytocineshot was het op zijn minst. Om dan vervolgens de volgende dag gewoon weer ruw in de werkelijkheid gekwakt te worden. Dus nee; au fond had ik er geen bal aan, ik groeide er niet van en het was eigenlijk alleen maar een Grote Bak Troost voor mijn existentiële gemis. Maar begrijp me goed; de tantrische principes omarm ik volledig, ik mediteer ook en pas al mijn eigen 'medicijnen' toe in mijn eigen leven. Dat toelaten loslaten is, dat voelen helpt bij helen en dat we enorm krachtige, zelfreinigende wezens zijn, als we maar de juiste mens voor onze snufferd en/of naast ons hebben. Iemand die ruimte kan scheppen - en dat kan ik (inmiddels) als geen ander - en die beslist niet terugdeinst voor de Grote Emoties van het Leven. Tantra gaat - misschien tot grote teleurstelling voor sommigen - veel minder over erotiek dan je denkt. Het is het leven aannemen in zijn puurste vorm en op alle emoties 'ja' leren zeggen. En daar hoort dan dus ook onze gewone seksuele energie bij. Onze gezonde verlangens kanaliseren en vervlechten in ons dagelijks bestaan helpt om een vitaal, transparant, benaderbaar mens te worden. Voor mij is deze diepgang geen corvee, maar een levenselixer.

Thich Nhat Hanh

Thay

Er is een iemand die ik al sinds 1998 diep bewonder en dat is Thây (betekent: leraar), Thich Nath Hahn. En dat is ook de enige die voor mij de titel guru mag krijgen. Hij heeft zich keer op keer onbetwistbaar als de zuiverste leider voor mij bewezen.

Samenwerken met mij: The girl next door?

Omdat ik makkelijk contact maak, easy-going ben (ook op Social Media) en ik zomaar naast je ga zitten op een bankje ook-al-ken-ik-je-niet, roept dat wel 's misverstanden op. The-girl-next-door kan niet óók heel goed zijn in Professionele Begeleiding, toch? In dit vak moet je toch vooral een beetje een duur gezicht trekken, beschouwend achterover in je stoel leunen en hummen. Heel veel hummen. Wat een poppenkast toch, soms. Daar doe ik niet aan mee. Als je bij mij in begeleiding komt en je voor de honderdste keer vertelt over project X of persoon Y maar jij koppig bij je standpunt blijft zonder jezelf onder de loep te nemen, dan zeg ik hardop tegen je: "En nu weet ik het wel, dit helpt je niet langer. Dus we stoppen met dit narratief. Wat is er linksaf, na rechtsaf?" En bijna iedereen is me daar dankbaar voor, want met alleen maar zoete broodjes bakken schiet jij niets op. Daar heb je wat aan. Ik sta radicaal anders in dit werk, ben (sowieso) onorthodox en zeg je vooral: ik geloof er (meestal) geen snars van. Bijna al mijn cliënten zijn vakzusters en -broeders en laten we elkaar alsjeblieft voor vol zien. Jij hebt misschien een opleiding die ik niet heb gedaan en ik heb een studie afgerond die jij niet hebt gevolgd. Wij zijn als mens elkaars gelijke en rommelen allemáál goedbedoelend voorwaarts. Of zoals mijn leraar Jan Kortie zei: "Wij zijn allemaal een kneus én een wonder". Vandaag ben ik jouw leerling. En morgen jij de mijne. In die rolverdeling geloof ik trouwens wel, anders wordt het wél heel verwarrend.

Helderheid in afspraken

Waar ik beslist niet easy-going in ben, zijn onze zakelijke afspraken. Dit werk is écht liefdeswerk: een liefdesverklaring aan het leven. Maar het is geen liefdewerk oud papier. Dat betekent dat er ook een zakelijke kant is, die is samengevat in de Algemene Voorwaarden. Daar staat bijv. in wat we doen als je je betalingsverplichting niet kunt nakomen, of waar je aan gehouden bent als je afzegt, of wat we doen als ik zelf ziek ben. Regels voelen misschien niet ‘fijn’; ze zijn echter vooral bedoeld om onze reis samen duidelijk en daarmee emotioneel veilig te maken. Zo weten we van elkaar waar we ja tegen zeggen. Ik hoop natuurlijk dat jij nooit afzegt en jij hoopt dat ik nooit ziek ben. Maar als het gebeurt dan ga ik er vanuit dat je ze kent en er akkoord mee bent. Deze girl-next-door geeft ook niet zomaar kortingen, gratis adviezen via PM, Twitter of Instagram. Als ik je nog niet ken, doe ik ook niet aan koffiedrinken gratis coaching en ik doe zeker niet aan 'uitwisselingen' of barterdeals. Het geef zonder uitzondering gesodemieter, als je niet helder afzakt naar binnen en jezelf de vraag stelt: maar wat wil ik nu eigenlijk komen halen/brengen??