Grenzen aangeven is zoveel meer dan ‘nee’ leren zeggen

Ik herinner me nog mijn periode in Groningen, waar ik Engels studeerde. X was niet echt (zacht uitgedrukt) goed met grenzen aangeven. Op een dag had ze een cursus gevolgd. Ze veranderde op slag van subassertieve jonge vrouw in een drammerig type die – toch tamelijk gekunsteld – overal hard NEE op riep.

Ze werd koud.
Zakelijk.
Afstandelijk.
Drammerig.
Onaardig.
Afgeschermd.
Kil.
Gekunsteld…

Hypercorrectie

Ze deed, zoals dat dat heet, een ‘hypercorrectie’. Maar dat is meer van hetzelfde, maar dan de andere kant van de medaille.
 Maar ja, voordat we in het midden uitkomen, moeten we veel oefenen met in het klein ‘nee’ zeggen.

Pardon. Nee. Dank u.

Dringt er iemand voor? “Pardon, ik was eerst, dank je (smile).” En dan daar gaan staan.

Geeft iemand je kind zonder te vragen een veel te intieme knuffel/kus? “Pardon, ik wil niet dat je mijn dochter/zoon zo intiem vasthoudt, zij/hij is nog te klein om voor zichzelf om te komen. Dank je.” En dan je kind uit de armen van de ander peuteren. Kordaat, maar rustig.

Doet een collega een voorstel voor ‘de hele groep’ maar wordt er naar jouw mening niet gevraagd? Slaat de voorzittershamer al en galmt ‘zo, dat is dan besloten’ al door de vergaderzaal terwijl jij nog aan het inademen was om iets te zeggen? “Pardon, ik wil graag dat mijn stem ook wordt meegenomen in het besluit.” En dan je besluit solide en standvast delen.

Veel oefenen

Je hoeft geen koude heks te worden als je je grenzen aangeeft. Vaak is dat wel het idee. En is het voelbaar als iemand ineens heel koud, zakelijk, de relatie verbrekend, ‘nee’ zegt. Sterker nog, je wordt er juist weer minder snel door serieus genomen. Tuurlijk, is moeilijk: het meteen goed doen. Daar ga je in oefenen. Heel veel oefenen. Maar dat hoef je niet alleen te doen.

Wheel of Consent

In de training ‘Wensen & Grenzen’ gebruiken we het model van Betty Martin: ‘Wheel of Consent’ en onderzoeken we met behulp van heel concrete communicatie, afstemming en aanraking hoe we gezonde keuzes van binnenuit kunnen leren maken. En hoe we die kristalhelder kunnen leren aangeven bij anderen. Een levensveranderend model. In deze training krijg je op de eerste dag alleen maar ervaringsgerichte oefeningen. Bijna geen theorie behalve om te duiden waar in het model je aan het oefenen bent. De rest komt later. Lichaamswerk zorgt ervoor dat je geen ‘wandelend hoofd’ wordt die het theoretisch prachtig kan verwoorden maar er in de praktijk niks van bakt. Het wordt met lichaamswerk eenvoudiger om authentiek te reageren en je verstand en je gevoel gaan weer samenwerken. Erná, dus tussen dag 1 en dag 2, krijg je 60 dagen lang elke dag een quote uit het boek, met een oefening via de mail. D.m.v. een begeleid WhatsApp groepje wissel je als groep uit wat de oefeningen met je doen. Dag 2 ben je dan inmiddels niet alleen theoretisch wijzer maar heb je het in 60 dagen leren belichamen: de kern van leren (immers). Na dag 2 – weer alleen maar ervaringsgericht – volgen nog 60 dagen quotes en dagelijkse oefeningen. Een bijzonder complete training dus die 5 maanden bestrijkt zodat je niet ‘eventjes 1 dag’ geïnspireerd bent maar je echt (écht, écht) wat hebt aan deze oefeningen. Schrijf je in voor de training!

Over mij: Senior Gedragstrainer/coach

Werkt sinds 2007 in het vak, heeft nationaal en internationaal meer dan 1400 mensen be/opgeleid. Haar grootste leermeesters: Thich Nath Hahn, Wibe Veenbaas, Mariët van Cooten, William Wilsson, Jan Kortie, Sarah Jens, Betty Martin, Robyn Dalzen, Christian Pankhurst, Conny ten Klooster. Carolien gelooft erin dat oersterke relaties – haar missie met HeartPepper – gevormd wordt door zelfkennis en zelfzorg. Stap 1? Altijd: Radicale Eerlijkheid. Carolien doorziet patronen in menselijk gedrag in no-time. Ze begeleidt vooral Professionele Begeleiders en Zorgverleners, leiders in organisaties en helpt teams ontwarren met haar zelfstandig ontwikkelde model ontwikkeld vanuit Systemisch Werk. Tough Love in de begeleiding, dat scheelt maanden gesprekken bij anderen die er omheen draaien. Haar methodiek – het Odin Proces – is gevormd in 14 jaar werken met mensen met een groot hart en een rijk bedraad brein. 

1 op voorraad

 735,00 excl. BTW

Wheel of Consent