Moeten, moeten, moeten


leestijd: ongeveer < 1 minuten

Sta je er wel eens bij stil, hoe vaak je het woord ‘moeten’ gebruikt? Nou? We moeten maar van alles, de hele godganse dag door. Het is onvoorstelbaar als je er op gaat letten.

Wat ik vaak hoor in mijn praktijk is deze: “Oh, ik moet ontspannen, he?” Tja, dat spant de kroon! Het moge duidelijk zijn: dit werkt niet. Wat wel werkt is dit: zijn-met-wat-zich-aandient.

Ik ga het een paar keer herhalen hier.

Zijn met wat er is.
Zijn met wat er is.
Zijn met wat er is.
Zijn met wat er is.

Nergens naar toe. Nergens vandaan. Zijn met wat er is. Is dat makkelijk? Nee. Is het wel de weg naar acceptatie? Ja. Maakt dat van een tantramassage een onvergetelijke ervaring? Ja!

Het is niet verwonderlijk dat mensen tijdens een tantramassage van alles tegenkomen wat ze niet hadden verwacht. En ik blijf maar zeggen: laat het maar zijn, zoals het nu is. En dan komen er soms tranen, soms een schaterlach, dan weer een lichamelijke siddering, of een hunkerend verlangen. En dat dan ook ‘laten zijn voor wat het is’. Want al te snel daar vandaan willen (er meer van willen, er minder van willen, het willen ankeren voor een volgende keer, het willen koesteren, intensiveren, verzachten…)…is weer weg van ‘wat er is’. Het is echt een kunst om te blijven bij wat zich aandient. Zonder er iets van te vinden, het weg te willen maken of het te labelen.

En daar komen we in contact met onze essentie. Want onze essentie wil niets liever dan gezien worden. Erkend. Gehoord. Precies zoals onze essentie is. In alle ‘eenvoud’: rustig, liefdevol, vredelievend, prachtig en vol potentie. Zijn met wat er is. Ik kan er niets meer van maken.

En dat is precies de bedoeling.