Karsu en de Kunst van het Toelaten


leestijd: ongeveer 3 minuten

Beste Zanger(e)s

Gisteravond keek ik sinds lange tijd weer eens even echt láng televisie. Ik had behoefte om met mijn benen gestrekt op de bank – met een biertje links en een chipje rechts, op zich ook al heel zeldzaam – eens even helemaal níets te doen behalve kijken, luisteren, ontspannen. Ik viel in (de herhaling van?) ‘De Beste Zangers’. Geen series voor mij; ik binge-watch nooit en met mijn abonnement op Netflix doe ik zo ontzettend weinig dat ik het maar ben gaan delen. Maar De Beste Zangers, da’s heerlijke televisie. Ik ga er misschien gewoon maar een alarmpje op instellen om dát te zien. (EDIT: ik realiseer dat dit echt een opmerking van een 50-er is, haha, ik kan het natuurlijk gewoon terugkijken – ben hypermodern en echt helemaal ‘bij’ maar terugkijken doe ik echt zelden. Enfin).

Karsu

En daar was Karsu. Shame on me, maar ik kende haar niet. Waarom besteed ik dan een stukje tekst vandaag aan haar? Omdat ik met gonzende opwinding en jubelende vreugde voelde hoe iemand de personificatie is van mijn missie: emoties toelaten en door je heen laten stromen. Ja, Karsu! Zo moet dat. Jaaa, Karsu! Zo ziet dat er uit. Jaaaaa, Karsu. Jij bent ook een Zachtpatser! Dit wil ik laten zien aan mensen die niet weten wat (mijn visie op!) emotioneel – tantrisch georiënteerd – lichaamswerk inhoudt. Emoties he-le-maal toelaten precies op het moment dat ze zich aandienen, dat volledig met een open hart door je heen laten stromen en het nog tonen ook. Roel van Velzen zingt voor haar, zijn vertaalde versie van haar eigen lied.

10 emoties in 5 minuten

Zo ontwaren we in één liedje (dat voor haar gezongen werd) in Karsu haar ogen wel 10 verschillende emoties. Ze passeren gewoon allemaal de revue, zonder remmingen, zonder hysterie, zonder drama. Karsu laat gewoon toe. Ze laat het gewóón toe. Geen schaamte, geen verbuigingen, geen vermommingen, geen omwegen, geen afsplitsingen. Niet er overheen, niet er onderdoor. Niet via de band en beslist niet uitbesteed aan een ander. Ah, kijk gewoon echt die hele uitzending terug. Zeker als je een beetje opgedroogd bent van binnen.

Karsu stróómt

Karsu stroomt. En omdat ze het toelaat, zie je ook dat er niks blijft hangen. Alle armzalige clichés over vrouwen en mannen die zo stromen sla ik graag aan gort: dit is geen emotieregulatiestoornis, dit is geen dramaqueen, dit is geen schuwe haas met een ziel van glas. Dit is een vrouw die het prachtige lef heeft zichzelf te onthullen. En als je goed kijkt, zie je in de ogen van haar collega’s de diepe indruk die dat achterlaat. De ‘Ik zou dat ook willen kunnen’ blik. Maar het is ook groot, veel en eng, in hun ogen, want zoveel waarheid moet je ook maar aankunnen.

Karsu lééft

Karsu lééft, en niet zo’n klein beetje ook. Bewegingen in de ziel ontstaan vanzelf, zolang je het maar niet belemmert. Kijk maar, hoe zij dit doet, ’tune in’ op haar en laat je raken, losmaken en bevrijden in je hart. God, ik lijk haar marketingbureau wel. Maar toch. Want je emoties horen niet onder een dakje, harnas of masker. Daar schuilt ’t maar en buigt het af, vervormt het zich en komt er vervolgens uit als gif, als kwaadaardig materiaal waarmee we anderen kwetsen, pijn doen of kapotmaken. Nee, dan pure emoties. Die zijn schoon en laten alleen maar liefdessporen na. Ook boosheid die expressie krijgt, ook tranen die het daglicht krijgen en schaamte die onthuld wordt. Een relatie met jezelf hebben die gebaseerd is op de zoektocht naar veiligheid, is een volstrekt andere relatie dan die, welke gebaseerd is op je verlangen naar leven in authenticiteit. Kun je dat voelen, als je naar haar kijkt? Raakt het iets in je? Het kan toch haast niet anders, denk ik dan maar.

She’s alive!! (en jij?)

———————————————————-

Traumasporen

Maar soms ben je gestold van binnen. Bevroren. Zit alles dicht. Psychiater Bessel van der Kolk schreef het prachtige, machtige (dikke) boek “Traumasporen”. Bij trauma denken we meteen aan heel heftige gebeurtenissen, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Daarvan maakte ik een workshop. Ben je zelf begeleider, coach, therapeut, psycholoog of psychiater? Wil je theorie van v.d. Kolk in een dag tot je nemen én ervaringsgericht er mee werken zodat je het ook door kunt geven aan jouw cliënten, kom dan. PS: als je je inschrijft op mijn nieuwsbrief, krijg je vaak korting op mijn diensten.