Ik wens je veel pijn in 2020


leestijd: ongeveer 3 minuten

Word je ook een beetje duizelig van alle goede wensen voor het nieuwe jaar? Ineens allemaal nieuwsbrieven. Meestal met hetzelfde nieuws: je moet terugkijken op zaken/gebeurtenissen waar je dankbaar voor bent en plannen maken voor 2020. Niet verder vertellen, maar dat doe ik natuurlijk ook.

Maar ja. Wat nou als ik je iets anders wens?

Want ja, ik wens je iets anders. Ik wens je veel pijn, in 2020. Harde, heftige pijn die zo zeer doet dat je het bijna niet meer uithoudt. Dat je hemel en aarde wilt bewegen om dit te laten stoppen. Pijn waardoor je het uitschreewt, je jezelf voor je kop slaat omdat je wel beter wist dan dit. Pijn die zo sterk is dat het bijna niet meer te hanteren lijkt. Pijn die je radeloos maakt, ellendig, wanhopig. Gekmakend misschien zelfs wel. Die pijn.

Wat, Carolien? Waarom?

Pijn, nou ja. Natúúrlijk wens ik je dat niet toe, maar het is wel DE motivator voor mensen om echt te veranderen. Ik zie niet anders in mijn praktijk: mensen wachten te lang. Net zolang totdat…Mijn theorie: mensen veranderen niet graag op verzoek van een ander maar pas vrijwillig – zelluf doen – als het perspectief op iets nieuws wel heeeeeeel aanlokkelijk is of als de huidige situatie werkelijk onhoudbaar is. Lees; superrrrverliefd worden op een ander omdat je huidige relatie al jaren ‘naar tevredenenheid kwakkelt’, of zó gek worden op je werk van je collega’s dat je liever nog al je schepen achter je verbrandt dan nog 1 dag langer in die ziekmakende omgeving te verblijven. Ja, pas dan veranderen we. Maar veranderen hoeft niet altijd pas in gang gezet te worden als het zo laat is. Het liefst zou het allemaal mooi stapje voor stapje gaan, maar ja. En dan? Als je de pijngrens dan bereikt, als je ‘m voelt? Pak het dan ook op. Doorvoel het. Lees de boodschap die er in besloten ligt. En stil de pijn niet, verdoof niet, stop het niet weg, sus het niet in slaap. Ik snap heus, net zo goed als jij, hoe vreselijk moeilijk die opdracht is. Het is totààl tegennatuurlijk: toebewegen naar de pijn. Pff, wie wil dat nu? Je bent toch niet gek? Maar ja, het punt is: het gaat niet weg…pijn wil wat van jou. In gebiedende wijs. Eigenlijk mag je de mooie functie die het heeft niet in de weg zitten: het is hét communicatiemiddel van je ziel/lichaam. Pijn heeft bijna altijd een boodschap voor je waar je later (LATER) dankbaar voor bent. Het punt is dat je dat midden in de pijn niet ziet, en al helemaal niet voelt. Je wilt alleen maar dat het stopt. Maar ik zou je graag een zacht zetje geven: neem het serieus. De parel in de oester…die komt er echt uit. Houd ‘m niet dicht. Trouwens, je hebt er verdomd weinig over te zeggen want welbeschouwd is er geen andere optie dan pijn te doorvoelen. Want verdoven lukt nooit. Niet echt, althans.

Dus ik wens je veel pijn in 2020. Volle, doorleefde, diepe, oorspronkelijke, waarachtige, onverdoofde aangenomen…pijn. Daar zit ‘m de crux. Het aannemen. Je overgeven aan de ellende.

Maar nog veel liever (natuurlijk!) wens ik je een ongelooflijk aanlokkelijk nieuw perspectief. Een heerlijk nieuw vooruitzicht, en veel concrete acties die je leven zullen veranderen. Omdat alleen acties je laten voelen dat het anders kan. Met droogzwemmen kom je er niet. Dus spring nou maar. De Amerikaanse schrijfster en activist Anne Lamott schreef ooit: ‘Mijn mind is als een gevaarlijke buurt, ik ga er niet graag alleen naartoe’. Tsja, ik snap dat. Ik wil maar zeggen: je hoeft het dus niet alléén te doen. Want twijfel je nog, bijvoorbeeld, voor die workshop of cursus maar durf je niet alleen? Spring dan toch maar. Boek een intake, bijvoorbeeld. Geef ik eerlijk advies, luister ik naar je verhaal. Niet in die volgorde 😉 Maar ik wens het je zo toe: dat je niet zo lang wacht totdat je zo in de penarie zit dat PIJN zich komt melden, omdat je niet eerder naar je verlangen hebt geluisterd. Kom maar. Ik sta naast je.

Nu.

Wil je je laten definiëren door de toekomst en niet meer door je verleden? Schrijf je dan in voor een workshop, of een massage, alleen of met je (gelegenheids-)partner. Niets zal daarna meer hetzelfde zijn zeggen 95% van mijn klanten. (Nee, niet iedereen inderdaad).

Tot ziens in 2020, en alle pijn + alle goeds gewenst.

Carolien

Plaats een reactie