Ik schaam me dood


leestijd: ongeveer 3 minuten

Een van de onderwerpen in de Ervaringsleergang gaat over schaamte. Ik weet dat sommigen de worsteling met zichtbaarheid kennen. Of de angst zullen herkennen die gepaard gaat met het écht opeisen van je plek op deze aarde. Ik doel niet op de schaamte die je kunt voelen als je een ladder in je panty hebt, of de schaamte die je voelt wanneer je over een bananenschil uitglijdt. Nee, ik bedoel de schaamte (die je misschien niet eens herkent als schaamte!) van jezelf onthullen. Zeggen wie je bent, waar je in gelooft en waar je voor staat in deze wereld.

De centrale vraag die – onbewust – voortdurend een rol speelt, is: ‘Ben ik oké in de ogen van anderen?’ Schaamte gaat fundamenteel over de strijd tussen onthullen en verbergen (en daarom: zichtbaar of onzichtbaar zijn) in wie je bent. Écht zijn. En met zichtbaarheid bedoel ik het tonen van je gevoelens. Je boodschap, je missie, je openen en ontspannen met dat alles. Dat is soms eng.

Gezonde en giftige schaamte

Er is een verschil tussen gezonde en giftige schaamte. Hoewel gezonde schaamte een onaangename psychologische emotie is, dient het ons wel. Deze emoties maken ons socialer voor de persoon bij wie we ons schamen of ten opzichte van wie we ons slecht gedragen. Het helpt ons ons eigen gedrag te corrigeren.

Maar als we opgroeiden in een gezin met ouders die ons vaak afkeurden (of die zeer kritisch waren), hebben we ’toxische schaamte’ ontwikkeld. Uitingen van schaamte zijn onder meer het vermijden van sociaal contact, het vermijden van een bepaald onderwerp of het vermijden van oogcontact. Giftige schaamte dient ons niet. Het ervaren van giftige schaamte is schadelijk voor ons identiteitsgevoel. Maar het kan genezen als we het diepe verlangen voelen onze talenten, onze visie of missie te tonen aan de wereld.

Weer leren vertrouwen

Als je wilt leren op te staan, ​​om je boodschap echt te delen, kun je deze giftige schaamte keer op keer voelen. Dit kan leiden tot verlegenheid, hyperwaakzaamheid of nervositeit. De les die moet worden geleerd, als je dit wilt overwinnen althans, is om jezelf keer op keer te scheiden van deze ogen van anderen en te leren om iets anders in hun ogen te zien. Want als we gestrest zijn, zien we natuurlijk alleen een weerspiegeling van onze eigen ziel en/of van onze geschiedenis.

Er is tijd nodig om weer te leren liefhebben en vertrouwen. Als je lijdt aan toxische schaamte, moet dit gedaan worden met goede begeleiding van een leraar. Iemand die je diep vertrouwt. Je wilt niet geleid worden door iemand die de schaamte in je vergroot, omdat ze niet genoeg met zichzelf zijn geconfronteerd. Dit kan de wonden dieper snijden.

Oogcontact

Een kleine oefening die je zelfstandig kunt doen, als je dit thema in je leven herkent, is oefenen in het maken van oogcontact. Iets langer dan je gewend bent. Open je dan en deel een beetje waar je je zo voor schaamt. Probeer een beetje je comfortzone te rekken (niet te veel, want in de stresszone raak je in paniek en is reflectie later moeilijker) en voel wat er gebeurt. Wanneer je je een beetje ongemakkelijk, ga je toch een beetje verder. Totdat je voelt dat een klein deel van je zich overgeeft aan de strijd om weg te kijken. Dan heb je jezelf een stap hoger gezet. Probeer dit eerst thuis met mensen bij wie je je al op je gemak voelt. Oefen dit daarna met mensen waar je minder bekend mee bent. Opnieuw en opnieuw. Uiteindelijk wordt het eenvoudiger. Als het vertrouwen eenmaal is gewonnen, zal giftige schaamte minder krachtig worden of zelfs in smelten. Dit bevrijdt je zo enorm.

Wanneer was de laatste keer dat je je partner of een vriend echt in de ogen keek? Langer dan 3 seconden? Laat me, als je wilt, weten hoe dat ging. Blijf in de tussentijd ademen…

Ademen is voelen. En voelen is toelaten. En toelaten is loslaten.

Wil je eens in gesprek over jouw schaamte? Neem dan contact op.