How to undress – deel 4


leestijd: ongeveer 2 minuten

Deel 4: Nodig je vrienden en familie uit om je de waarheid te vertellen.

Dit is deel 4 van 5. Hier vind je deel 1, deel 2 en deel 3, hier deel 5.

Een aantal milde suggesties om waarheidsgetrouwer te worden in je leven. Omdat het vreselijk oplucht. En het verbinding bevordert.

Op het moment dat we meer van onszelf laten zien, en/of horen, worden we misschien bang dat ‘de mensen’ het niet zullen begrijpen. Of beter gezegd: je wordt bang dat ze je in de steek zullen laten. Ze herkennen je nieuwe ik niet en er zullen ’terug-in-je-hok’ reacties op je afkomen. Het is inderdaad niet uit te sluiten. Het gebeurt, soms. Maar vaker niet. Het belangrijkste om je te realiseren is dat we überhaupt niet (nooit) de controle hebben over de reactie van anderen. Ook niet als je niet jezelf in alle eerlijkheid zou delen.

Een manier om met deze angst te werken, is om je vrienden en familie uit te nodigen om je de waarheid te vertellen. Dat is best een exercitie, weet ik uit eigen ervaring. We stellen deze vragen niet omdat we super bang zijn om het antwoord te horen.Wat als ‘ze zeggen’…En dan? Dan zeggen ze misschien eindelijk wat je zelf toch allang voelde. Of ze zeggen iets onverwachts prachtigs. Maar we denken zo gemakkelijk in negatieve scenario’s. Terwijl dat altijd – eerlijk is eerlijk – maar een kant van de medaille is!

En dan? Door je vermogen te ontwikkelen om goede vragen te stellen en te dúrven aanhoren wat andere mensen echt denken en voelen over jou, ontwikkel je veerkracht. Je bouwt relaties die steviger geworteld zijn in de realiteit. Dat is zo verschrikkelijk de moeite waard. Die relaties die dan ontstaan, zijn echt voor het leven.

In de ervaringsleergang gaat het over het 7-stappen model waardoor je van radicale eerlijkheid naar liefde kunt bewegen in je relaties. Of dat nou familierelaties zijn, vriendschappen of liefdesrelaties. Mocht je mee willen doen, meld je je dan aan voor een intake? 

Foto: Becca Tapert

4 gedachten over “How to undress – deel 4”

Plaats een reactie