Het komt door jou


leestijd: ongeveer 3 minuten

 

De meester zei tegen zijn leerling: “Stel, iemand komt naar je toe met een cadeautje, maar je neemt het niet aan. Van wie is dan het cadeautje?” “Van degene die het jou wil geven”, antwoordde de leerling. “Datzelfde geldt voor jaloezie, boosheid en beledigingen,” zei de meester. “Als je het niet aanneemt, blijft het van de ander ….”

Onthoud het als je iemand tegenkomt die je ‘iets’ wil geven.

Ik merk aan mijzelf dat…

De laatste 20 jaar zijn we allemaal en masse aan de slag met het professionaliseren van onze communicatieve vaardigheden. We kunnen feedback geven, weten hoe we nee moeten zeggen, of hoe we ons moeten uiten als we ons gekrenkt voelen.

Zinnen als: ‘ik merk aan mijzelf dat ik’… ‘ik voel de behoefte om je te zeggen dat’… ‘ik wil even aangeven dat’ worden dan vaak gevolgd door een hoop woorden. Schijnbaar effectief, en in elk geval al wel stukken beter dan de generatie voor ons die gewoonweg zweeg. Toch kan het beter, want deze vorm van communicatie is ook subtiel manipulatief. Gebruiken we woorden die juist helemaal niet echt, maar pseudo-gevoelens zijn. Marshall Rosenberg (grondlegger Geweldloze Communicatie) wist daar beter raad mee. Pseudo-gevoelens líjken namelijk iets te zeggen over wat er leeft in de zender, maar het zijn keiharde instinkers; bevatten een impliciet oordeel, bedoeld voor de ontvanger. Het is te herkennen doordat je er ‘door jou’ achter kunt zetten. 

Ik voel me…(door jou)

…aangevallen (door jou)
…geïntimideerd (door jou)
…in de steek gelaten (door jou)
…niet serieus genomen (door jou)
…onder druk gezet (door jou)
…tegengewerkt (door jou)
…voor het blok gezet (door jou)
…verkeerd begrepen (door jou)
…op mijn nummer gezet (door jou)
…niet begrepen (door jou)
…niet gewaardeerd (door jou)
…niet gewenst (door jou)
…niet gezien (door jou)
…in het nauw gedreven (door jou)
…gekleineerd, gemanipuleerd, onveilig, opgejaagd, verraden, verwaarloosd, wantrouwig, opgesloten, overwerkt, genegeerd, gewantrouwd, achterdochtig, afgewezen, bedreigd, bedrogen, gebruikt…Enz

Zeggen wat je voelt, voelen wat je zegt

Mijn eigen verlangen is in de afgelopen jaren enorm gegroeid naar puntige, ‘eenvoudige’ communicatie zonder omhaal. Zeggen wat je voelt en voelen wat je zegt. Allebei. Niet gewelddadig (!), maar korter, eenvoudiger, kernachtiger. Eerlijker, dus.

Krijg de sch*rft!

Soms is het dus fijner beter makkelijker helderder als iemand rechtstreeks zegt: “f*ck, sh*t, k*t, ik heb hier zoooooo de balen van” in plaats van: ik-merk-dat-ik-de-behoefte-voel-om-aan-te-geven-dat-me-dit-kwetst. Het is iets wat veel gedaan wordt door ‘spiritual by-passers’, voer voor een later blog. Want feitelijk is alles uit de ‘ik voel me’ reeks gewoon een impliciete beschuldiging. Dus, hoe moet het dan?

Voorbij je omtrekkende bewegingen

Ik heb ik-weet-niet-hoeveel trainingen (nou, ik weet het wel: in 10 jaar tijd meer dan 800 deelnemers) gegeven als ‘Trainer Communicatie Vaardigheden & Gedrag’ maar begrijp pas sinds ik met tantra bezig ben waarom ik dít werk nog mooier vind. Bij tantramassages/werk praten we namelijk niet over gevoelens maar word je in staat gesteld (door de tantramasseur, -trainer of -coach) het te v.o.e.l.e.n. en dan te tonen. Het dus te laten zien zonder (al te veel) woorden. En vaak komt dat ‘gewoon’ neer op een van de vier basisemoties: bang, boos, bedroefd of blij. En geef je niemand anders de schuld van die emotie maar is het ‘enige’ wat je te doen staat het volledig te doorvoelen. Toelaten dus. Daar horen zelfs 4 specifieke geluiden bij die je stem wil maken van oorsprong, gezichtsuitdrukkingen of lichaamshoudingen. Die eenvoud, die spreekt boekdelen. Bij het woord eenvoud denken we meteen aan ‘eenvoudig’, maar dat is het toch niet meteen. Want voorbij je omtrekkende bewegingen, meteen naar de essentie toe bewegen, daar is een groot verlangen en/of veel moed voor nodig. Wil je dat? Mooi. Want het heelt…dat geneest, biedt uitzicht.

Kijk ’s bij de workshop, of de jaartraining. En als je snel naar de kern wilt, boek je een massage.

 

Foto: @ajc1/ op Flickr