Het is de waahaar-heid


leestijd: ongeveer 3 minuten

“Ik ontwijk je ogen, als ze mij willen doorgronden. Telkens als ze naar me kijken, zorg ik dat ik ze net mis. Als je voor me staat vlucht ik steeds weer in je armen zodat ik niet kan verraden wat de waarheid is. Elke dag vertel je mij hoeveel je van me houdt, hoe fijn je leeft in zekerheid, hoe jij op mij vertrouwt. Maar hoe vertel je iemand dat de aarde niet meer rond is, dat de vogels niet meer vliegen en de zon niet langer schijnt? Hoe vertel ik jou, dat ’t leven dat je leefde en de liefde die je voelde, binnenkort verdwijnt. Je raakt me kwijt. De waarheid.”

Verhullen

Als je het zo achter elkaar zet, is het eigenlijk een heel erg mooie tekst van Marco Borsato, John Ewbank. Dat Marco daar daarbij jubelt en uithaalt, doet er niets aan af (nee, flauw, ik vind het stiekem toch een mooi nummer). Het klopt op de vierkante millimeter: dat je iemand niet meer kunt aankijken als je weet dat je niet eerlijk bent. En het lied vertelt hoe lichamelijk contact óók de waarheid kan verhullen, als je je ogen tenminste dicht houdt of zorgt dat je de ander, door je lichamelijk zo te manoeuvreren, niet aan kùnt kijken. Of doe gewoon het licht uit. Maar van binnen maken leugens je stuk. Dat wist Marco ook.

‘Spelen’

Ik herinner me van heel lang geleden – oei, verraad ik hier toch bijna mijn leeftijd – (nou, okay dan: 52) en ik keek naar ‘Big Brother’. Tjonge, wie zat er niet aan de buis gekluisterd, toen. Wij als kijkers keken en masse naar de waarheid: hoe de deelnemers elkaar onderling voortdurend radjes voor ogen draaiden. Nergens werd het collectief duidelijker hoe we met zijn allen ‘Spelen’*. En alle deelnemers boos natuurlijk, toen ze naderhand alle beelden zagen. Het eensgezinde verlangen dat nadien geuit werd? ‘Had het dan maar in mijn gezicht gezegd.’ Het hoogverraad was uitgekomen. Verraad is van alle pijn zo’n beetje het moeilijkst om overheen te komen. Je veiligheid stroomt in een keer weg en het vertrouwen, dat te voet gekomen is, vertrekt met hoge snelheid te paard. Zie dat maar weer ’s op te bouwen. Okay, dus dan willen we de waarheid. Echt?

*Games people play

Het boek dat mijn leven heeft veranderd, om hier vat op te krijgen is dan ook: ‘Games people play’ van good ol’ Eric Berne. Het is ook een sappig boek, want hij heeft alle Spelen namen gegeven. ‘See What You Made Me Do’, of ‘Ain’t It Awful’ of ‘Now I’ve Got You, You Son of a Bitch’. Het doel van alle Spelen, volgens Berne, is intimiteit afhouden. En dat is niet meteen slecht of gemeen bedoeld: echt contact en intimiteit is voor veel mensen bijzonder lastig en ingewikkeld. Dus Spelen we, doen we niet anders. Totdat je je er bewust van wordt. Van je eigen Spel, in de eerste plaats. Dan kun je beginnen met jezelf ontmantelen en je eigen (on)waarheid aan te gaan kijken. Maar wat kom je allemaal tegen in het spreken van de waarheid? Waar moet je beginnen? Onderzoek maar eens hoe vaak je jezelf voor het lapje houdt. Ben je eerlijk over je oneerlijkheid? Dat is het allerbelangrijkste. Dan volgt vanzelf stap 2. En daar hebben we het over in bijvoorbeeld onze workshops. Vooral: hoe je dat doet. Als zender en ontvanger.

Hoe dan?

Hoe moeilijk is dat? MOEILIJK.

Maar wat levert het op? ALLES.

Rust, veiligheid, liefde, vertrouwen – stapje voor stapje. Maar zonder pijn en verdriet gaat het niet. We willen natuurlijk allemaal graag de weg van de minste weerstand. Maar ja. Die had je al geprobeerd door oneerlijk te zijn en dat werkte dus niet – voor lang. Niet als je echte zelfliefde wilt ontwikkelen en daarmee – bijvoorbeeld – een waarachtige partner aan je wilt binden. Bij HeartPepper® draait het om 7 ‘stappen’ die je brengen naar (zelf)liefde. En die reis begint altijd bij stap 1: de waarheid. Want als die al sneuvelt, gaat de rest geheid mis. Graaf maar in je eigen leven. Doe ik ook. Ik vond het confronterend om te merken hoe makkelijk ik me vroeger van dingen afmaakte. Ik kon er nauwelijks naar kijken toen ik me dat realiseerde. Toen ik destijds écht eerlijk begon te worden, over hoe ik me voelde, wat dingen met me deden, hoe veel impact XYZ op me had, maar ook mijn echte ‘nee, dit wil ik niet’ (en dus ook mijn echte ja) begon het Grote Werk. En…de Grote Groei. En ook het Grote Tranendal, want poe. En de reis stopt nooit; als angst de overhand krijgt wankelen we allemaal. Totdat je je dat realiseert, stap je weer terug op het juiste pad. Dat is bijvoorbeeld mijn waarheid.

Ervaringensleergang

De afgelopen jaren lieten het zien; mensen gaan het aan met zichzelf en/of elkaar op mijn praktijk. En altijd ontstaat er opbouw, spanning, soms gedoe, dan weer ontlading, tranen. En dan: lachen, opluchting, diepe verbinding. Zelfliefde, en ook liefde onderling. Prachtig om daar getuige van te mogen zijn als begeleider. Je komt samen met je partner(s), alleen of met een goede vriend(in). Allemaal goed.

Methode HeartPepper®

  • Zonder waarheid geen veiligheid…
  • Zonder veiligheid geen contact…
  • Zonder contact geen intimiteit…
  • Zonder intimiteit geen liefde…
  • Zonder liefde geen afgestemde aanraking…
  • Zonder afgestemde aanraking geen prettige seksualiteit…
  • En zonder liefde en seksualiteit…geen levenslust.

Carolien

Plaats een reactie