Help me mondkapjes te naaien


leestijd: ongeveer 4 minuten

Mondkapjes van katoen; Coronaverspreiding te lijf

Omdat er door de Corona-pandemie een tekort is aan mondkapjes, sluit ik me aan bij een groep vrijwilligers die zelf – op basis van het goedgekeurde (!) model van FOD – mondkapjes te gaan maken. (https://maakjemondkapje.nl). Er is ont-zet-tend veel discussie over het wel/niet maken c.q. dragen van zo’n mondkapje. Als je er niet in gelooft, hoor ik je graag onder deze post in de comments. Als je er wel achter staat, zou ik geholpen zijn met een kleine donatie. Alle beetjes helpen!

HierSorry, ik kon geen tekst vinden bij Hier. een onderzoek dat stelt dat een mondkapje zoals wij die maken, meer zekerheid biedt dat niets dragen.

Níets geeft 100% garantie; dat is mijn uitgangspunt

 1. Niets geeft garanties, zo is het leven (sorry voor deze – no punt intended – dooddoener);
 2. De officiële mondkapjes zijn uiteraard het beste, maar er zijn er op dit moment simpelweg niet voldoende van. Daarbij, weet ik uit eerste hand, die worden ook niet altijd op de juiste manier gedragen door professionals (bijv. 1 kapje per dag, omdat er gewoon niet meer voorradig zijn);
 3. De officiële mondkapjes die we importeren worden óók niet altijd heel hygiënisch gemaakt (zie deze onthullende documentaire), staar je dus niet blind op officiële verpakkingen – terwijl de richtlijnen waar wij als naaisters aan moeten voldoen heel secuur zijn;
 4. Ik vind mensen die in de mantelzorg werken, die aan de kassa staan, thuiszorg-werkers, verpleeghuis-medewerkers, vrijwilligers die zorgen voor onze daklozen, bestuurders van lijkauto’s, verloskundigen, hospice-medewerkers etc. etc. etc., ook #frontlinie medewerkers. Als zij wel Corona bij zich dragen maar geen verschijnselen vertonen, kunnen ze – zo blijkt nu – het virus wél doorgeven aan (bijv.) oude mensen. Deze mondkapjes kunnen allicht het risico op doorgeven iets verminderen. Nogmaals, zie punt 1.;
 5. Niemand heeft ‘de waarheid’ nog in pacht. Het RIVM denkt er weer anders over dan de overheden in België. En zolang de landen er onderling nog niet uit zijn (ik wil niet wachten, want de voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen) doe ik wat ik dénk dat goed is/waarmee ik het risico op verspreiding in ieder geval niet érger maak;
 6. Kijk om je heen, zie wat mensen nu al doen, ter ‘voorkoming van’: ik zie in Amsterdam veel mensen met hun dagelijkse shawl voor hun neus lopen. Die doen ze de volgende dag weer om, vermoed ik zo. Of wassen ze die keurig elke avond op 90 graden? Hoe hygiënisch is dat in deze tijd, en het beschermt al helemaal niet – dan toch liever een mondkapje;
 7. Een mondkapje maakt je meer bewust van hoe vaak je je gezicht eigenlijk aanraakt. Ik heb mijzelf – terwijl ik mijzelf als behoorlijk lichaamsbewust zie – vorige week een vlog opgenomen terwijl ik wandelde, en zag thuis dat ik in 10 minuten mijn gezicht 14 keer (!) had aangeraakt. Totaal onbewust dus (haar uit mijn gezicht halen, in mijn ogen wrijven omdat er iets in vloog, mijn shawl rechttrekken, etc). Een mondkapje voelt vreemd en maakt je bewuster, houdt je alerter;
 8. – ik vermoed dat deze argumentenlijst de komende week aangevuld zal worden…-

Campagne is gesloten inmiddels! Zie mijn comment hieronder!

Naaimachine kapot

Mijn oude naaimachine heb ik gisteren naar de reparateur (Wouters, Amsterdam) gebracht maar hij was zo oud (35 jaar) en zo kapot dat repareren bijna meer zou gaan kosten dan de aanschaf van een nieuwe. Ik heb daarom een nieuwe gekocht: absoluut geen beauty, gewoon een ‘showmodel’ met krasjes van Pfaff die doet wat-ie moet doen. Ik ben ZZP-er, mijn werk (filmmaker + masseur) ligt droevig genoeg nu stil, ik bulk niet bepaald van het geld momenteel. Naast dat ik natuurlijk probeer om mijn bedrijf overeind te houden met creatieve oplossingen, zijn er altijd nog avonduren en weekenden. Die uren wil ik nu gaan inzetten. 

Het is geen beauty maar doet z’n werk!

Goedgekeurd patroon + werken volgens de regels

Het patroon van het mondkapje is goedgekeurd door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid in België. Op maakjemondkapje.nl kunnen naaisters informatie vinden over het materiaal, de werkwijze en de hygiëneregels. Daar houd ik me uiteraard aan.

Voor wie en waarom?

De kapjes die ik op dit moment kan maken, dienen om besmetting tegen te gaan. De aanvragen komen onder meer van ­ouderen, thuiszorgmedewerkers, mantelzorgers, huis­artsen, tandartsen, verloskundigen, zorginstellingen en ­verpleeghuizen.  Zij hebben helemaal geen mondkapjes momenteel en voelen zich onveilig. Het is niet voor particulieren bedoeld maar voor mensen in de #frontlinie, in vitale beroepen. En wie daar wat mij betreft ook bijhoren, zie punt 4. 

Welke kosten maak ik?

Ik werk natuurlijk belangeloos en zonder winstbejag, maar zou graag de balans van geven en nemen een beetje proberen te houden. Nu heb ik zelf de machine al aangeschaft omdat ik gewoon wil beginnen en niet wil wachten op donaties. De stof heb ik ook al besteld. Maar ik weet natuurlijk niet hoe lang dit gaat duren. Ik zou mijzelf een mes in mijn hart steken als ik onder de streep zelf uit zou komen in de financiële min. Hoe moeilijk dat ook voelt (deze financiele ‘vraag’ – eigenlijk ben ik hier niet zo goed in voor mijzelf), ik weet ook dat je eerst/ook voor jezelf moet zorgen, voordat je voor een ander gaat zorgen. En daarvoor vraag ik jouw hulp. 

Campagne is gesloten inmiddels! Zie mijn comment hieronder!

Een klein bedrag helpt al

Vandaar mijn vraag om een klein bedragje p/p zodat ik uit de kosten kom. Ik ben blij met elke Euro (en dank voor de eerste 150, binnen 24 uur!). Dit is niet alleen een financieel, maar vooral een moreel steuntje in de rug. De machine kostte 272,- (zie foto) en de stof kost ca. 27,- Euro (daar komen 8 mondkapjes uit, volgens de berekening van de site). Maar met 8 mondkapjes komen we niet ver, natuurlijk. Met 80 al ergens, en met 800…(ik hoop dat het niet nodig is) etc.. En dan moeten ze nog verpakt en verstuurd worden, uiteraard. Dat gaat ook niet gratis, helaas.

Overigens; ben je van PostNL en/of heb je connecties? #doeslief, en help ons dit kosteloos te versturen 😉 

Sorry, ik kon geen tekst vinden bij . Onderzoek over de effectiviteit.

Ik schaf hier de stof aan: https://www.stoffenland.com/. Zij leveren tegen inkoopsprijs de stof aan, i.v.m. Corona. 

Campagne is gesloten inmiddels! Zie mijn comment hieronder!

1 gedachte over “Help me mondkapjes te naaien”

 1. Ah, lieve allemaal! Wat ongelooflijk lief hoe jullie zo snel gedoneerd hebben. Maar nu haalt de industrie ons in, en dat is maar goed ook. Er is een bedrijf opgestaan die vanaf vandaag miljoenen mondkapjes gaat maken. Daar kunnen wij niet tegenop naaien, natuurlijk. https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2020/04/nederlandse-bedrijven-gaan-miljoenen-mondkapjes-maken?fbclid=IwAR03xO0yfdZOEuzq7eRg32URpNw1HTMsSxhCU8qjSOac8fl_AuZeHtN3uHY.

  Ik heb iedereen die gedoneerd heeft persoonlijk aangeschreven en het geld teruggestort. En in een enkel geval het weer doorgezet aan de Voedselbank.

  HEEL VEEL DANK. De campagne is gesloten.

  Beantwoorden

Plaats een reactie