Heb je baat bij een Yoni massage?


leestijd: ongeveer 4 minuten

In mijn massagepraktijk krijg ik vaak de vraag wat de voordelen van een yoni-massage zijn. De erotische werking van de yoni (en lingham), is voor de meesten van ons wel duidelijk. Maar aan de helende werking van een yonimassage wordt vaak voorbijgegaan. De vraag waarom deze massage onderdeel uitmaakt van de tantrische massage is eenvoudig te beantwoorden. Waarom zou het geen onderdeel uitmaken? Om met de woorden van Beatrijs Smulders te spreken, de Yoni heeft het geheugen van een olifant. Alles wat daar is gebeurd, (denk aan: bevallingen, medische ingrepen, ongewenste sex of niet afgestemde sex) is opgeslagen en onthouden. Bewust en onbewust draag je dat met je mee. Het kan allesbepalend zijn voor je houding ten opzichte van intimiteit of seksualiteit. En daarmee je vitaliteit en levensenergie beïnvloeden. Ga maar na:

Denk op dit moment even aan je schouders. Voel ze.
Ga dan met je aandacht naar je nek. Voel het.
En dan naar je schedel. Voel en maak contact.

Voel en ervaar de spanning die daar zit. De yoni is niet anders: het slaat spanning op. Daarbij, het is een van de gevoeligste onderdelen van ons lijf. En dus ook net zo gevoelig, zo niet nóg gevoeliger, voor het vasthouden van spanning. Ingehouden stress, traumatische ervaringen en opgeslagen emotionele, lichamelijke en psychische pijn zetelen zich – ook – daar. Maar de yoni heeft ook een stem. Ze heeft geheimen die gedeeld en verhalen die onthuld willen worden. Over hoe je stevig in dit leven kunt staan, hoe je gevoeliger kunt worden voor je eigen ‘centrum’ en hoe je je ten diepste met jezelf kunt leren verenigen. Maar hoe haal je deze verhalen naar boven en ga je ermee in gesprek als het al jaren succesvol genegeerd wordt?

Westerse kijk op de yoni

Met onze westerse kijk op het lichaam, beschouwen we de yoni als ‘afgescheiden’ onderdelen van ons Zelf. We hebben er rare koosnaampjes voor, of noemen het zelfs ‘ons kruis’. Dat woord heeft – op mij althans – meteen een zondige uitwerking. Verboden terrein, blijkbaar. Ik herinner me nog een vroegere schoolvriendin, die het haar ‘voorbips’ noemde. Het moge duidelijk zijn dat die ‘voorbips’ alleen gebruikt mocht worden om mee te plassen. Meer in zijn algemeenheid wordt de yoni (en lingam) gezien als iets wat alleen maar getoond en/of aangeraakt wordt als er een duidelijk doel is: seksueel contact maken met extatisch hoogtepunt als bedoeld einde. Het zo beschouwen en benaderen van de yoni maakt het allemaal wel heel spannend, en dat bedoel ik niet meteen in de positieve zin. Het zo ‘afgescheiden’ aanmerken van dit stuk van ons lichaam herbergt een niet-accepterende houding in zich. Wat een verkrampte blik op een doodgewoon onderdeel van ons lieve lijf.

De accepterende voorbeeldfunctie

Er zijn op deze wereld honderden, duizenden, nee miljoenen mannen en vrouwen die opgesloten zitten in hun lichaam. Die zichzelf niet liefhebben. Welk mooier cadeau kun je jezelf en elkaar geven, dan door dit te leren koesteren, als elk ander onderdeel van je lichaam? Wees een voorbeeld voor je kinderen, voor je vriendinnen, je vrienden. Niet door te vertellen hoe het ook kan, maar door het voor te leven. Laten we de yoni en de lingam vanuit een ander perspectief gaan benaderen: als een onderdeel van ons lijf dat net zoveel aandacht nodig heeft als elk ander stuk. Laten we met zachte ogen kijken als ware het een heilige tempel, waar je met diepe bewondering naar toe mag reizen. Hoe meer wij zelf ook dit deel van ons lichaam accepteren, hoe meer acceptatie we ontvangen van de ander.

Wat is een yoni-massage niet?

Een yoni-massage is geen masturbatie (!). Masturbatie heeft een agenda, een doel, een punt dat bereikt ‘moet worden’: het orgasme als hoogste doel. Dan is er geen bewustzijn in het nu, maar een voortdurend ’toewerken naar’. Partners die elkaar masturberen zijn soms zijdelings bezig met hun eigen agenda: het ego dat gestreeld wordt als het ‘lukt’ om de ander naar dat hoogtepunt te krijgen. Onder het motto de ander te willen plezieren gaat het eigen Ego de boventoon voeren (uhm; om wie ging het ook alweer?). In de aanraking is het Ego van de ander in zo’n geval direct voelbaar: de bewegingen worden doelgerichter en gehaaster. Als je gevoelig bent voor druk – in het algemeen – dan ben je ook gevoelig voor de dwingende agenda van een ’te behalen orgasme’. Het doelloze plezier en extatisch genieten van de aanraking verdwijnt daar soms mee.

Wat is een yoni-massage wèl?

Een yoni-massage, MITS uitgevoerd door een goed opgeleide tantrische masseusse/masseur is een heilige, bewustmakende, zachte, ongelooflijk geduldige en liefdevolle aanraking. Er is geen doel. Er is géén andere agenda dan de pure zuivere aanraking op zich. Met dezelfde energie als waarmee de schouders, de rug, de benen, de voeten, de handen etc. aangeraakt worden. Geen ander tempo, geen doelmatige ‘wrijving’. Het is eindeloos voedend, openend (en daardoor: hemels). Omdat afzien van het eeuwige doel van het orgasme een totaal nieuwe ervaring schenkt. Er ontvouwt zich wat er op dat moment zich aandient. Bij deze ene persoon, op dit ene moment. Wat er ook maar ontladen, geheeld, geaccepteerd moet worden; het gaat om dit ene moment met deze ene persoon. En ja, soms zullen er zeker ‘orgastische’ gevoelens door je lijf gaan. Tantra zou geen tantra zijn als daar een verbod op zou liggen. Maar het hoeft niet. En dat is nu precies het verschil.

Wat zijn de ervaringen?

Yoni-massage als onderdeel van een tantramassage helpt bij:

  • ontspanning tegenover het (soms: uitblijven van een of te haastige ontstane) ‘orgasme’;
  • het helen van trauma door seksueel geweld;
  • je vrijer voelen van angst voor intiem contact;
  • je veiliger voelen in je eigen lichaam;
  • het opruimen van emotionele en seksuele blokkades;
  • het leren verkennen van je grenzen;
  • het leren omarmen van nieuwe levenslust;
  • het voelen van de 1e chakra (basis/rust/centrum);
  • Lees hier meer ervaringen….

Weet je welkom. Mail voor een afspraak. Dan neem ik telefonisch contact met je op en bespreken we samen of mijn aanbod is wat jij zoekt.