Geef haar maar een klap!


leestijd: ongeveer 2 minuten

“Sla Anouk maar hard op haar bovenarm, met vlakke hand,” hoorde ik de trainer naast me zeggen.

Wat is dit nu voor een belachelijke oefening? Ik ga toch niet iemand slaan? Nee toch zeker? “Ik sla niemand. Ook niet in een oefening”, zei ik. Ik kreeg de opdracht nog een keer. Om mij heen zag ik de anderen wel flinke tikken uitdelen. Ik vroeg me helemaal niet af waarom ik het niet kon; ik dacht alleen maar dat ik in een inrichting was beland waar mensen op elkaar aan het timmeren waren op commando van de leiding. “Geef haar maar een klap!”, zei de trainer weer. Ik weigerde. Ik wil niet slaan. Anouk stond wat ongemakkelijk te lachen maar zag er nu ook weer niet uit alsof ze om zou vallen van een tik van mij. “Toe nou maar, of durf je haar soms geen pijn te doen?”

“Ik wíl het vooral niet,” zei ik.

“Een goede trainer/coach moet een ander in de pijn durven zetten,” vervolgde de trainer. “Als je dat niet kunt, kun je dit vak niet goed uitoefenen.”

Twee weken geleden ging ik naar de GGD voor een Coronatest. De alleraardigste jongedame die me hielp, nam de test heel voorzichtig af. Zo ont-zet-tend voorzichtig, dat ik dacht…dit kan niet goed gegaan zijn. Zo iemand die ook niet durft te slaan, dacht ik op de terugweg. De uitslag kwam ’s avonds al. Negatief. Maar ja, maar ja, maar ja. De week erop ging ik toch maar nog een keer voor de test: en die werd wel afgenomen Met Pijn En Al.

Tja. Positief.

Herken je dat, dat je ‘de ander pijn doen’ liever ontloopt (om wat voor reden dan ook)? Maar weet je best, dat al dat ‘voorzichtig en aardig zijn’ helemaal niet altijd zo behulpzaam is in het leven? Soms moet er iemand toch echt even pijn gedaan worden. ‘Voor zijn/haar eigen bestwil.’

En toen dacht ik weer, dat het zo is: zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

————

Wil je jouw vermogen tot incasseren of uitdelen leren duiden in een workshop? Dan is misschien de workshop Traumasporen wat voor je (nog 1 plek beschikbaar vandaag) of de Workshop Wheel of Consent, waar je alles leert over wensen en grenzen in contact.