Ervaringsleergang zorgprofessionals

In deze 'Ervaringsleergang' lopen we in 7 maanden samen door de 7 cruciale stappen waarmee je jezelf flink tegen het licht houdt als het gaat over jouw patronen in de liefde. Want natuurlijk begint en eindigt daar alles mee. Daarvoor móeten we omkijken naar hoe er van jou gehouden is, of niet misschien. Welke ideeën over dit menszijn heb jij in je ziel gekerfd gekregen? Wat heb jij geleerd over hoe je trouw mag zijn aan jezelf? Hoe werd er bij jou thuis omgesprongen met de waarheid? Voel je je eigenlijk wel veilig in dit leven, of ben je nog steeds vooral gericht op dat verkrijgen via de ander? Kun je goed contact maken met jezelf of ben je met je energie altijd bezig met anderen te fixen en plezieren? En hoe doe je dat eigenlijk? Wat zeg je daar zelf over, wat vinden je vrienden daarvan? Durf je jezelf helemaal te laten zien in gezelschap? Of is intimiteit voor jou gevaarlijk terrein, omdat je het koppelt aan 'jezelf verliezen' ? Heb je als je eerlijk bent niet echt een idee hoe je om afgestemde aanraking moet vragen, met respect voor jouw wensen en grenzen? Of ga je vanuit lust misschien te snel over tot de daad omdat je denkt dat de ander dat wil, schrik je dan van jezelf en moet je later weer terugkrabbelen? Zit er schaamte op Eros of voel je je misschien verlegen in het vrijuit laten stromen van die levensenergie?

De laatste plek die beschikbaar was is toch na een intake weer vrij gekomen. Dit traject is niet voor iedereen geschikt, dus boek een intake dan onderzoeken we het samen. Kijk daarvoor bij de groene knop bovenaan 'Persoonlijk Advies'.

Resultaten van dit traject

Een oersterke relatie met jezelf en anderen;
Keuzevrijheid voelen in wat je wilt (en met wie) en wat niet (en met wie niet);
Weten wat je behoeftes zijn en waar je grenzen liggen;
In vrijheid keuzes durven maken die bij jou passen.
 

Proces

Een keer per maand kom je bij mij op de praktijk, (vast op de donderdagavond van 18:00 - 22:00 uur) hebben we een Opstelling over het thema en volgt er Emotioneel Lichaamswerk. Dat kan zijn: lichaamsoefeningen, ademwerk, stembevrijding, tekenen/dichten/schrijven en/of Aanraaktherapie. Na elke live sessie schrijf je een verslag over wat je ervaren hebt en welke betekenis je geeft aan die sessie. Je krijg elke maand per mail een E-boekje, met vragen. Zo luiden we de Module in waarmee je die maand gaat werken. Elke week krijg je een creatieve opdracht die je proces verdiept. Dat kan schrijven zijn, poëzie, zang, dans, natuur, wandelingen, muziek, boetseren, schilderen, tekenen...alles wat maar rechtstreeks toegang geeft tot de diepere laag, zodat we de verleiding om alles in woorden te gieten kunnen overslaan. Ik spreek tussendoor soms berichten in voor je, die ik verstuur via WhatsApp, ter bemoediging of inspiratie. Ik ben gezegend met een associatief brein en stuur soms ook rechtstreekse voorbeelden uit het leven van alledag die mij aan jouw proces doen denken waar jij wat mee kunt. In de 7 maanden dat we samen oplopen, ben jij ook elke dag in mijn leven aanwezig; daarom neem ik niet meer dan 5 klanten in dit traject tegelijkertijd aan. Puur theoretische stukken die een deel uitmaken van dit traject en die ik zinvol acht voor jouw proces, lever ik aan in boekvoorstellen, PDF's, artikelen van mijzelf en/of anderen.

De prijs van dit traject is 4.775,- In de meeste gevallen worden de trajecten vergoed door werkgevers of door een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor zelfstandigen geldt dat de kosten voor werkgerelateerde coaching als zakelijke kosten op te voeren zijn.

Odin Proces

Do not love half lovers
Do not entertain half friends
Do not indulge in works of the half talented
Do not live half a life
and do not die a half death
If you choose silence, then be silent
When you speak, do so until you are finished
Do not silence yourself to say something
And do not speak to be silent
If you accept, then express it bluntly
Do not mask it
If you refuse then be clear about it
for an ambiguous refusal is but a weak acceptance
Do not accept half a solution
Do not believe half truths
Do not dream half a dream
Do not fantasize about half hopes
Half a drink will not quench your thirst
Half a meal will not satiate your hunger
Half the way will get you no where
Half an idea will bear you no results
Your other half is not the one you love
It is you in another time yet in the same space
It is you when you are not
Half a life is a life you didn't live,
A word you have not said
A smile you postponed
A love you have not had
A friendship you did not know
To reach and not arrive
Work and not work
Attend only to be absent
What makes you a stranger to them closest to you
and they strangers to you
The half is a mere moment of inability
but you are able for you are not half a being
You are a whole that exists to live a life
not half a life”

 

Khalil Gibran

De 7 fases van het Odin Proces*

Sessie 1/7: Radicale Eerlijkheid

We beginnen met radicaal eerlijk zijn over waar je nu staat in je leven. Waar ga je van 'aan' en waar ga je van 'uit'. Hoe verdoof je jezelf? Hoe ziet jouw vluchten eruit? Hoe vaak komt jouw eerste beweging dagelijks in beeld? We gaan helemaal (en dan ook echt he-le-maal) recht doen aan jouw eigen gevoelens, talenten, drijfveren, waarden, ideeën, dromen en verlangens. Eerst 100% trouw aan jezelf leren worden. Concrete tips voor leren voelen! Het gaat hier niet om inzichten alleen. Het IK staat centraal in deze fase.

Sessie 2/7: Veiligheid

In deze fase onderzoeken we hoe je je emotioneel veilig in jezelf kunt leren voelen. Samen ontdekken we welke stappen je daar voor moet zetten zodat je je daarmee ook veilig bij de ander voelt (want zo werkt het!). Langzaam kun je dit gevoel thuisbrengen in je lichaam zodat je een ijkpunt hebt waaraan je jezelf kunt herinneren. Concrete oefeningen gaan je hierbij helpen. Thuis moet je het intrainen. Anders helpt het niet. Het IK staat centraal in deze fase.

Sessie 3/7: Contact

Langzaam ga je contact leren maken vanuit je eigen essentie, daar je stevigheid en bron voelen, zodat je onwankelbaar én toegankelijk tegelijk bent. Je kunt krachtig en kwetsbaar zijn en voelt precies wanneer je bij jezelf bent en wanneer je jezelf in de steek laat. Voorzichtig gaan we al omkijken naar waar en hoe jouw patronen zijn ontstaan en welke hulpbron je kunt inzetten om het tij te keren. Je verslavingen heb je grotendeels achter je gelaten. Autonomie staat centraal in deze fase.

Sessie 4/7: Intimiteit

Je wensen en grenzen worden steeds helderder en je durft met respect je behoeftes te uiten zodat je nooit meer de schone schijn hoeft op te houden of toneel hoeft te spelen. Jouw ja is een ja. Want je nee is een nee. Je kunt de reactie van de ander bij de ander laten, spreekt vanuit belichaming en kunt je lichaamssensaties beter 'tracken'. Dialogen gaan meer over wat je hebt geleerd van de 'sharing' van de ander dan dat je in wedstrijdjes 'overtuigen' beland. Over en weer delen vanuit autonomie staat centraal in deze fase.

Sessie 5/7: Liefde

Met open hart heb je contact met de dierbaren om je heen. Er is verbinding, liefde en transparantie. Er is balans tussen geven & ontvangen, tussen doen & zijn. Je kunt in dit stadium goed op je basisuitrusting rekenen en incasseert verschillen tussen jou en de ander zonder dat je de ander zijn/haar vrijheid ontneemt. Je innerlijke grens en uiterlijke grens zijn samengevallen. Er is geen spanning meer in voorgaande stappen. Samen uitwisselen vanuit autonomie staat centraal in deze fase.

Sessie 6/7: Afgestemde aanraking

De ontdekkingstocht hoe je vanuit je eigen centrum aangeraakt wilt worden en aan wilt raken is in deze fase voornaam. We werken met het Wheel of Consent, zodat je samen veiligheid, diepgang en liefde kunt voeden in jullie lichamelijke en spirituele samenzijn. Je durft te onderzoeken, je grenzen op te rekken vanuit nieuwsgierigheid en ziet deze reis als de eerste stappen op weg naar overgave. Samen onderzoeken vanuit autonomie staat centraal in deze fase.

Sessie 7/7: Eros

Alle fases zijn als het ware de opmaat geweest naar deze Eros fase. Schaamte of oude remmingen zijn verleden tijd. Je voelt jezelf en je partner (weer) aan omdat jij jezelf trouw bent en vice versa. Je zit vol levensvuur, hebt zin in het leven, ogen waar sprankeling in zit, die aanstekelijk enthousiasme en liefde uitstralen. Levenslust! Samen in elkaar durven opgaan, verbinding vanuit veiligheid voelen en elkaar kunnen dragen en steunen vanuit autonomie staat centraal in deze fase.

Ja, het allerliefst zou je dit allemaal willen…Omdat je weet dat het dan op alle vlakken in je leven stroomt. Maar het allerbelangrijkste: jij vindt jezelf na dit traject 100 x leuker. En daar willen mensen automatisch graag bij zijn. 

Het Odin Proces

*Odin Productions is de naam van mijn kernbedrijf. Odin is de god van de wijsheid, in Noorse mythologie. Het wordt zowel met wijsheid (kennis, wijsheid, profetie, poëzie en literatuur) als met kracht (energie, strijd en oorlog) in verband gebracht. Odin wordt eveneens 'de wandelaar' genoemd, omdat hij altijd onderweg is en tussen de mensen aanwezig, om nieuwe kennis op te doen. Hij kan van gedaante veranderen, en beleeft aldus vele avonturen. Hij heeft bijna alles over voor wijsheid. Zozeer zelfs dat hij zijn ene oog in de bron van Mimir had geworpen in ruil voor wijsheid en en dat ligt nu eenmaal op de bodem van de bron. Niet voor niets is al jaren mijn adagium: "Wie parels wil vinden, moet diep duiken" een van mijn favorieten. Tot slot. De Odinsvraag is een begrip afkomstig uit de Noorse mythologie. Alleen degene die deze vraag stelt, kent het antwoord. Odin vraagt aan het einde van zijn ascese naar de dingen voorbij deze wereld. Voorbij de laatste dingen is er geen antwoord.

Dat leek me een prachtige naam voor een proces dat in de kern over de liefde gaat. Op deze site kom je dus vaak de term het 'Odin Proces' tegen, mijn eigen ontwikkelde methodiek. Dat verwijst naar dit stappenplan In elk contact/sessie werken we diepgaand in een van deze thema's, of we doorlopen het hele proces, in de Ervaringsleergang.