Er is helderheid na #metoo


leestijd: ongeveer 2 minuten

Het ging in Trainings- en Coachingsland een beetje, naar mijn idee, gonzen na #metoo. We (‘we’) moesten toch met een antwoord komen over hoe wensen en grenzen verduidelijkt konden worden in het contact.

Wanneer kom je nu te dichtbij?
Wanneer blijf je misschien nu weer juist te ver op afstand?
Wat is eigenlijk überhaupt ‘over de grens’ en belangrijker nog: wie bepaalt dat?

En zo nog 1000 vragen. Of misschien wel 10.000 zelfs. Het is arbitrair, zei ik in 2019. Het is niet goed te doen, zei ik in 2020, enigszins hopeloos. Het is vaag, moeilijk, ingewikkeld, spannend, beestachtig moeilijk om in die discussie een kristalhelder antwoord te formuleren. En toch is dat er wel. Want toen leerde ik het Wheel of Consent van Betty Martin kennen. En ging er een wereld open. Enfin, lang verhaal kort: ik volgde een workshop bij Robyn Dalzen vorig jaar en was al behoorlijk weggeblazen.

Maar: ik vond het ook lastig om het in een keer te snappen! Ook de vertaling van deze materie naar het Nederlands is niet eenvoudig. Maar het kwartje viel langzaam. En zoals ik nu – in de ‘Like a Pro-training’ met Betty zelf, Robyn en Michael, merk (zodat ik het officieel mag gaan gebruiken in mijn werk met de benaming “Wheel of Consent”) en zometeen na de opvolgende training ook het Wheel zelf mag gaan intrainen bij professionals…ik zie het nu ook bij de anderen dat het echt moet landen.

Het heeft echt tijd nodig.

En dan ineens: ahhhaa! Het klikt! Dan snap je het! Goddorie nog aan toe, wat is dit ongelooflijk verhelderend. Dit is wat de wereld nodig heeft. Dit is onmiskenbaar, niet onderhandelbaar! Gisteren heb ik het alweer toegepast in mijn Tantric Work Session met een klant. Hatsikidee. En een paar weken geleden de start gemaakt met een echt paar. Het is glashelder. Maar het Wheel of Consent moet je niet bestuderen. Dat moet je meemaken, voelen en proeven in je ervaringslichaam. Als professional, zodat je kunt rusten in de wetenschap dat je het zo echt niet meer fout kunt doen. En als klant, zodat je als mens precies weet hoe je deze materie kunt toepassen in je eigen leven. Dit leer je echt niet in een dag. Doe mee! Ik mag het natuurlijk niet zelf zeggen maar ik heb een goede neus voor leraren met een doortimmerde visie. De vroegboekprijs loopt 1 december af, dan betaal je erna 150 Euro meer.

Schrijf je hier meteen in.