Wat is tantra?

"Oeh hey, tantra! Dat is toch iets met seks?"

Tántra? Help. Dát woord roept van alles op; spanning, nieuwsgierigheid maar ook verkeerde vooronderstellingen. Goed dus, dat je hier bent aanbeland. Nu nog door de bomen het bos zien (en het kaf van het koren scheiden), want er is nògal wat diversiteit in tantra-uitingen. HeartPepper® biedt al 12 jaar workshops, coaching en training. En het hart van HeartPepper® (waar het allemaal mee begonnen is): massages – uiteraard. Tantra is een traditie met een positieve benadering van lichamelijkheid. Tantrawerk is als ingang heel erg gewild: het is een pure werkvorm die je innerlijk getut en egogedoe meteen doorbreekt, aankomend bij waar je wilt zijn: midden in je eigen oase van rust. En in dat centrum, ben je heel, compleet en bárst je van de zelfliefde. Ook jij. Als je er niet zelf bij bent geweest, zou je het haast niet geloven. Zo ‘eenvoudig’ en zo bijzonder tegelijk? Kan dat? Ja.

Lichaamstaal

Maar eenvoud is een duur bevochten stempel van de meester. Dit vraagt om beoefening. Zoals bij het leren van onze gesproken talen, zijn er net zo goed fundamentele basisprincipes in lichaamstaal die je moet leren kennen. Eerst leer je heel goed al je subtiele sensaties van je lichaam kennen, daarna kijken we naar de aspecten van de geest: wat zijn je gedachten, oordelen, verhalen, schaduwen, projecties en de verlangens van je hart? Dat weet je niet in één keer. Tantrisch werk is een enorm delicaat proces in jezelf in gang zetten. Maar van die 'delicatesse' is - spijtig genoeg - teveel op een onzorgvuldige manier de wereld in geslingerd. Dat is waar tantra 'nat' is gegaan. Het is natuurlijk ongezellig om deze pagina te beginnen met een paar paar waarschuwingen maar ik doe het toch.

Grensoverschrijdende types!?

Via mijn klanten hoor ik soms teleurstellende ervaringen over tantrische avonden die eigenlijk verkapte parenclubs blijken te zijn; tantrische dans waarbij mensen zich het recht toe-eigenen de ander zonder afstemming te grijpen en tantrische massage die eindigt in seksueel contact tussen de gever en de nemer. Gelukkig is hier steeds meer aandacht voor want dit is allemaal niet de bedoeling. Dan wordt er (helemáál) geen tantra beoefend; dan is er sprake van grensoverschrijdend gedrag maar wordt het stiekem tantra genoemd, want dat geeft de illusie van onschuld. Ach ja, Baghwan sliep ook met zijn studenten dus zal het wel goed zijn? Nee. Dit is nu precies waar de wonden dieper slaan: je denkt op een veilige plek te zijn aangekomen waar je kunt helen maar de werkwijze van onzorgvuldigen of ongeschoolden hertraumatiseert je.

Veilige plek goed uitkiezen

Nee, je hebt een nieuwe, je hebt een andere...je hebt een helende ervaring nodig. Neem van me aan: luister naar je intuïtie als je je tedere lichaam in andermans handen legt. Als je graag eerst telefonisch contact op wilt nemen, dat kan niet alleen, ik vind het vooral heel verstandig. Dus boek een intake, als je dat wilt. Stel dan vragen. Luister en voel. En slaap er dan nog een nachtje over, morgen is het vroeg genoeg om die afspraak te maken. Of lees gerust eerst eens deze pagina door over de ervaringen van (heel veel) anderen.

(tekst loopt door onder de foto)

wat mensen 'denken' dat tantra is

  • zweverige, vage shit
  • erotische dienstverlening
  • een wereld vol misbruik en ellende
  • oversexte kerels en nymphomane vrouwen
  • m/v/x die op trommels slaan en rond vuurtjes dansen

mijn visie op tantra

  • gevoelsscholing pur sang
  • seksuele energie gebruiken als toegangspoort tot vitaliteit
  • een tedere manier in aanraking van de ziel via het lichaam
  • je niet verzetten tegen vitale levensenergie die door je lichaam stroomt, maar ermee leren werken. Daarvan wordt je leven dieper, voller, rijker van.

Slow down

 

 

Slow way down

 

 

Slow down even more...

Gevoelsscholing: voelen wat je voelt

Voor mij laat mijn werk zich het best omschrijven als gevoelsscholing. Misschien zeg je niet wat je voelt, of voel je niet meer wat je zegt? Heb je werkelijk geen idee meer van je wensen of grenzen? En is zelfliefde voor jou een puberaal en stom spiritueel woord waar je niks mee hebt. Maar kom je met jouw behulpzame karakter vroeg of laat met jezelf in de knoop? Echt, dan kan mijn werk uitkomst bieden. Want in het lichaam ligt jouw diepe rust én waarheid. Dat is een natuurwet. In de kern gaat het er om je niet te verzetten tegen je vitale levensenergie, maar om de zuivere emoties die door je lichaam stromen er te laten zijn. Wat het ook is, van toelaten wordt je leven dieper, steviger en rijker. Want alles in ons wil in contact gebracht worden. Bij HeartPepper® kan en mag dat.

Wie goed voor zichzelf zorgt, is een geschenk voor de ander

Mijn werk richt zich niet alleen op het reguleren van intense emoties die door trauma worden opgeroepen; ze herstellen ook het gevoel van zelfbeschikking en verbinding via de zeggenschap over lichaam en geest. Je kúnt echt een oersterke relatie opbouwen met jezelf. Want wie zich gezond wil verhouden tot anderen, zal eerst bij zichzelf moeten beginnen.

'Endukeoos Exoikein'

'Met liefde openen wat toegemetseld was'. Dat is de kern van mijn werk. Openmaken. En hieronder lees je de resultaten. Of wil je meteen meer weten over de Tantric Work Sessions?

Je leert om ècht aanwezig te zijn, zodat je precies voelt wat je bedoelt.

Je leert je adem in te zetten als ‘tool’ zodat je lichaam geen pijn meer doet van opgekropte spanning.

Je maakt je vrij van angst, schuld en schaamte zodat je lichter door het leven gaat.

Je voelt je in je centrum, hebt geen masker meer nodig voor je overlevingsdelen.

Je kunt je 'in slaap gesuste delen' weer wakker kussen, zodat je een authentiek leven gaat leven.

Je bevrijdt jezelf van de innerlijke criticus die de hele dag tegen je zegt wat er allemaal niet goed aan je is.

Je ontspant je ‘verbale’ mind die woorden wil geven aan wat er gebeurt en durft stiltes te verdragen.

Je ontwikkelt uitgesproken verlangens die om actie vragen zodat je levensvuur weer brandt.

"Er zijn allerlei activiteiten die je weer beter in contact kunnen brengen met je lijf, zegt psychiater Bessel van der Kolk. Van kunst en muziek maken, tot bewegen en alternatieve lichaamsbehandelingen of massage. Dat zijn methodes die nu nog vaak een zweem van alternatieve geneeskunde om zich heen hebben, maar waar volgens Van der Kolk stevig bewijs voor is dat ze helpen. Hij beschouwt het lichaam als cruciaal voor het beleven en verwerken van emoties."

- NRC 15 mei 2021

Theorie over Tantra

Goed, een (klein) stukje theorie. Het woord ‘tantra’ komt uit het Sanskriet en is een Oosterse levenswijze. Tan betekent ‘expansie’ en Tra betekent ‘bevrijding’. Tantra is een oude Indiase filosofie, die wij in een westers jasje hebben gestoken. Al giet elke school er een eigen sausje over, in de kern gaat het allemaal over je niet verzetten tegen je levensenergie die door je lichaam stroomt, maar er juist mee leren werken. Daar wordt je leven dieper, voller en rijker van.

White, pink, red, black

Tantra is een levensscholing. Er is ‘white tantra (zoals deels beoefend bij HeartPepper® – vooral gericht op kundalini inzetten voor spirituele groei), er is ‘red tantra’  (vooral gericht op sensuele, seksuele energie, meestal beoefend met een/je partner om samen te groeien) er is ‘black tantra’ (vooral gericht op orgasme en ejaculatie, maar ook macht en controle over anderen – een nogal duister pad waar je bijzonder goed bekend moet zijn met je eigen schaduwkanten) en tot slot is er nog ‘pink tantra’ die het midden houdt tussen white en red tantra. Dat is waar ik me met HeartPepper® het meest bij thuis voel.

Niet zweverig

Er is over tantra ontzettend veel te zeggen, meer dan ik ooit in een website kwijt kan. Maar laat ik het belangrijkste misverstand uit de weg ruimen: Tantra Is Niet Zweverig. Sterker nog, tantra is juist zo aards als wat en het zijn juist de moedigste mensen die dit pad durven bewandelen. Mensen die alles in zichzelf durven aankijken; dat zijn tantra-beoefenaars. Mensen die wijzen naar zichzelf voor ontwikkeling in plaats van te verlangen dat de ander iets moet doen of laten. Ik ken weinig mensen – de charlatans daargelaten (!) – die zo eerlijk is als deze groep beoefenaars. Ik geef het je te doen om alle emoties bij voortduring maar uit te nodigen, zonder te willen vluchten in wát dan ook. Dat is dagelijkse beoefening. Daar is moed voor nodig. Realiteitszin. En toch ook een vorm van intelligentie. Want alles waar je in wilt vluchten gaat er met je vandoor, dat vervuilt oprecht contact. Tantra brengt je dichter bij de waarheid dan wat dan ook.

Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built against it. - Rumi

Wat doet tantra?

Rumi zei het mooi. En goed. In (zelf-)liefde moet je kennis hebben van je barrières, die je hebt gevormd om contact uit de weg te gaan. Pas als je weet hoe je je afsluit, weet je hoe je je kunt openen. En om die route weer te leren bewandelen, heb je contact met een ander nodig. Maar bij die ander geven we ons niet zomaar gewonnen. Nee, pas in vertrouwen kunnen we ons overgeven. Dat wachten op veilige handen werkt voor de meeste mensen zo en is een gezónd teken van voorzichtigheid. Allemansvriendjes lijken leuk maar zijn zelden oprecht aanwezig (op de interne grens).

Helende reis

Zo in de loop der jaren heb ik – omdat dat dat mijn eigen helende reis was – mijn specialisme ontwikkeld: ik kan heel goed aanraken zonder enige vorm van mentale druk in mijn handen te leggen. Mijn sessies staan in dienst van heling en transformatie. Mijn aanraking komt juist niets halen, maar alleen maar brengen. Tijdens de sessie stem ik me af op jou zodat je kennismaakt met je ‘ja en nee’, je ‘tot hier en niet verder’ en je ‘dit is waar mijn verlangen ligt’. Zo aangeraakt worden is een geschenk waarvan de gevolgen véél verder strekken dan ‘zomaar’ een fijne massage. Het geeft je op celniveau het vertrouwen dat er iemand is die luistert, die je voedt en respecteert in je lichamelijke integriteit. Die totale ervaring doet iets met je…mensenleven.

hannah-gullixson-WCWl4GRcHTs-unsplash

Dit mens-zijn is een soort herberg
Elke ochtend weer nieuw bezoek.

Een vreugde, een depressie, een benauwdheid,
een flits van inzicht komt
als een onverwachte gast.

Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij
zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt
die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat.

Behandel dan toch elke gast met eerbied.
Misschien komt hij de boel ontruimen
om plaats te maken voor extase…….

De donkere gedachte, schaamte, het venijn,
ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns
en vraag ze om erbij te komen zitten.

Wees blij met iedereen die langskomt
de hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd
om jou als raadgever te dienen.

 

Rumi