Wat is een tantramassage?

Vertragen is verdragen

Deze massage is intiemer, diepgaander en veroorzaakt meer opschudding in je leven dan de Aanraaktherapiesessie. Het wordt voorafgegaan door een Opstelling van het VerlangenBijna iedereen raakt in de ontwikkeling naar een autonome volwassene iets van zichzelf ‘kwijt’, als reactie op pijnlijke ervaringen in je verleden. Deze pijn werd veroorzaakt door een situatie, gebeurtenis in of in reactie op je familiesysteem die je als bedreigend of overweldigend hebt ervaren: een klein of groot Trauma. Om dit te kunnen ‘overleven’ heb je je pijn afgesplitst – weggestopt – om het niet meer te hoeven voelen. Deze afgesplitste gevoelens zijn Traumagevoelens die vanaf dat moment in je lichaam worden opgeslagen als een blokkade of afweer. Met dat Traumadeel raak je ook veel van je oorspronkelijke levenslust en vertrouwen kwijt. Door een opstelling van je verlangen te doen, kun je weer in contact komen met deze levenskracht.
 
Tegelijkertijd ontwikkel je een Overlevingsdeel. Omdat er een leegte in je ziel en lichaam zit, ga je dit automatisch opvullen met overlevingsgedrag en gedachtes. Gedachten en gevoelens die op dat moment jou helpen te overleven, maar die daarna geen enkele functie meer hebben. Deze overlevingsdelen hebben als functie om je zo ver mogelijk van de oorspronkelijke pijn af te houden. Dit wordt jouw waarheid en bepaalt bewust en onbewust hoe jij in het leven staat.
 
Het lastige is dat het Overlevingsgedrag de geblokkeerde gevoelens eronder houdt, maar op andere momenten komen deze Traumagevoelens wel tot leven doordat ze getriggerd of geactiveerd worden. Stel dat je een liftfobie hebt ontwikkeld, angst voor spinnen hebt of angst voor intieme relaties, enz. De Traumagevoelens gaan dan ‘een eigen leven leiden’. Je zou ook kunnen zeggen dat je in een innerlijke film stapt die niets met de realiteit te maken heeft. Je herbeleeft als het ware je Trauma opnieuw, zonder dat er iets wordt opgelost of verwerkt. Het overspoelt je weer, en je Overlevingsdeel gaat keihard werken om het Trauma weer terug 'in zijn hok' te krijgen.
 
De Opstelling helpt je om alsnog in contact te komen met de gevoelens van de situatie waarin de Traumagevoelens zijn ontstaan. Dit kan een pijnlijke afwijzing van vader of moeder zijn, een ziekenhuiservaring als kind, gepest zijn, een ingrijpende verhuizing, enz. Je herstelt als het ware de verbindingsdraden in je hersenen die doorgeknipt zijn ten tijde van de gebeurtenis en door de Opstelling kun je de verbindingsdraden weer herstellen en de Traumagevoelens koppelen aan de situatie waar het vandaan komt. Door deze gevoelens alsnog te voelen, verwerk je ze, en hervindt je je levenskracht en vitaliteit weer terug, die je in die situatie bent kwijtgeraakt.
zodat duidelijk wordt waar je vraag precies ligt, wat je grootste energielek is en waar je je hulpbronnen kunt vinden in je leven. We schudden samen aan je levensboom en dan zien we meteen helder wat er momenteel in je leven aandacht behoeft. Je hoeft niets voor te bereiden of mee te nemen: ik begeleid je met wat er zich afspeelt in jou op het moment dat je bij mij in de praktijk bent. Deze sessie duurt 4 uur in totaal en is de opmaat naar proceswerk; vaker dan een keer een losse sessie boeken is dan ook niet mogelijk. Mocht je liever af en toe met enige regelmaat laagdrempeliger sessies willen boeken, dan adviseer ik je de Aanraaktherapiesessies.

In de aanrakingen gebruik ik het met instrument Wheel of ConsentWheel of Consent workshop kun je ook bij mij volgen. . Je ligt op een matras op de grond. Je intieme lichaamsdelen worden op een gewone manier meegenomen in de aanraking, in afstemming. Want net zoals het heel gek zou zijn als ik alles masseer behalve je linkerhand, kan het uitsluiten van een massage van je yoni/lingham juist ook weer de spanning erom heen voeden. Hier zit ‘m de crux: de tantrische beoefening is nu juist om alles heel rustig te laten ontvouwen. En dan mag echt alles er zijn, wat het ook is. En er is geen oordeel van mij over wat zich ontvouwt – of niet. Voor mij is je lichaam een geheel.

NB: Er is geen doelmatige wrijving om je te bevredigen, het is one-way touch. Alle andere zou mij een sekswerker maken, en ehhhhh…dat ben ik niet. De gynaecoloog raakt je yoni ook aan, de huisarts toucheert je testikels ook. Het enige verschil is dat ik geen ‘klinisch onderzoek’ doe maar je lichaam gewoon als een geheel beschouw. En juist op die manier daar aangeraakt worden opent alle poorten naar zelfliefde. Keer op keer hoor ik het weer van mijn cliënten: "Zo ben ik daar nog nooit aangeraakt!" Want bijna alle aanrakingen rondom onze intieme gebieden krijgen 99 van de 100 keer meteen een instrumentele lading. In mijn werk is die lading er niet. Stel je dat maar eens voor, hoe dat is. 

Rollen

Ik werk met respect voor je biografie; de psychische butsen en builen die je misschien hebt opgelopen waardoor je een muur om jezelf hebt heen gebouwd beschouw ik als een liefdevolle poging van je eigen systeem om je te beschermen tegen de illusie van onkwetsbaarheid. Dus kom, mét je weerstand, mét je angst en mét je verlegenheid. Je lichaam heeft de wijsheid en het antwoord. We hebben wel andere rollen, daar ben ik duidelijk in. Ik ben de professional & gever, jij de klant & de ontvanger. Maar als mens zijn we gelijkwaardig, elk met ons eigen verhaal. Als je daar behoefte aan hebt, leg ik iets uit over het proces van de massage. En ook al lees ik feilloos lichaamstaal, iemand die zich niet roert kan ik niet lezen. Dus spreken we af dat je verbaal aangeeft wanneer iets voor jou niet prettig voelt.

Afgestemde aanraking

Na het kopje thee krijg je een sari/lunghi om. Deels blijft je lijf bedekt daar waar ik niet ben met mijn handen. Natuurlijk is de ruimte lekker warm en wordt er ontspannende muziek gedraaid. De kamer is prachtig aangekleed met bloemen, kaarsen en beelden. Ik begeleid je terwijl op een grote grondmatras ligt. Ik ben gekleed maar heb blote armen, zodat je mij dichtbij kunt voelen. Uiteraard gebruik ik 100% biologische, etherische (amandel)oliën. Dan volgt er een proces van zuivere aanraking waarbij je eerst landt in het hier en nu en je in je lijf zakt. Het sleutelwoord is vertraging. Daardoor wordt de aanraking voorspelbaar en daarmee: veilig. Dan, als de ontspanning er helemaal is, gaat de massage over in levenskrachtopwekkende massage. Tweëenhalf uur gaat het helemaal om het leren/durven ontvangen van warme, smeltende energie. Een Tantric Work Session werkt door op je inzicht dat tijdens de Opstelling van het Verlangen naar voren kwam en wordt vervlochten met een van de onderdelen uit het stappenplan van het Odin Proces. Misschien denk je nu: ik snap er niks meer van. Maar HeartPepper is Abracadabravrij en vertrouw erop dat het allemaal als een puzzel in elkaar valt.

Doelloos laten ontvouwen

Hoe doelloos is een tantramassage nu echt? G.e.h.e.e.l. doelloos. Alle gevoelens die ontstaan zijn welkom. Het uitblijven van die 'instrumentele aanraking' is juist wat zo ontspant. Tjonge, er hoeft helemaal niks. Probeer dat maar 's uit. Zowel mannen als vrouwen hebben een presteerder in zich van heb ik jou daar of denken: "Maar als ik A zeg, moet ik ook B zeggen en als ik dat bedenk, wil ik al niet meer." Het kan allemaal zo anders. Het is niet voor niks dat er mensen van heinde en verre komen.

Een week E-coaching als nazorg

Één losse sessie is - zoals je zult zien bij het boeken - relatief kostbaar. Ik werk graag met mensen die door een proces begeleid willen worden en dan is één sessie simpelweg niet voldoende, hoe van harte ik je ook een 'magische doorbraak' gun. Na de sessie krijg je van mij een mail met vragen. Want direct na je ervaring meteen in je 'feedback'-stand gaan staan brengt je alleen maar naar je hoofd. Die week mag je mij mailen zoveel je wilt, tot zondagavond erna. Ik antwoord natuurlijk ook, op de dinsdag erop.

Intake

Voorafgaand boek je een intake. Dat is van belang voor ons allebei. Ik wil graag dat je met je verlangen op precies de goede plek landt. Dat kan zijn: bij mij, maar het kan ook best zijn dat je ergens anders nu beter past. Hangt gewoon allemaal af van waar je staat en waar je naar toe wilt en hoe ik je daarbij kan helpen. Ik spreek je dan graag, ±30 minuten. Dat is geen ballotage, of sollicitatiegesprek maar voor mij en voor jou een prachtige manier om kennis te maken en te kijken hoe ik je misschien van dienst kan zijn.

Het lichaam is als een brief
Lees hem door en kijk of hij het waardig is
een vorst onder ogen te komen.

Trek je terug in een hoekje, open de brief
en kijk wat er in staat.

Zijn de woorden wel geschikt voor een vorst?

Zijn ze dat niet, verscheur hem dan,
schrijf een nieuwe brief en corrigeer de fout.

Denk vooral niet dat het gemakkelijk is om de brief
van het lichaam te lezen, anders zou iedereen op
slag het geheim van het hart ontdekken.

Het valt niet mee om die brief te openen!
Dat is slechts aan de sterken voorbehouden,
het is geen kinderspel als bikkelen.

 

Rumi

Voor wie

Een tantramassage is bij uitstek geschikt voor mensen die verschrikkelijk in hun hoofd leven en dat als toevluchtsoord hebben 'gekozen'. Verklaren, analyseren, uitleggen, begrijpen voert de boventoon bij je. Maar voelen vind je lastig of misschien zelfs wel griezelig. Want wat komt er dan allemaal naar boven?

Het is ook geschikt voor mensen die gekweld worden door langdurige depressies, of juist angstig en paniekerig zijn. Een paar mensen die ik begeleid waren ronduit 'levensmoe' en gediagnosticeerd als 'uitbehandeld'.

Recent heb ik hier zelfs nog een erkenning voor gekregen voor 'het leveren van een uitzonderlijke prestatie' van een instelling. Om het maar heel concreet te beschrijven: cliënte was onderweg naar een vrijwillig euthanasieverzoek en het enige waar ik bij zou helpen was het verzachten van de laatste levensfase. Ik had geen enkel doel om cliënte af te helpen van dat besluit. Tot mijn verrassing was bij cliënte na een jaar weer volledig de levenslust terug en is het verzoek ingetrokken.

Deze sessies brengen je in contact met je basisrust, met een diepere ontspanning dan je je misschien ooit wel voor mogelijk kunt houden. En zoals je begrijpt: misschien ook wel weer de zin van je leven terugvinden.