De Lactose schoen


leestijd: ongeveer 2 minuten

Hij is er hoor! Wat? Huh? Dat moet ik zien. Met bril op zelfs. Want wat in hemelsnaam is een Lactose schoen? Ik loop naar het raam en daar staat-ie. De eerste echte Lactose… lactose? Lac..Lac..Lacoste….

Oh, wacht. Tjemig de pemig.

Als ik in mijn eentje ergens hard om kan lachen, dan maakt me dat blij. En natuurlijk ging bovenstaande in werkelijkheid 100.000 keer sneller. Hoe dan ook: een sterk staaltje selectief percipiëren was dit. Het gebeurde me vanochtend. Ik was net weer met het onderwerp bezig geweest, omdat ik ergens in mijn medisch dossier moest vermelden dat ik allergisch ben voor lactose. En zo stond ‘lactose’ weer op mijn netvlies. Ik vind het altijd interessant hoe dit werkt: bij het luisteren naar sprekers en het lezen/zien van informatie nemen we gewoon niet alles waar, want wat je ziet wordt bepaald door de bril waarmee je naar de wereld kijkt. Overtuigingen, interesse, focus, bestaande denkkaders. Zit allemaal in die bril. Zo zien zwangere vrouwen door hun bril ineens overal zwangere vrouwen; de nieuwe eigenaar van een Tesla door zijn bril ineens overal Tesla’s en denkt de hypochonder bij elke nies dat hij/zij Corona heeft. Enzovoort, en zo verder. Selectieve perceptie dus. Het betekent dat we – by default bijna – altijd maar een deel van de werkelijkheid kúnnen waarnemen. Niet omdat we de hele waarheid/werkelijk niet willen ontvangen: het gáát simpelweg niet. Er zijn zoveel prikkels en indrukken om ons heen, als we die allemaal bewust zouden waarnemen werden we gek.

Zo gaat het ook bij mijn klanten die voor een workshop, training of massage komen. Ik vraag steevast wat hun ‘verwachtingen’ zijn. Vaak hoor ik dan: “Ik heb geen verwachtingen, ik zie wel wat er gebeurt.” Dat komt misschien omdat ik op deze site vermeld dat de massage volstrekt doelloos is. Sommige klanten willen dan misschien alvast een beetje hun best doen (zegt mijn bril). Maar verwachtingsloos zijn, is echt moeilijk. Om niet te zeggen: niet te doen.

Veel beter kun je je afvragen wat er in jouw huidige overtuigingen zit, wat er in je interesse-gebied is momenteel of waar je focus op dit ogenblik ligt. Dat leert je veel meer over jezelf. En juist het vastpakken daarvan, maakt het loslaten makkelijker. Dan wordt erkennen dat je een filter/bril hébt (daar kun je dus niet omheen) makkelijker. En kun je makkelijker herkennen welk filter er momenteel aan het woord is.

En dan is ‘kijken zonder oordelen of verwachtingen’ in ieder geval iets makkelijker. Dan kun je je echt openstellen welke nieuwe belevenissen op je liggen te wachten als je een totaal nieuwe ervaring opdoet bij de workshop, training of massage bij HeartPepper. Bijvoorbeeld.

Foto boven: Thomas Aeschleman

Foto onder: Carolien Oosterhoff

Plaats een reactie