De effecten van emotionele afgeslotenheid in het lichaam


leestijd: ongeveer 2 minuten

Gevoelsarmoede

Vaak gaat emotionele vervlakking ook samen met lichamelijke gevoelsarmoede. Sommige mensen die in mijn praktijk komen willen graag ‘pittig’ of ‘diep’ of ‘stevig’ aangeraakt worden. “𝘗𝘢𝘬 𝘮𝘦 𝘮𝘢𝘢𝘳 𝘨𝘰𝘦𝘥 𝘣𝘦𝘦𝘵 𝘩𝘰𝘰𝘳, 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘷𝘢𝘯 𝘥𝘢𝘵 𝘻𝘢𝘤𝘩𝘵𝘦𝘷𝘦𝘦𝘳𝘵𝘫𝘦𝘴-𝘸𝘦𝘳𝘬.” Want dat is wat ze kennen: hard geraakt worden. Dat geeft tenminste een impuls, een teken van leven in het lichaam. Maar elke druk creëert tegendruk. En voor je het weet zit de cliënt/e in de vechtmodus, of in een staat van verzet. En vaak volkomen onbewust. Want bekend maakt bemind.

Maar ons lichaam is een ware bibliotheek van aanraking: een hand op onze schouder kan waardering, begrip of compassie overbrengen. Het kan waarschuwend zijn of juist troostend. Het kan ons blij maken, of kalmeren. Dus moeten je de ander ‘gewoon’ meer boeken laten lezen, zodat de innerlijke bibliotheek aangevuld wordt.

Een behulpzame stap, waar we de cliënt/e wel écht mee helpen, is juist vertragen en verzachten. Door vederlichte aanrakingen, zachte strijkingen en door te v.e.r.t.r.a.g.e.n. in de aanraking. En dan gebeurt er wat. Soms vraagt de cliënt/e na afloop of de partner ook een keer kan komen. Meestal nodig ik ze dan allebei uit op de praktijk en leer ik de partners elkaar aanraken met deze vorm van aandacht. Dit moet voorgedaan, voorgeleefd worden. Want in 99 van de 100 gevallen is de aanraking nog steeds te stevig, te diep en vooral te snel. En barsten mensen met veel trauma uit hun voegen van schaamte over hun lichamelijkheid.

Stoei je met het gebrek aan contact met jezelf, omdat je snel bezig bent met de ander? Kom dan eens een sessie Aanraaktherapie bij me halen.

 

Plaats een reactie