Complementaire Professionals


leestijd: ongeveer 2 minuten

Het kan je niet ontgaan zijn. Hoe de wereld zich aan verdelen is in complottheorie-aanhangers en mensen die zich kritisch laten leiden door de wetenschap.

Het is zo verdrietig om te zien hoe veel van mijn voormalige collega’s in de yogawereld, meditatieclubs en de zing- en ademgroepen zich met open ogen in de Fabeltjesfuik hebben laten sleuren. De gekte neemt steeds meer toe en het is moeilijk om ‘ze’ nog te bereiken. Een van de fnuikende overtuigingen van de meer spiritueel ingestelde mensen is dat er niet geoordeeld mag worden. Dat zou uitsluitend werken (als in: niet ingesloten). Schokkend om te zien hoeveel onzin er daardoor floreert op ’t ogenblik en wat deze waanzin rondom ‘niet mogen oordelen’ aan verwarring veroorzaakt.

Oordelen is een prachtig moreel kompas

Onze oordelen vormen een prima antenne voor moreel slechte zaken. Beschouw het als je kompas. Het is nondedju maar goed dat we een oordeel hebben over Hitler. Het is meer dan prima dat we een oordeel hebben over Breivik. En we mogen opgelucht ademhalen als we van binnen gruwelen bij de acties van De Bloedgravin. Het niet willen oordelen, en erger nog: anderen veroordelen over hun oordelen, is een grote Gaslight van jewelste. HeartPepper is een Abracadabravrije organisatie. Dat bestaat ook, ja. En gelukkig maar.

Een leestip, dus.

Het is voor iedereen goed om kennis te hebben van beïnvloeding. Om de doodeenvoudige reden dat je minder beïnvloedbaar wordt als je weet hoe de ’tactieken’ van cults werken. Een boek dat ik dan ook graag aanbeveel – al sinds jaar en dag – is ‘Virus of the Mind’ van Richard Brody. Momenteel niet leverbaar in Nederland zie ik, maar online is het ook in PDF verkrijgbaar als je even zoekt. En natuurlijk als E-book.

Het is voor jou als klant, potentiële klant, of afgelopen klant, goed te weten hoe ik hierin sta. Ik ben zowel rationeel als emotioneel. Liefdevol als direct. Houd van hoofd, hart en handen. En ben dol op voelen en denken. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrieven als je blij wordt van deze blog. En griezel je van mijn rationele kant? Mijn directheid? Omdat je dan concludeert dat ik daarom ‘niet liefdevol’ zou zijn, dan weet je de uitschrijfknop ook te vinden hoop ik.

Ik ben altijd liefdevol. Maar beslist niet altijd aardig.

Welkom!