Compassion Fatigue

En als het dan zo is
leg ik mijn pad
naast het jouwe
en loop ik met je mee

Ik was nog naar de goden
of ze iets konden regelen
zo werkt dat niet
zeiden ze

maar wees gerust
laat zijn
zie je hart
dat luisteren kan
het weet dat de rivier
haar bochten neemt.

(Gerdine Smit)

Start 25 november 2022
6 vrijdagavonden
20:30 - 21:15
Wat ga je leren?

Mensen in ‘ons vak’: wij zijn getraind om onze eigen emoties opzij te zetten terwille van het proces van de ander. Nee, je mag niet meehuilen op de begrafenis van het kleine kindje als uitvaartondernemer. Nee, je mag niet boos worden op de depressieve ouder die voor de 10e keer zijn kind vergeet van school te halen als medewerker van Jeugdzorg. Nee, je mag niet halverwege de filmbeelden stoppen met editen en je hoofd wegdraaien als editor van de NOS.

Kan niet.
Mag niet.
Want de ander gaat voor.

En zo hoort het ook, in ‘het vak’. Zou je zeggen. Maar ja. Niet als je daar zelf aan onderdoor gaat. Wil je hier meer over leren? En voorkomen dat dit gaat eindigen in een burn-out? Dompel jezelf dan onder in deze thematiek en volg deze laagdrempelige online class. Wat ga je leren?

VOEDEN EN GEVOED WORDEN

We kijken in week 1 naar alles wat je voedt en wat je niet (meer) voedt. Dat nemen we letterlijk en figuurlijk.

Welke frustraties zet je om in voeding die geen voeding is? Welke emotionele voeding heb je wel nodig? Wat heb jij nodig om deze 6 weken op alle manieren denkbaar gevoed door te komen, zodat je wat aan deze online class hebt.

BEWEGEN EN BEWOGEN WORDEN

In week 2 kijken naar alles wat jou beweegt en waar je in stil gezet mag worden. Dat nemen we letterlijk en figuurlijk.

Welke beweging zie je jezelf maken in het contact? Ben je er al voordat de ander heeft gezegd dat je nodig bent? Welke gezondere beweging kun je jezelf aanleren? Hoe dien je jezelf en de ander zonder energieverlies?

RUSTPLEKKEN EN BRONNEN VINDEN

De 3e week gaat over waar je je rust vindt en waar niet. We kijken naar je rustgewoontes en waar je op leegloopt.

Hoe ziet je dag-/nachtritme er uit? Hoeveel momenten van rust neem je überhaupt en waar kun je die vinden? Hoe zet je je piekermodus uit, incl. praktische oefeningen. Waar loop je leeg en waar laad je van op?

MAGISCHE KINDPLEK ZOEKEN

In de 5e week kijken we ook naar de oorsprong van je 'leegloop'neigingen. Hiervoor moeten we omkijken naar je levensverhaal.

Welke kindconclusie heeft je laten bewegen naar de Plek van Zorg? Welke eerste aanwijzing over het keren van je kindconclusies kun je vinden? Hoe kun je je magische kind eren én van haar/hem afscheid nemen? Met welk ritueel neem je vervolgens afscheid van die magische plek?

SEMI-PERMEABELE GRONDHOUDING

In de 4e week besteden we tijd aan hoe je semi-permeabel kunt worden. Wat wil je letterlijk binnen- en buitensluiten?

Wat komt te hard binnen bij je? Wie wil je op afstand houden en hoe kun je dat doen? Hoe kun je de verwachtingen van anderen managen zodat je jezelf meer vrijspeelt? Welke pijnplekken in jou verdienen heling?

DIENENDE PLEK VINDEN

In week 6 ga je op zoek naar je dienende plek. Want de magische plek is niet altijd de meest ‘dienende plek’.

Hoe herken je de rollen / projecten / klussen die je voortaan gaat afstoten? Hoe zorg je ervoor dat je je valkuilen en 'red flags' herkent? Wat is de dynamiek tussen jou en je werkgever of tussen jouzelf en je eigen bedrijf? Welk inzicht in jouw nieuwe plek en bijdrage zie je voor je vanaf nu?

Wat houdt het in?

Elke dinsdag krijg je een online les afgeleverd, met inspiratie, wetenschappelijke achtergronden, vragen en opdrachten als huiswerk. Maar de meeste mensen doen met een online les niet zoveel; consumeren het en daar blijft het dan bij. Dus spreken we elkaar als groep elke vrijdag via Zoom en zijn er uitwisselingen onderling, creatieve opdrachten en is er verbinding. Je wordt lid van het besloten WhatsAppgroepje.

Samenvatting

Start vrijdag 25 november 2022

20:30 uur - 21:15 uur Zoom

6 weken lang elke vrijdagavond

375,- Euro (excl. BTW)

Voor wie?

Ik werk vooral voor/met mensen die in de (geestelijke) gezondheidszorg werken. De meeste klanten zijn zelf ook ondernemer. Denk aan (in opleiding zijnde) psychologen, artsen, therapeuten, psychiaters, coaches, healers, mentoren, begeleiders, filosofen en zorgverlenende ondernemers. Kortom: Professioneel Zorgverleners met een groot hart en een rijk bedraad brein.

'Ontgin, waar niemand
vruchtbaarheid vermoedt,
elke woestijn heeft zijn wel;
geloof onafgebroken:
hier móét water zijn.'

Hendrik Marsman

Waarom zou je meedoen?

Voor wie is dit niet?

Je weet het van binnen al, als je dit leest, of je juist graag wilt meedoen of nog niet. Merk je dat je twijfelt? Boek dan een intake. Want mijn online trainingen zien er anders uit dan anders, waarbij serieuze inhoud ook afgewisseld wordt met licht, lucht en vrijheid. Wat ik wel doe is je van binnen opschudden en bewegen zodat je uit de schadelijke patronen kunt stappen. Maar voel je een nee, dan zou ik dat gewoon maar eren.

Voor wie wel?

Ben jij doodmoe van het doodmoe zijn? Dacht je bij het woord Compassion Fatigue meteen: "Ja dát is wat ik heb!"? Wil je concrete en tastbare inspiratie opdoen, opdrachten krijgen en verlang je naar een groep met gelijkgestemden? Stap dan in en boek 'm vandaag nog.

Resultaten

Na deze 6 weken ben je helemaal wakker in dit thema. Je bent je bewust van je magische plek, kent je dienende plek, weet hoe je moet voorkomen dat je weer in oude valkuilen stapt. Je kunt respectvol begrenzen en hebt de zin in je werk weer terug. Je voelt ruimte! Ruimte. Ruimte...

"Carolien weet je met liefdevolle hand naar je blokkades te brengen. En van daaruit heeft ze mij op het juiste pad gebracht. Dat was in mijn geval ‘de ademhaling’ waarin ik me nu aan het oefenen ben. Geen quick fix, wel precies wat ik nodig had op dat moment."

"Met regelmaat bezoek ik Carolien, van HeartPepper. Mijn verwondering over haar helderheid en scherpe inzicht blijft maar groeien. Iedere keer weer brengt ze me met haar grote integriteit naar een rijke plek vol diepgang en zelfliefde. Ik voel me verzacht, verstild door haar diepe medemenselijkheid en compassie met alles wat ik meebreng in de sessies: boosheid, droevenis en existentiële levensvragen. Carolien is de beste getuige die ik me maar kan wensen, in mijn turbulente leven temidden van mijn persoonlijke groeiprocessen."

"Ik voel heel subtiel wat je werk voor mij gedaan heeft. Gisteravond en vanmorgen de tijd genomen om de herinnering op te halen. Ik voel mij zachter. Vanuit die rust kan dat, is er bedding. Daar ga ik verder mee aan de slag."

Wie geeft deze Online Training?

HeartPepper: voor een oersterke relatie met jezelf

Carolien-Oosterhoff-foto-Lucy-Lambriex-2366-850pix

Carolien Oosterhoff (1967) is een vrije, levendige geest die haar sporen heeft verdiend in internationale consultancy en training/coaching. Na meer dan 20 jaar werkervaring startte ze in 2009 haar eigen bureau. Een 'under the skin' trainer/coach die het leven - en jou - bij de kladden grijpt. Ze is Register Coach, heeft oneindig veel opleidingen gevolgd en staat ingeschreven bij het Abituriëntenregister CPION. Een Renaissance Soul, levenskunstenaar pur sang met werk dat vorm krijgt in film, persoonlijke begeleidingswerk en schrijven van poëzie en proza. 

Carolien is de oprichter van HeartPepper®. "80% van de tijd die je met mij doorbrengt ben ik jouw vragenvuur, interviewer en diepzeeduiker die jou helpt je eigen antwoorden te vinden. Ik doorzie patronen in intermenselijk gedrag in no-time en leg de vinger op de zere plek, soms nog voordat jij het zelf waargenomen hebt. Tough love in de begeleiding, dat scheelt jou maanden gesprekken bij collega's die er om heen draaien of die je niet durven spiegelen of confronteren."

Visie op groepstrainingen bij HeartPepper

Alle workshops die gegeven worden veronderstellen een zelfde 'entreelevel' qua kennis en vaardigheden in het thema van de dag. In de praktijk weet de een - uiteraard - meer van een bepaald onderwerp dan een ander. Het maakt de groep onveilig als er tussen de groepsleden onderling een 'kenniswedstrijdje ontstaat' of sfeer waarin 'elkaar vliegen afvangen' de boventoon voert. Die energie wil ik niet in mijn groepen. We zijn aan elkaar gelijk als mens en aan elkaar aftroeven op kennis heeft uiteindelijk onder de streep niemand wat. Het werkt vooral niet sfeerverhogend tussen groepsleden, laat ik dat benadrukken.

Soms wordt er van je gevraagd iets over jezelf te delen. Op geen enkel moment ben je hiertoe verplicht. Sommige mensen leren nu eenmaal sneller door naar het proces van anderen te kijken en durven dan zelf pas de deur van hun hart open te doen. Er wordt wel verondersteld dat je op je gemak bent met emotionele verhalen van anderen.

Alle workshops zijn voor alle kleuren, geuren en smaken mensen. Dus Lgbtqia+ en ook alles wat daar weer buiten valt: welkom. De samenstelling van de groep is gebaseerd op volgorde van inschrijving. Mensen met een handicap of andere invaliderende lichamelijke aandoening: de praktijkruimte is op de begane grond en goed in en uit te rijden met rolstoelen. Laat weten als je een speciaal verzoek hebt waar we rekening mee kunnen houden op voorhand zodat de workshopdag voor jou zonder ongemakken kan verlopen.

Bij HeartPepper tolereer ik geen racisme, discriminatie, vrouwonvriendelijk gedrag of taalgebruik, bodyshaming, validisme. Ik accepteer alle politieke standpunten en persoonlijke meningen, maar treedt actief op tegen de verspreiding van desinformatie. Als je op zoek bent naar groepen waar je je standpunt over vaccinatie kan delen, kan dit buiten de workshop prima. Mensen die de grens van een ander niet kunnen verdragen, die 'nee is nee' niet snappen, zijn niet welkom.

Een covid-sneltest, vaccin of een andere manier om het risico op verspreiding van covid te minimaliseren tijdens dit evenement heeft de voorkeur. 

Op alle workshops zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.

Als je een met een programma van HeartPepper meedoet, verklaar je het volgende."Hierbij verklaar ik dat ik op de hoogte ben dat de deelname aan een workshop, Aanraaktherapie-sessie of Tantric Works Session een fysieke, emotionele en energetische uitwisseling impliceert. Ik ben mij er bewust van dat ik zelf verantwoordelijkheid heb om aan te geven waar mijn grenzen liggen (waar ik me comfortabel bij voel) en dat ik me ertoe verbind de grenzen van andere deelnemers te respecteren. Dit betekent ook dat ik bij machte ben om steeds te kiezen om mijn deelname aan een activiteit te onderbreken. Ik verklaar dat ik in een fysiek, emotioneel en mentaal voldoende stabiele toestand verkeer, om de workshop of sessie zonder risico te volbrengen en dat ik HeartPepper en mede-organisatoren niet aansprakelijk zal stellen voor eventuele gevolgen van het werkproces. Indien ik onder behandeling ben voor een of meerdere fysieke of mentale aandoeningen, geef ik dit aan bij de organisatoren."