Ben je dader of slachtoffer – de verwarring


leestijd: ongeveer < 1 minuten

De verwarring

Als er een moment is geweest in mijn werk als gedragstrainer/coach waarop ik mijn verontwaardiging bijna niet meer kon onderdrukken was het wel toen ik een coachee, die slachtoffer was geweest van ernstig seksueel geweld, hoorde vertellen over de verwarring die ze ervoer bij de ervaringen die ze doorstaan had. Was ze nu ook dader geweest, vroeg ze zich af. Ik was boos omdat ik vermoedde dat de dader haar in die verwarring gedrukt had, zoals zo vaak gebeurt om het slachtoffer het emotionele bos in te sturen (en waarmee de dader hoopt een klacht/proces te kunnen ontlopen).

“𝘏𝘦𝘣 𝘪𝘬 𝘯𝘶 𝘮𝘦𝘦𝘨𝘦𝘥𝘢𝘢𝘯 𝘰𝘧 𝘯𝘪𝘦𝘵? 𝘏𝘦𝘣 𝘪𝘬 𝘩𝘦𝘵 𝘶𝘪𝘵𝘨𝘦𝘭𝘰𝘬𝘵 𝘰𝘧 𝘯𝘪𝘦𝘵? 𝘔𝘪𝘫𝘯 𝘭𝘪𝘤𝘩𝘢𝘢𝘮 𝘳𝘦𝘢𝘨𝘦𝘦𝘳𝘥𝘦; 𝘷𝘰𝘯𝘥 𝘪𝘬 𝘩𝘦𝘵 𝘱𝘳𝘦𝘵𝘵𝘪𝘨 𝘰𝘧 𝘯𝘪𝘦𝘵?”

“𝘋𝘦 𝘷𝘳𝘢𝘢𝘨 𝘪𝘴 𝘥𝘶𝘴: 𝘣𝘦𝘯 𝘪𝘬 𝘰𝘰𝘬 𝘥𝘢𝘥𝘦𝘳 𝘨𝘦𝘸𝘦𝘦𝘴𝘵?” zei ik.

Mijn boosheid gaf me de beste wedervraag die ik kon bedenken; daar is dat vuur van woede ook goed voor. Het maakt razendsnel de advocaat in mij los.

“𝘐𝘴 𝘩𝘪𝘫 𝘴𝘭𝘢𝘤𝘩𝘵𝘰𝘧𝘧𝘦𝘳 𝘷𝘢𝘯 𝘫𝘰𝘶, 𝘥𝘢𝘯?” vroeg ik liefdevol en provocatief.

En toen kwam er meteen helderheid. De coachee ging zichzelf gewéldig verdedigen en de verwarring was meteen opgelost.

Plaats een reactie