Aanraaktherapie®

Met Aanraaktherapie® wordt aanraken & aangeraakt ondubbelzinnig, concreet en veilig

 

Herken(nen) je/jullie dit?

  • Laat je te vaak over je grenzen gaan, ook al kwalificeer je jezelf als een ‘sterke vrouw’ of ‘stevige man’ (“Ik kan geen nee zeggen”)?
  • Durf je geen ja en/of nee te verkopen, juist in intieme relaties (“Ik heb verlatingsangst of bindingsangst”)?
  • Weet je niet wat je zelf nodig hebt in relaties (“Ik weet niet wat ik voel”)?
  • Voelt het kwetsbaar om je behoeftes kenbaar te maken (“Ik weet niet wat ik wil”)?
  • Merk je dat je je teveel bezighoudt met je partner in het lichamelijk contact (“Ik ben een pleaser”)?
  • Is de intimiteit tussen jullie al een poos verloren of is bij elke toenadering de teleurstelling bij voorbaat al in de maak (“We hebben geen seks meer” of “We knuffelen alleen nog maar”)?
  • Stoei je met het concept van ‘consent’ en durf je nu helemaal niks meer (“Ik durf niet meer op iemand af te stappen” of “Ik ben heel bang om iets fout te doen en dan de kous op mijn kop te krijgen”)?

Hier kun(nen) je/jullie beslist bij geholpen worden. Lees even door hoe concreet deze sessies het antwoord zijn.

Geschiedenis

Aanraaktherapie® is een therapeutische interventie, ontwikkeld door Carolien Oosterhoff van HeartPepper, om mensen met zorgvuldig geformuleerde tederheid weer in contact te brengen met hun oersterke, zachte zelf. Zo kan het lichaam op diepe niveaus weer nieuwe ervaringen meemaken die het tegendeel zijn van de overspoelingen die er mogelijk geweest zijn. Ik word als een van de best geïnformeerde intimiteitscoaches in de Benelux gezien voor iedereen die nieuwe manieren wil aanleren om in liefdesrelaties te navigeren – van je relatie met je eigen lichaam tot je relaties met anderen … via je relatie met aanraking en plezier. Sessies met mij zijn hands-on. Ik werk op een gestructureerde, onspannen en hoogsensitieve manier met aanraking, waarbij ik gebruik maak van 4 dynamieken en 3 vormen van aanraking. Hierdoor wordt er voor ons beiden zoveel mogelijk veiligheid gecreëerd.

Aanraaktherapie®

De behoefte aan fysiek contact is in mensen verankerd. Een simpele aanraking kan een waaier van emoties oproepen. Deze methode is in de afgelopen 12 jaar dag na dag, maand na maand, jaar na jaar, steeds dieper uitgewerkt, verfijnd en bijgeslepen. Dank ben ik verschuldigd aan de meer dan 1000 klanten die mij ‘zomaar’ vonden. Schatplichtig ben ik aan mijn leermeesters die mij hielpen met mijn eigen intimiteitsvraagstuk. En trots ben ik op mijn eigen-wijsheid om interventies door te ontwikkelen tot mijn eigen vorm. Inspiraties, adem van de geest, kwamen tot mij via…ja, wat eigenlijk: God? Het licht? Het Universum? Een wonder? Ik denk toch vooral dat ik me echt goed durf te laten leiden door Het Moment Zelf. En zo geschiedde: voortkomend uit mijn werkervaring van de afgelopen 12 jaar met klassieke massage, tantra en het Wheel of Consent was er ineens mijn eigen werkvorm: Aanraaktherapie®. 

Opstelling van het Lichaam + Aanraaktherapie®?

Dit traject bestaat uit vijf opeenvolgende sessies (deze zijn niet los te boeken), steeds met één maand er tussen. Je maakt kennis met het Wheel of Consent in je lichaam. De eerste sessie is een Opstelling van het Lichaam. Misschien ben je bekend met Systemisch Werk, waarbij je een symbolische voorstelling maakt van je vraagstuk met behulp van representanten (of poppetjes of vloerankers) in een ruimte. Je kunt ingezoomd en uitgezoomd je vraagstuk verkennen. De Opstelling van het Lichaam werkt zo: we verkennen samen eerst – zonder dat er nog maar iets van aanraking is geweest – wát welk lichaamsdeel je te vertellen heeft. Wat is de geschiedenis met je benen (moest je je vaak uit de voeten maken vaak of ben je op de vlucht, of heb je juist een sterke wil)? Welk verhaal vertellen je schouders (wat ligt er op, welke aapjes zijn geplaatst of heb je juist een onverschillige houding aangenomen?). Maar ook veel subtieler, wandelen we via het lichaam zo langs je geschiedenis. Zo hebben we eerst rustig met elkaar kennisgemaakt, ken ik je verhaal al enigszins en is de veiligheid om je over te geven aan mijn handen al groter.

“We arrive at consent together”

Wheel of Consent – vier sessies met verkenningstochten

Erna volgen vier sessies; in elke sessie werken we met één kwadrant van het Wheel of Consent. Elke maand één afspraak, met genoeg momenten om je ervaringen te integreren in je leven tussentijds. Het door Betty Martin ontwikkelde model zegt je wellicht op dit moment nog niets, dus ik leg het hieronder uit met het Wheel erbij. Het model is ontwikkeld om met elkaar, dus SAMEN, consent te bereiken. In sessie 1 (Accepteren) en sessie 2 (Toestaan) kom je alleen. In sessie 3 (Dienen) en 4 (Nemen) neem je iemand mee op wie je kunt oefenen. Dat kan een/je partner, vriend/in, lover zijn. Of, als je niemand hebt of durft mee te vragen, mag je mij als oefenmodel inzetten (met als enig voorbehoud dat ik niet naakt beoefen met mijn cliënten en dat dat wel kan als je zelf een intieme partner meeneemt). Wel of niet naakt zijn maakt overigens niet eens veel uit, het zal je verrassen. 

Wat gebeurt er in deze sessies?

Concreet, dan nu. Na ons kopje thee krijg je een sari/lunghi om. Je bent geheel gekleed of je ontbloot daar waar je huid-op-huid contact wilt. Natuurlijk is de ruimte warm en wordt er ontspannende muziek gedraaid. Ik werk met je op een verwarmde massagetafel. Er is een doek/handdoek over je heen, eventueel aangevuld met een zwaartedeken. Ik ben gekleed en heb voor wie huid-op-huid contact wil ervaren blote armen, zodat je mij dichtbij kunt voelen. Ik gebruik 100% biologische olie (van amandel) en voor het gezicht gebruik ik Alquimia olie, de koningin van de etherisch oliën. Dan volgt er een proces van zuivere aanraking waarbij je eerst landt in het hier en nu. Met zuiver bedoel ik hier: elke aanraking wordt met consentvragen uit het Wheel begeleid. De genitale aanraking (Pelvic Release of ook wel Yoni Release en Lingham Release) is een onderdeel van deze sessies voor wie dat wil. Het doel is niet seksualiteit ‘uitlokken’ (ook al hoeft onderdrukken ook niet) maar de les is vooral om te ontdekken hoe we samen tot consent komen. Jij met je partner, of jij in contact met mij. En bovendien is er in ons bekken nogal veel te helen, voor de meesten onder ons.

Vertraging

Het sleutelwoord is vertraging. Daardoor wordt de aanraking voorspelbaar en daarmee ondubbelzinnig en veilig. Ineens kun je loslaten doordat ik je vasthoud, daar hoef je je niet actief mee te bemoeien. Dit wordt ‘holding’ genoemd; de aanraking wordt een bedding waarin jouw rivier kan gaan stromen. Dit ben je natuurlijk óók zelf: je bent aanwezigheid maar als er iemand anders bij is kan die aanwezigheid groter en ruimer worden. Je komt terecht in een gevoelswereld waarin tijd en ruimte ophoudt te bestaan.

Resultaten van deze vijf sessies samen

→ Je kent je wensen, verlangens en JA…

→ Je voelt je grenzen, je weerstand en NEE…

→ Je durft beide bespreekbaar te maken…

→ Je bent weer nieuwsgierig en open-hartig…

→ Je kunt loslaten, doordat je nu weet hoe je vastgehouden wilt worden.

Nadit traject ben je volstrekt helder over wat het verschil is in geven en ontvangen en voel je precies voor wie de aanraking is. Je bent goed in staat je behoeftes te voelen en bespreekbaar te maken, je durft te zeggen wat je wilt en niet wilt, je voelt gelijkwaardigheid tussen jou en je partner/vrienden en er komt totale ontspanning in je contacten en relateren. Je wensen en grenzen zijn onbetwistbaar! Je bent vrij!

Kom, mét je weerstand, mét je angst en mét je verlegenheid. Dat is welkom en brengt prachtige boodschappen mee. Je lichaam heeft de wijsheid en het antwoord. Denk niet dat jij ‘niet geschikt’ bent omdat je teveel overspoeling hebt meegemaakt. Twijfel je? Boek dan een intake vooral. Dan hebben we het er over. En krijg je goudeerlijk advies (of het missschien toch nog even beter kan wachten of dat ik denk dat het echt tijd is en je die enge drempel ‘gewoon’ even over moet).

Carolien Oosterhoff

Mijn sessie met Carolien krijgt een 9. De drie dingen die ik vooral heel behulpzaam vond en daarmee dus heel prettig waren de ontvangst, Carolien haar uitleg en de manier waarop ze een veilige plek creërde voor me. Ik was me nog niet zo bewust van mijn traumareacties in de aanraking. Dit heeft er dan ook ervoor gezorgd dat ik mij daar verder in wil verdiepen. Dit is een tool waarmee ik denk anderen ook te kunnen helpen. Daarnaast voel ik ook dat er meer ruimte in mij is ontstaan door het oplossen van pijn. Voorzichtig heeft de sessie ook voor nog meer verdieping gezorgd in mijn relatie. 

Aimée de Wit

Kalmeer je zenuwstelsel

Een paar basisprincipes leg ik ook graag uit, hoe moeilijk dit werk nu juist ook onder woorden te brengen is. Het sleutelwoord in mijn werk is: vertragen. Dat maakt intimiteit en echt contact wakker en kalmeert je ‘nervous system’ enorm.

Snel overgaan op seks?

Veel mensen vermijden intimiteit. In relaties door heel snel over te gaan op seks, bijvoorbeeld. Of door dat juist helemaal te vermijden. Om je hartstochtelijke zelfzorg en transformerende liefde te voelen en voeden, is eerst echt contact met jezelf nodig. Daar is Aanraaktherapie® uitermate geschikt voor. 

Laat een nieuwe wereld voor je openen!

Dat is écht wat Aanraaktherapie® je brengt. Je bent welkom. 

De 4 Consent sessies: wat ga je ervaren en wat leer je daar van?

“Ik vind dat jij heel goed bent in wat je doet. Je kent mij niet en toch kun je in een relatief korte tijd tot de kern komen. Je bent open, eerlijk, respectvol en zorgt voor een veilig gevoel door te zeggen wat je doet. Je manier van contact maken, hoe je verbindt, je bent zó respectvol. Op de schaal van 1-10 krijg je van mij een 10. Ik ervoer echt Kundalini.

Els Keizer

Zorgprofessional

Bij Carolien heb ik voor de eerste keer een sessie ‘Aanraaktherapie’ gehad. Al enige tijd zit ik in een intens rouwproces na het overlijden van mijn man. Een pijnlijk proces met veel verdriet en groot gemis. Daardoor voelt m’n lichaam vaak moe, koud en leeg. Carolien nam de tijd om uit te leggen hoe de sessie zou gaan verlopen en wat ik kon verwachten. We startten met een korte meditatie. De behandeling was heel fijn en intens. Carolien zorgt met haar zachte, liefdevolle aanraking dat je aandacht verschuift van je hoofd naar je lijf. Door de langzame, prettige strijkingen voelde ik me gedragen en gekoesterd. Zo ontstond er zachtheid, lichtheid en ruimte in m’n lijf, die heel lang en intens doorwerkte. Ik heb de behandeling als heel helend ervaren. Dank!!!

Hannah Bouma

Triggerpoint docente, MindFul Touch

Voor wie is het vooral?

Ten eerste: als je je aangesproken voelt, en de ‘roep voelt’ om deze serie te boeken, zou ik gewoon maar boeken. Twijfel je? Boek dan een intake. Mijn werk is voornamelijk bedoeld voor Professionele Begeleiders/Zorgverleners maar zo nu en dan komen er ook particulieren. Alles in onze ontmoeting, voor, tijdens en na de massage is gericht op het ontwikkelen van een verbinding tussen lichaam en geest. De massages zijn diepgaand, liefdevol en hoopgevend. Jouw rol als ontvanger is passief. Ontvangend. Rustend. En dat is voor velen nog helemaal niet zo gemakkelijk. Mijn rol is dienend, soms directief (als het gaat over ademen en focus houden) en gevend. Ik ben de professional & gever, jij de klant & de ontvanger. Ik werk met respect voor je biografie; de psychische butsen en builen die je misschien hebt opgelopen waardoor je een muur om jezelf hebt heen gebouwd beschouw ik als een liefdevolle poging van je eigen systeem om je te beschermen tegen de illusie van onkwetsbaarheid.

Getraind by Betty Martin, Robyn Dalzen en Michael Dresser

Het boek van Betty Martin (The Art of Receiving and Giving) over haar revolutionaire model het ‘Wheel of Consent’ is er een die de wereld (en mijn leven) behoorlijk op zijn kop gezet heeft. Wat mijn handen ermee hebben gedaan nog meer: ik snap het nu op celniveau. Alles rondom wensen en grenzen krijgt er kraakheldere kaders van. Ik weet dat dit het állerbeste antwoord is op de #metoo affaires waarin iedereen zoekend lijkt. Ben je professioneel begeleider en wil je zelf opgeleid worden tot Aanraaktherapeut®? Kijk dan hier.

Waarom moet je bij mij zijn?

Aanraaktherapie® is gestoeld op de beste principes uit mijn gevolgde opleidingen en eigen ervaringen van de afgelopen 12 jaar in professionele aanraking. De vertraging is het stuk uit tantra, wat ik overgenomen en geïncorporeerd heb in mijn werk als Aanraaktherapeut®. Daar heb ik nog een tiental ‘best practices’ van andere disciplines in verfijning, denk- en voelwijzen (en diepzeeduiken) aan toegevoegd. De Opstelling van het Verlangen, voorafgaand aan een Tantric Work Session, komt bijvoorbeeld uit mijn opleiding Systemisch Werk en is op Franz Ruppert’s werk gebaseerd. Alle ‘expressie via het lichaam’ is rechtstreeks uit mijn opleidingen Stembevrijding en Tantra gekomen. Veel gespreksinterventies in coaching op ziels- en identiteitslaag (voor duurzame transformatie) leerde ik in de 3-jarige Phoenixopleidingen en hun specialisatieopleidingen. En de veel inzichten over intimiteit en zelfzorg leerde ik weer bij HeartIQ. Alle meditie-in-actie en mindfulness, huiswerk dat ik zonder meer meegeef in de leergang, leerde ik in Plum Village, waar ik sinds 1998 regelmatig kom. En zelfs mijn directieve kant in mijn werk als filmregisseur, gebruik ik om overzichtelijk leiding te houden over jouw proces zodat je tegen mij aan kunt leunen terwijl jij jezelf steeds meer opent. Deze blend mondde uiteindelijk uit in mijn eigen methodiek: Aanraaktherapie®.

Aanraken en aangeraakt worden met consent wordt eindelijk concreet

Bij lichamelijke aanraking kunnen we goed openen maar het is meteen het gebied waarin we ook onze geslotenheid zo kunnen ervaren. We voelen soms schaamte, onvrijheid of angst. Bij iedereen die een sessie bij mij boekt, gaat het altijd over het verlangen om juist te openen. Expressie te willen geven aan wat er van binnen woedt. Je krijgt dus heel concrete vragen van me en ik vraag aan jou om volledig in te tunen op waar je ten diepste bereid toe bent om één stapje in te zetten. Het klinkt alsof ik mateloos voorzichtig ben waardoor en ‘niks gebeurt’ maar oh wee, je zult versteld staan van de impact. Je zult beslist de eerste niet zijn die naar huis gaan met het gevoel dat er een nieuwe wereld is opengegaan. Het doel van deze vier sessies is dat je weer volkomen kunt ontspannen in aanraking. En nog veel, veel, veel meer dan dat…

Tarief

Het tarief van dit traject (€1.695,-) en dit traject wordt in de meeste gevallen vergoed door werkgevers of door een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor zelfstandigen geldt dat de kosten voor werkgerelateerde coaching als zakelijke kosten op te voeren zijn.

“Wat een krachtige ervaring was deze sessie weer (die ik onlangs heb mogen ervaren voor de tweede keer). Carolien is in haar aanwezigheid ontzettend liefdevol en duidelijk, een fijne combinatie die mij het gevoel geeft in goede handen te zijn. Ze werkt in het moment met dat wat er op dat moment aandacht vraagt. The Wheel of Consent die ze toepaste was heel verhelderend en schept veiligheid. Veiligheid van waaruit ik kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd durf te zijn. Ik merk opnieuw hoe haar methode en wat ze er mee doet in haar handen, doorwerkt in mijn dagelijkse leven op het gebied van veiligheid in mezelf, het voelen van mijn lijf, mijn wensen en grenzen opmerken en daar uiting aan te geven in de buitenwereld. Oftewel een verdere groei in verbinding met mezelf en de ander. Ik ben je dankbaar Carolien! [naam bekend bij HeartPepper]”

[Naam bekend bij HeartPepper]

Psychologe

“De emoties kwamen toen ik thuis was. Ben een beetje traag soms. Je aanraken zit in mijn lijf, het voelt zo goed. En ik ben benieuwd hoe het doorwerkt. Heel fijn hoe jij bent en je je werk vorm geeft. De liefde is voelbaar en intens. Ik tintel nog na en spreek graag nog een keer met je af. Dank je voor je aandacht en liefde. Liefs, Peter.”

Peter

Relatietherapeut